Felç hastalarında iyileşmeyi sağlayan nöronlar ilk kez keşfedildi

Felç hastalarında iyileşmeyi sağlayan nöronlar ilk kez keşfedildi
İsviçe'de yapılan bir araştırmada, felç hastalarının yeniden yürüyebilmesi için kritik önem taşıyan nöronlar tespit edildi. Sağlıklı insanların yürümek için kullanmadığı bu nöronlar, iyileşme sürecinde hayati rol üstleniyor.

Artı Gerçek - İsviçre'de yapılan bir çalışmada, ağır ya da tam omurilik felci geçirmiş olan dokuz hasta, elektriksel uyarı ve yoğun fizik tedavi ile yeniden yürümeye başladı. Çalışmada, normalde yürümek için kullanılmayan ama omurilik yaralanmalarında iyileşme ve yeniden yürüme için hayati önem taşıyan bir doku keşfedildi.

Yürümeyi sağlayan sinir hücreleri, omuriliğin alt kısmında yer alıyor. Omurilik yaralanmalarında bu hücreler özellikle zarar görmese bile, beyinden gelen mesajlar zincirinin kesintiye uğraması nedeniyle hastalar yürüyemeyebiliyor. Beyinden gelen komutu alamayan nöronlar, fiilen işlevsiz hale geliyor ve bacaklarda felç ortaya çıkıyor. Bu felç türlerini elektriksel uyarı ile tersine çevirmek, geçmişte yapılan araştırmalarda mümkün olmuştu. Ancak bunun nasıl gerçekleştiği bilinmiyordu.

YAPAY ZEKA KULLANILDI

Lozan'daki İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü'nde (EPFL) yapılan araştırmadaysa, omurilikte bulunan bütün nöronların moleküler atlası ortaya çıkarıldı. Araştırmacılar, yapay zeka kullanarak elektriksel uyarının felç hastalarında hangi nöronları aktive ettiğini saptadı. İnceleme sonucunda, felç sonrası yürüme kabiliyetinin yeniden kazanılabilmesi için belirli bir tür nöronun hayati önem taşıdığı ortaya çıktı.

BİLGİ AKIŞINI SAĞLIYORLAR

SCVsx2::Hoxa10 adlı bu nöronlara, sağlıklı insanlar tarafından yürüme eylemi sırasında ihtiyaç duyulmuyor. Ancak beyin ile hücreler arasındaki bilgi akışını sağlayan ve omuriliğin bel bölgesindeki ara zarında bulunan nöronlar, felç hastalarının iyileşmesinde kritik önem kazanıyor.

Bilim insanlarının bu keşif sayesinde, söz konusu nöronları manipüle ederek omurilik hastalarında çığır açıcı tedaviler bulabileceği belirtildi.

AĞIR FELÇ GEÇİRMİŞ DOKUZ HASTA YÜRÜTEÇLE ADIM ATABİLDİ

Araştırma sırasında, hepsi ağır veya tam omurilik felci geçirmiş dokuz hasta, bir yandan bu nöronları hedef alan epidural elektriksel uyarı, bir yandan da robotik bir sistemle yapılan yoğun fizik tedavi sonucunda iyileşme gösterdi. Bu iki yöntemin bileşimiyle haftada dört-beş kez yapılan tedaviden beş ay sonra, hastalar bir yürüteç yardımıyla adım atabildi.

Araştırmada keşfedilen SCVsx2::Hoxa10 nöronlarının, beyinden gelen komutları aktarmak için benzersiz bir pozisyonda bulunduğu, bu nöronların iyileşme sırasında komutu yürüme eylemini üreten diğer nöronlara ilettiği belirtiliyor.

Araştırmacılar, bu tezi fareler üzerinde yapılan deneylerde de denedi. Farelerde bu nöronların yok edildiği senaryoda, iyileşme gerçekleşmedi.

Araştırmacılar, söz konusu keşif konusunda daha ileri çalışmalar yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu, zaman içinde omurilik yaralanmalarında daha etkili tedavilerin bulunabileceğini söyledi. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar