Kalyon ve Cengiz İnşaat yeni şirket kurup, İstanbul Havalimanı'na üçüncü ortak yaptı

Kalyon ve Cengiz İnşaat yeni şirket kurup, İstanbul Havalimanı'na üçüncü ortak yaptı
Eylül 2022’den bu yana Kalyon ve Cengiz ortaklığındaki İGA A.Ş’nin yönettiği İstanbul Havalimanı’na yeni bir 'ortak' katıldı. Yeni ortak, dışarıdan değil yine İGA'nın kendi bünyesinden oluşturuldu. Gerekçe olarak da, ekonomik krizden korunmak gösterildi.

Artı Gerçek - İstanbul Havalimanı’na 'holding' ortak geldi. Eylül 2022’den bu yana Kalyon ve Cengiz ortaklığındaki İGA A.Ş.’nin yönettiği İstanbul Havalimanı’na yeni bir ortak katıldı. T24'ün ekonomi yazarı Çiğdem Toker, bugünkü köşesinde 'İGA Havalimanı A.Ş. neden böyle bir operasyona gerek duydu?' sorusunun yanıtını irdelerdi.

Toker'in yazısının bir bölümü şöyle:

"'Yeni bir ortak' ifadesi yanıltıcı olmasın. Dışarıdan ve bilinmeyen bir ortağı kastetmiyorum. Bilakis İGA Havalimanı A.Ş., kendi bünyesinden bir holding doğurdu. O holdingin ve yeni ortağın adı İGA Holding A.Ş.

İGA Havalimanı A.Ş.’nin mevcut 2 ortağı; Kalyon Havacılık ile Cengiz İnşaat, geçen ay İGA Holding A.Ş adlı yeni bir şirket kurdu. Paylarının bir kısmını, yeni kurdukları holdinge devredip bu holdingi, İGA Havalimanı A.Ş şirketine 3. ortak olarak aldılar. İlgi çekici bir operasyon olduğu kesin. Biraz da karışık görünüyor. Vatandaş için karışık olan bu tabloda asıl önemli olan, bu yeni ortaklık yapısındaki perde arkası amaçların ne olduğu.

İGA Havalimanı A.Ş.’nin yeni ortaklık yapısı, şöyle oldu:

Yeni ortak yeni sahip

-Cengiz İnşaat’ın yüzde 45 olan payı, yüzde 25,65’e düştü.

-Kalyon Havacılık’ın yüzde 55 olan payı, yüzde 31,55’e düştü.

-İGA Holding’in yüzde 0 olan payı yüzde 43’e yükseldi.

Son ortaklık yapısına bakıldığında, İGA Havalimanı A.Ş. adlı şirketin büyük hissedarının artık Kalyon değil, Kalyon ile Cengiz’in birlikte kurduğu İGA Holding A.Ş. olduğu anlaşılıyor.

Peki İGA Havalimanı A.Ş. neden böyle bir operasyona gerek duydu? Bu sorunun bilmediğimiz daha farklı yanıtları kuşkusuz olabilir. Ama Ticaret Sicil kayıtlarına ve holding kurulurken kamuoyuna ilan edilen amaç ve konulara bakılırsa, ilk amaç İGA Havalimanı A.Ş.’yi ekonomik krizden korumak. İstanbul İGA Havalimanı’nın 2018, 2019, 2020 yıllarına ilişkin 1 milyar 195 milyon euro tutarındaki kira borcunun 2042 ve 2043 yıllarına ertelendiğini hatırlamakta yarar var."

Öne Çıkanlar