Hollanda Maslahatgüzarı Dışişleri'ne çağırıldı
Hollanda Parlamentosu, Ermeni Soykırımı'nın tanınmasına yönelik yasa tasarılarını dün kabul etmişti. Türkiye'den bugün tepki geldi.
HABER MERKEZİ- Hollanda Parlamentosu’nun alt kanadına perşembe günü ‘soykırımın tanındığının teyit edilmesini’ isteyen iki tasarı sunulmuştu. Parlamento dün kararın tanınmasına yönelik tasarıların görüşülmesini onayladı. Hollanda hükümetinin alt kanadının 'Ermeni Soykırımı'nı tanınmasına yönelik tasarıları kabul etmesi iki ülke arasında yeni bir kriz yarattı. Hollanda Temsilciler Meclisi'nde yaşanan ve basına da yansıyan gelişmelerle ilgili, Hollanda'nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Erik Weststrate'nin Dışişleri Bakanlığı'na davet edildiğini öğrenildi.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy imzasıyla yapılan davette, Hollandalı bazı siyasetçilerin Ermeni iddialarını destekleyen tasarıları gelecek haftalarda Hollanda Temsilciler Meclisi'ne sunmasının gündemde olduğunun anlaşıldığı belirtildi. Açıklamada, "Hollanda'nın ülkemizle ilişkilerini normalleştirme iradesi bulunup bulunmadığının da bir göstergesi olacak bu konu hakkındaki görüşlerimiz ve beklentilerimiz Bakanlığımıza davet edilen Hollanda'nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarına da iletilmiştir" ifadelerine yer verildi.
'TASARILAR NE İÇERİYOR?'
Tasarılardan biri 1915’i 'soykırım' olarak tanımlıyor, diğer tasarı ise Hollandalı bir bakanın 24 Nisan'da Ermenistan'da düzenlenen törenlere katılmasını öngörüyor. Oylama ise henüz yapılmış değil; önümüzdeki iki hafta içinde vekillerin konuyu görüşmesi bekleniyor.
HOLLANDA-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ NEDEN GERİLMİŞTİ?
Hollanda ile Türkiye’nin diplomatik ilişkilerini çökme noktasına getiren kriz, 16 Nisan 2017’de yapılan cumhurbaşkanlığı referandumuna dayanıyor. Hollanda, ülkedeki Türkler arasında bölünme yaratacağı gerekçesiyle Türk hükümet yetkililerinin Hollanda topraklarında referandum propagandası yapmasına izin verilmeyeceğini duyurmuştu. Önceden planlanan bir dizi etkinlik iptal edilmiş, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Hollanda’ya yine de gideceğini söylemiş, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Kaya ise bu süreçte karayoluyla Hollanda’ya girmeye çalışmış ve bunu izin verilmeyince iki ülke arasında kriz patlak vermişti.O tarihten bu yana Hollanda büyükelçisinin Türkiye’ye girmesine izin verilmezken, Hollanda yönetimi önceki hafta elçisini resmen geri çektiğini duyurmuştu.