Evlendirilen kız çocuklarının psikolojik sorunları

Zorla veya çocuk evlilikte, cinsel ilişki ve diğer cinsel faaliyetler tecavüz, cinsel istismar, fiziksel istismar ve yaralanma olarak adlandırılabilir.

Evlendirilen kız çocuklarının psikolojik sorunları

Fikret ZENGİN

İnsanlık teknolojik olarak aklın sınırlarını zorlayabilecek düzeye gelmiş olsa da, gelenekselliğin, tabuların, katı kuralların hüküm sürdüğü toplumlarda kız çocuklarının, kadınların yaşadığı dram ürkütücü boyutlardadır. Bu kapalı toplumlarda demokrasiler de işleyemez, çünkü özgür bireylere giden yol, eğitim ve kültürden, devletlerin sosyo-ekonomik, siyasal ve kültürel gerçekliğinden geçer. Çocuk yaşta evlendirilen kız çocuklarının dramı kutsal kitaplarda, mitolojiler de ve onlara biçilen rollerle başlamasının yanı sıra, binlerce yıllık o eril bilinçaltıyla birlikte, alışkanlıklar ve törelerde, kız çocuklarını birer eşya ve mal gibi görme, erkeğe yüklenen ağır namus sorumluluğu(!), kız çocuklarını sünnet etme gelenekleri, haz almanın suç ve günah sayıldığı, regl olmanın utandırıcı ve dışlama edimleriyle birlikte, kadınların eğitim ve kültürden yoksun bırakılışı, kadının kendi bedenine ve kimliğine sahip çıkma zorluklarını doğuruyor. Kuşkusuz bu konu çok boyutlu ve derin bir konu, bu gerçekliğe giden yolların farklı boyutlarının da olduğunu unutmayarak, kendi mesleğimin verdiği tecrübeye dayanarak, çocuk yaşta ve henüz reşit olmadan evlendirilenler ile yaptığım çalışmalardan yola çıkarak, çocuk yaşta evlendirilenlerin ruhlarında nasıl fırtınalar kopuyor, neler oluyor? Sizlerle bunları paylaşmak istedim.

Zorla evliliğin getirdiği ruhsal bozukluklar

Görücü usulüyle zorunlu evlilik arasındaki çizgi her zaman net değildir. Zorla evlendirmede, mağdurlar psikolojik veya fiziksel şiddet tehdidi altında zorla evlendirilir. Zorla veya çocuk evlilikte, cinsel ilişki ve diğer cinsel faaliyetler tecavüz, cinsel istismar, fiziksel istismar ve yaralanma olarak adlandırılabilir. Hem fiziksel hem de psikolojik sonuçları olabilir. Yıllardır karşılaştığım hastaların hayat hikayeleri çok farklı olsa da, ortak gerçeklikleri: Zorla ve şiddete maruz kalarak evlendirilmeleri, müstakbel eşiyle evlilik gününe kadar birbirlerini görmedikleri gibi, ilk gece "Gerdek Gecesi" yaşadıkları travma bir ömür boyu sürüyor. Bedenini tanımayan Çocuk yaşta evlendirilen kız çocukları fiziksel olarak yaralanıyor, vajinal bölgede ağrı, kanamalar, yırtıkların yanı sıra cinsellik kabusa dönüyor.

Zorla evlendirilen kızların yaşadığı bu ilk eylemin adı tecavüzdür!

Özelikle çocuklara ve kadınlara tecavüzün bilançosu ağırdır, tecavüzün dini, kültürü ve ırkı yoktur! Tecavüz: İnsan denen karmaşık varlığın sergilediği vahim bir sonuçtur. Cinsel istismar veya diğer cinsel eylemlerden hemen sonra, etkilenenler genellikle güçlü duygusal tepkilerden muzdariptir. Bunlar, mağdurun bir tür duygusal katılıkla karıştırılmış korku, ıstırap veya endişeyi yeniden yaşadığı kişisel bir kriz olarak tanımlanabilir. Çoğu insan için bu reaksiyonlar, saldırıdan günler veya haftalar sonra başlar ve iki ila altı ay sonra yavaş yavaş azalır. Bununla birlikte, düşük benlik saygısı ve cinsel işlev bozukluğu ile ilişkili rahatsız edici duygular bir yıl veya daha uzun sürebilir. Tecavüz mağdurları arasında inkar, baskı ve ayrışma gibi savunma mekanizmaları yaygındır. Baskı, güçlü duyguları bloke etmeli ve böylece psikolojik olarak çok stresli olabilen acı verici duygulardan kısa bir kaçış sağlamalıdır. Saldırının en kötü sahnelerini inkar etmek veya bastırmak, mağdurun akut stresten kaçınmasını sağlar.

Ayrılma, kaçmanın imkansız olduğu acı verici bir fiziksel veya psikolojik istismar durumunda kullanılabilen bir savunma mekanizmasıdır. Bir hayatta kalma tekniği olarak mağdura kendi bedenini "terk edebilme" duygusu verir ve travmayı, özellikle ayrıntıları hatırlamayı zorlaştırır. Bu savunmalar, mağdurun istismar hakkında konuşmaya yönelik yeteneğini ve motivasyonunu etkileyebilir. Tecavüze karşı diğer uzun süreli travma tepkileri arasında aşırı tetikte olma, mağdura yaşadıklarını hatırlatan belirli düşüncelerden, duygulardan ve durumlardan kaçınma ve ani zihinsel görüntülere güçlü tepkiler verilebilir. Kaçınma davranışı korkuya karşı psikolojik bir savunma görevi görür ve genellikle uzun sürer. Araştırmalar, bir kişinin normal iş performansının sekiz aya kadar bozulabileceğini gösteriyor.

Tecavüzün en yaygın sonuçlarından biri, birkaç ay sürebilen depresyondur. Uykusuzluğun yanı sıra düşünceler ve intihara teşebbüsler de ortaya çıkar, özellikle kurban kendi yatağında tecavüze uğrarsa. Zorla evlendirmenin diğer sonuçları, anksiyete bozukluğu, somatizasyon bozukluğu (kronik ağrı bozukluğu), travma sonrası stres bozukluğu ve disosiyatif bozukluklar gibi zihinsel bozukluklardır.

Suçtan sonra bir kurbanın yaşam tarzının nasıl değişebileceğine dair bazı örnekler şunlardır: Artık evde yalnızken kapıyı açamazlar, çamaşırhaneye gidemezler, karanlıkta dışarı çıkmaktan kaçınırlar ve özellikle erkeklerle sosyal temastan kaçınırlar. Bazı araştırmalar, evlilik içi tecavüzün sonuçlarının, güvendiği bir kişi tarafından işlenen bir yabancıya tecavüzden daha şiddetli olduğunu ve dolayısıyla onlara olan güveni yok ettiğini göstermiştir. Yakın bir ilişki içinde kalıcı şiddet ve tecavüz, savaş ve işkenceyle karşılaştırılabilir etkilere sahip olabilir.

2. Kadınlarda tecavüz sonrası cinsel bozukluklar

Kadınlarda uyarılma bozuklukları yaygındır. Mevcut bilimsel araştırmalara göre, her üç kadından biri bir libido bozukluğundan etkilenmekte ve her beş kadından biri dehidrasyon bozukluğundan (yağlanma bozukluğu) etkilenmektedir. Burada da tetikleyici olduğu düşünülen esas olarak psikolojik faktörlerdir, ancak organik nedenler de vardır. İşte olası nedenlerin bir listesi (Gromus, Beatrix (2002),

- Hormonal bozukluklar,
- Hipertansiyon,
- Şeker hastalığı,
- Arteriyel dolaşım bozuklukları,
- Tiroid disfonksiyonu,
- Hipofiz bezinin işlev bozukluğu,
- Sinir sistemi hastalıkları,
- Nörolojik hastalıklar,
- Ddepresyon ve tabii ki psikoseksüel travma gibi ruhsal hastalıklar

Orgazm olmama (anorgazmi) kadınlarda erkeklerden çok daha yaygındır. Kadınlarda orgazm deneyimi, karmaşık ve farklı bir şekilde eşle de ilgili olan psikolojik faktörlere bağlıdır. Kadın uyarılabilirliği, uygun hazırlığa dayanır ve kadın cinselliğinin ihtiyaçlarının anlaşılmasını gerektirir. Partnerde hassasiyet eksikliği veya erkekte cinsel bozukluklar, orgazmın gerçekleşmesini engelleyebilir. Sexualmedizin" platformu, güncel anketlere atıfta bulunarak, kadınların% 25'inin cinsel ilişki sırasında asla veya nadiren orgazm olduğunu bildiriyor. Soru soran kadınların üçte biri, en azından kısmen orgazm numarası yaptı: (Gromus, Beatrix (2002),

Diğer bir sorun alanı cinsel ilişki sırasında ağrıdır (disparoni). Bunlar, taciz veya tecavüz gibi olumsuz cinsel deneyimlerin olası bir sonucu olarak karın bölgesindeki yoğun gerginliğin bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Bu psikolojik nedenlerin yanı sıra genital bölgedeki iltihaplanma, ameliyat sonrası yapışıklıklar ve sünnet gibi hastalıklar da ağrı hissinin olası nedenleri olabilir. Uzuv içine girdikten sonra vajinada içgüdüsel, genellikle ağrılı krampları anlatan ve çoğu zaman tatmin edici bir cinsel ilişkiyi imkansız kılan vajinal kramp (vajinismus) çoğunlukla psikolojik nedenlerdir. Bunlar, olumsuz cinsel deneyimleri ve genellikle daha derin nedenleri olan reddetme tutumlarını içerir (Kaplan, Helen Singer 2000).

3. Araştırılmanın kurulması
Hastalar anksiyete bozuklukları, depresif bozukluklar, TSSB, somatizasyonlar ve disosiyatif bozukluklar nedeniyle psikiyatri görüşmeye geldiler. Görüşmeler sırasında seks konusunda şikayetleri soruldu. Sonra hastalar bunun hakkında konuşmaya başladı. Bu kişiler zorla evlendiler. 18 yaşın altındaydı. Anket Solingen'deki psikiyatri ve psikoterapi muayenehanemde yapıldı.

3.1. Anket durumu ve test konuları

Cinsel bozukluklar çalışmasına 21 hasta dahil edildi. Ayrıca psikolojik ve psikosomatik şikayetlerden dolayı tedavimdeydiler. Tüm hastalar zorla evlendirildiklerinde 18 yaşın altındaydı. 17 hasta evlenene kadar kocasını görmemişti. Üç hasta evlendikleri zaman adet görmemişti.

Tedavi ve takip muayeneleri Haziran 2003 - Haziran 2010 tarihleri ​​arasında yapıldı (Tablo 1).

Tablo 1: Evlilikte hastaların yaş grubuna göre dağılımı

Yaş grubu

Hasta sayısı

11 – 13

5

14 – 15

9

16 – 17

7

Toplam

21

Tablo 2: Hastaların yaşa göre dağılımı

Yaş grubu
(Araştırma anındaki yaşı)

Hasta sayısı

25 – 34

7

35 – 44

9

45 – 54

5

Toplam

21

4.2. Hastaların şikayetleri
Hastaların hangi şikayetleri vardı?
Hastalar şu ilk 10 şikayeti anlattı:
- İç huzursuzluk ve korku,
- Yorgunluk ve bitkinlik,
- Farklı ağrılar (baş, boyun ve omuz ağrıları, karın ağrısı, cinsel ilişki sırasında ağrı),
- Uykuya dalma ve uykuda kalma zorluğu,
- Kabuslar,
- Zayıf konsantrasyon ve unutkanlık,
- Üzüntü
- İlgi eksikliği ve ilgisizlik
- Sosyal izolasyon
- İnsanlara - özellikle erkeklere - güven kaybı
Derinlemesine tartışmalar sırasında hastalar aşağıdaki cinsel şikayetleri anlattılar:- Seks hakkında düşünmekten tiksinme,
- Cinsel aktiviteden kaçınma,
- Seks yapma isteksizliği,
- Kuru vajina,
- Cinsel ilişki sırasında ağrı ve rahatsızlık,
- İlişki sırasında tüylerim diken diken olur,
- İlk cinsel deneyimin anısı (geri dönüşler),
- Cinsel tatminsizlik,
- Orgazm bozukluğu.

Tablo 3: Cinsel bozukluk belirtilerine göre hastaların dağılımı

Cinsel bozuklukların belirtileri

Hasta sayısı

%

Cinsiyet hakkında düşünürken tiksinme duyguları

8

38,09

Cinsel aktiviteden kaçınma

11

52,38

Seksten hoşlanmama

13

61,90

Vaginanın yetersiz ıslanması

7

33,33

İlişki sırasında ağrı ve rahatsızlık

9

42,28

İlişki sırasında tüylerim diken diken oldu

8

38,09

Flashback: olayın tekrar yaşaması

7

33,33

Cinsel tatminsizlik

12

57,14

Orgazmik bozukluk

14

66,66

4. Tanılar
Hastalara ruhsal bozukluklar (duygusal bozukluklar, anksiyete bozuklukları, travma sonrası stres bozukluğu, somatizasyon bozuklukları ve dissosiyatif bozukluklar) ve cinsel bozukluklar tanısı kondu.

Tablo 4: Ruhsal bozukluklara göre hastaların tanılara göre dağılımı

Tanılar

Hasta sayısı

%

Depresif bozukluklar
(tek seferlik ve tekrarlayan)

14

66,66

Anksiyete Bozukluğu

9

42,85

Stres sonrası oluşan sendrom

11

52,38

Somatizasyon bozuklukları

12

57,14

Dissosiyatif bozukluklar

5

23,80

Tablo 5: Cinsel bozukluklara göre hastaların tanılara göre dağılımı

Tanılar

Hasta sayısı

%

Orgazmik bozukluk

14

66,66

Cinsel istek kaybı / eksikliği (iştahsızlık)

13

61,90

Cinsel tiksinti / cinsel doyum eksikliği

12

57,14

Uyarılma bozukluğu / Vaginanın ıslanma bozukluğu

7

33,30

Disparoni / vajinismus

6

28,57

5. Tedavi süreci:

Terapi farklı yaklaşımlardan oluşur. Yani Hamburg modeline dayalı psikofarmakoterapi, travma merkezli psikoterapi ve seks terapisi kavramı.
Kullandığımız travma terapisinin dört aşamalı bir modeli vardır (Alman Psikotravmatoloji Derneği'nin yönergelerine göre):

1. aşama: anamnez, teşhis, ilişki kurma, tedavi planlaması
2. aşama: Bilişsel ve hipnoterapötik tekniklerde stabilizasyon ve kaynak seferberliği (iç travma uzaklaşması, ayrışmayı durdurma, yeniden yönlendirme teknikleri, güvenli iç mekan, iç yardımcılar, "ekran-ekran teknolojisi" ile uzaktan kumanda).
3. aşama: travma sentezi yoluyla travma işleme
"Ekran teknolojisi" ve
EMDR (Göz Hareketini Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme)
4. aşama: yas, anlam bulma ve yeniden yönlendirme aşaması

EMDR TEDAVİSİ
EMDR (Göz Hareketi Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme).

Daha önce EMD (Eye Movement Desensitivations) olarak adlandırılan EMDR'nin başlangıcında Fracine Shapiro, kendiliğinden tekrarlanan göz hareketlerinin stresli düşünceler üzerinde duyarsızlaştırıcı bir etkiye sahip olabileceğini gözlemledi (Shapiro 2000).

Patolojik olmayan şikayetlerden muzdarip 70 gönüllü ile çalışırken, göz hareketlerinin kullanımının farklı etkililikte olduğu kanıtlandı. Bu ilk deneylerin yardımıyla, klinik bir popülasyonda kullanıma uygun olması için etkisini en üst düzeye çıkarmak için yöntem daha da geliştirildi. Sonuçları 1989'da Journal of Traumatic Stress'te yayınlanan 22 katılımcının kontrollü bir çalışması, prosedürün duyarsızlaştırma, bilişsel yeniden yapılandırma ve travmatik bir deneyimin neden olduğu güçlü müdahalelerin ortadan kaldırılması için çok uygun olduğunu gösterdi (Shapiro 1998 ).

EMDR yöntemi bağlamında zihinsel travmanın tedavisi, her zihinsel travma semptomunun fizyolojik bir bileşeni olduğu hipotezine dayanmaktadır. Travmatik olayın bilgi işleme sisteminin biyokimyasal dengesini bozduğu varsayılmaktadır. Bu biyokimyasal raydan çıkma, bilgi işleme sisteminin uyarlanabilir bir çözüm için çabalamasını engeller. Bunun yerine, bu olaydan kaynaklanan algı, hisler, düşünceler ve anlamlar sinir sistemine sıkışıp kalmış gibi görünüyor. Travma sonrası stres bozukluğu gibi akıl hastalıkları durumunda, sıkışan bilgiler daha çok müdahaleci düşünceler, geri dönüşler ve kabuslar şeklinde yeniden etkinleştirilir.

Göz hareketleri açıkça bu fizyolojik süreçlere karşı bir tepkiyi temsil eder, uyarıcı / engelleyici dengeyi yeniden sağlarlar, bu da donmuş bilginin duyarsızlaştırılmasına, daha ileri işlemeye ve uyarlanabilir entegrasyonuna imkan verir. Bu, PTSD 'nin karakteristik semptomlarının çözülmesine yol açar. Kendi deneyimlerimiz, EMDR terapisinin PTSD, anksiyete ve panik bozuklukları, obsesif-kompulsif bozukluk, somatizasyon bozukluğu ve bağımlılık için kullanıldığını göstermiştir. Koçluk sırasında da yapılır. Bu çalışmanın bir parçası olarak cinsel bozukluklardan muzdarip hastalara EMDR tedavisi uyguladım. Daha sonra Hamburg modeline dayalı seks terapisi uygulandı.

6. Özet
Özetle 21 hasta, bu ruhsal bozukluklar nedeniyle psikyatrik görüşmeye geldi. Reşit olmadan, çocuk yaşta ve zorla evlendirilmişlerdi. Hastaların yaşadığı şikayetler: İç huzursuzluk ve korku, yorgunluk ve bitkinlik, çeşitli ağrılar (baş, boyun ve omuz ağrısı, karın ağrısı, cinsel ilişki sırasında ağrı), uykuya dalma ve uykuda kalma güçlüğü, kabuslar, konsantrasyon eksikliği ve unutkanlık, üzüntü, ilgisizlik ve halsizlik, sosyal izolasyon ve kayıp insanlara güven – özellikle erkeklere karşı. Cinsel ilişkiyi düşünürken iğrenme, cinsel faaliyetlerden kaçınma, cinsel ilişkide bulunmama isteksizliği, vajina kuruluğu, ilişki sırasında ağrı ve rahatsızlık, cinsel ilişki sırasında tüylerim diken diken olması, ilk cinsel deneyimin anısı (geri dönüşler), cinsel doyum eksikliği ve orgazm bozukluğu.

Hastalara ruhsal bozukluklar (afektif bozukluklar, anksiyete bozuklukları, travma sonrası stres bozukluğu, somatizasyon bozuklukları ve disosiyatif bozukluklar), orgazm bozukluğu, cinsel istek kaybı / eksikliği (iştahsızlık) cinsel tiksinti / cinsel doyum eksikliği, uyarılma bozukluğu / kayganlık bozukluğu ve disparoni / vajinizm teşhisi kondu.

Bu hastalar, psikofarmakoterapi, travma merkezli psikoterapi ve durumlarını stabilize eden Hamburg modeline göre bir seks terapisi konseptiyle tedavi edildi. Cinsel belirtileri azalarak cinsel yaşamlarına devam edebildiler.

Zorla evlendirme