Ey Bilgi! Neredeysen ortaya çık!
Soma'da madenciye attığı tekmeyle bilinen Yusuf Yerkel'in Frankfurt Ticaret Ataşesi olarak atanmasıyla ilgili belirsizlik devam ediyor. Doğrulanmamış haberlerin 'yol izini' sürmeye devam.
AYLA TÜRKSOY
"Soma’da yerde yatan madenciye attığı tekme fotoğrafıyla hafızalara kazınan Yusuf Yerkel’in, Almanya Frankfurt Ticaret Ataşesi olarak atanması kararını ve doğrulanmamış haberlerin "yol izini" sürmeye devam.
Belirsizlik kadar, konuyu ‘tuhaf’ kılan bir başka detay daha var: Bir zamanlar ekonominin en büyük patronu olan Maliye Bakanı Berat Albayrak da, Instagram’daki istifasının ardından bir anda görünmez olmuş, istifa haberinin verilip verilemeyeceği dahi, ‘izin’ tartışmalarına yol açmıştı.
Bana, Bakırköy Belediye Tiyatroları’nda çok önceden izlediğim (Kenan Işık’ın rejisiyle sahneye konulan) Nazım Hikmet’in İvan İvanoviç var mıydı Yok muydu? eserinin "adını" düşündüren bu muallakta bırakma halleri, unutuşa terk edilemeyecek kadar önemli geliyor.
Sözcü’de ticaret ataşeliği ünvanının duyurulduğu 10 Ocak’tan beri yapılan haberler, protestolar, genellikle bu ilk kaynak haberle ilişkili olageldi. Akreditasyon verilip verilmediği; Yusuf Yerkel’in Frankfurt’ta olup olmadığı ile ilgili doğrulanamayan haberler; maaş mı liyakat mı tartışmaları; işçi düşmanlığı nedeniyle istenmeyen kişi olma nedeniyle atamanın iptali istekleri; her iki ülke makamlarının ısrarlı sessizliği ile; alacakaranlık bölgeyi bir türlü geçemeyen bir atama…
HABERDEKİ BİLGİ, SANSASYONEL HABERCİLİK, ETİK
"Sesi, sözü kesmek; sessizlik" tartışmaları içinde, bu olguların takibinin neden mümkün olamadığını tartışmayacak ve bilgi kaynağı olarak yalnızca sanatın içinde değerlendirilmesini beklemeyeceksek; okumaya ve takibe devam.
Görüşünü sorduğum İletişim Akademisyeni Süleyman İrvan, konunun habercilik boyutuyla ilgili şu değerlendirmeleri yaptı: "Öncelikle Yusuf Yerkel gibi tartışmalı bir ismin Ticaret Ataşesi olarak atanması yüksek haber değeri taşır. Bunu tartışmaya bile gerek yok. Peki, bu bilgi doğru mudur? Bunu elbette öncelikle Türkiye'deki kaynaklara sormak lazım. Gazeteci teyit etmeden bu türden sansasyonel olabilecek bir habere imza atmamalı. İkinci konu şu: Almanya'da konsolosluk önünde yapılan protestolar bu haber sonucu mu gerçekleşmiştir, yoksa bilinen bir gerçek olduğu için midir, ona da bakmamız lazım. Bu atamaya Alman medyasının yer verip vermemesi o kadar da önemli değildir. Önemli olan atamanın yapılıp yapılmadığı ve Alman makamlarının bu atamaya tepki gösterip göstermedikleridir. Bu bilgiler teyit edilmeden yapılan habercilik etik açıdan sorunlu haberciliktir."
SOL PARTİ HESSEN EYALET MİLLETVEKİLİ SAADET SÖNMEZ: PARLAMENTOYA VERİLMİŞ BİR ÖNERGE VAR
Almanya'da yapılan protestolara katılan Sol Parti Hessen Eyalet Milletvekili Saadet Sönmez’e, atamayla ilgili Almanya’da resmi bir açıklamaya ulaşıp ulaşmadıklarını sordum. Şu ana dek resmi bir açıklama duymadıklarını, bu saatten sonra da resmi açıklama yapılmasını beklemediklerini belirtti ve "Biz Sol Parti (Die Linke) olarak bu etkinlikte, Türkiye demokrasi güçleriyle dayanışmayı güçlendirmek ve kamuoyunda çok açık bir işçi düşmanı olarak görülen Yusuf Yerkel nezdinde, işçilere karşı uygulanan politikaları eleştirmek için orada olduk," dedi.
Yusuf Yerkel’in Frankfurt’ta görevine başlayıp başlamadığı konusunda bilgileri olmadığını belirten Sönmez, bu konuda Almanya parlamentosuna verilmiş bir önerge olduğunu söyledi ve soru önergesi üzerinden öğrenecekleri bilgileri kamuoyuyla hemen paylaşacaklarını ilave etti…
MAHMUT TANAL: RESMİ AÇIKLAMA SÜRESİ 180 GÜN
Resmi makamların bu konudaki ‘bilgi verip vermeme’ tutumunu, atanma haberini Kamu Denetçiliği’ne taşıyan CHP Milletvekili Mahmut Tanal’a da sordum. Tanal, Kamu Denetçiliği Kurumu’ndan, Yerkel’in ticaret ataşesi atanma eyleminin hukuka aykırı olduğu, söz konusu atamanın geri alınmasına yönelik tavsiye niteliğinde karar verilmesini talep etmişti. Henüz bir cevap gelmediğini, cevap verme süresinin 180 gün (6 ay) olduğu cevabını iletti...
BİLGİ KAYNAĞI OLARAK SOSYAL MEDYA ÖNEMLİ
Demek oluyor ki hep birlikte, bir açıklama beklerken Postaktuel’de şu haber ve fotoğraflara rastladım.
"Atamaya karşı çıktıları" iddia edilen Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Hessen, Frankfurt Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi Tansu Günendi için bir veda yemeği düzenlemiş, yemek haber olmuştu… Bu da bir şey!
"Güle güle!" ve "Hoş Geldin!" fotoğraflarının Instagram ya da sosyal medya kanallarında paylaşımı konusunda bir uyarı yapılmadıysa, Yusuf Yerkel’in göreve başlamasının haberini de, resmi bilgi gelene dek bu kanallardan öğreniriz belki…