Ayn İsalı mülteciler: Biz nereye gidelim?
Rakka'da savaş sona ermesine rağmen birçok mültecinin yaşanan savaştan kaynaklı artık dönecek bir evi yok.
Gamze KAFAR
Ayn İsa Mülteci Kampı 2016 yılında Rakka'da başlayan operasyonla birlikte Rakka Sivil Meclisi tarafından, savaş mağduru mülteciler için kuruldu. Ayn İsa Mülteci Kampı'nın sayısı 2016'dan bu yana devam eden savaş esnasında neredeyse 30.000'i buldu. Ekim ayında Rakka şehir merkezinin IŞİD'den tamamen kurtarılmasıyla birlikte Rakka şehrine geri dönen sivillerle birlikte şuan kampta 19.000 mülteci bulunuyor.
İLGİLİ HABER: FOTOĞRAFLARLA AYN İSA MÜLTECİ KAMPI'NDA YAŞAM
Rakkalıların yanı sıra kampta aynı zamanda Deyrezorlu mülteciler de var. Rakka'da savaş sona ermesine rağmen birçok mültecinin yaşanan savaştan kaynaklı artık dönecek bir evi yok. Bu yüzden Rakka'ya dönmek yerine mülteci kampında beklemeyi tercih ediyorlar.
Kış mevsiminin gelişiyle birlikte mağduriyetleri daha da artan mülteciler, kışa uygun çadırlara ve ısınmak için gerekli olan malzemelere sahip değiller. Battanite, yiyecek ve sağlık malzemelerinin yetersiz oluşu ve giyecek ve soba gibi temel ihtiyaçların ise hiç olmayışı mültecilerin yaşamını tehlikeye sokuyor.
Mülteci kampında göze çarpan ilk şey insanların çadırlarının içinde değil çadırlarının önünde oturuyor olması. Çadırların soğuk olması ve süngerlere sahip olmamalarından kaynaklı savaş mağduru mülteciler güneşten yararlanarak ısınmaya çalışıyorlar.
Kamptaki savaş mağduru mültecilerin bir çoğu kadınlardan ve çocuklardan oluşuyor. Çocuklar bu zorlu kış şartlarına büyükler kadar dayanıklı değiller. Birçok çocuk hasta ve gerekli sağlık hizmetini alamıyor.
'ÇOCUKLAR İÇİN GEREKLİ İLAÇLAR YOK'
Ayn İsa Mülteci Kampı yetkililerinden Celal İsa, kampın kapasitesinin ancak 2.350 savaş mağdurunu barındırabileceğini ancak burada hali hazırda 19.000 mültecinin bulunduğunu ifade ediyor. Üç aydır kampa herhangi bir yardımın gelmediğini ifade eden Celal İsa, "Burada kalanların birçoğu savaşta evlerini kaybetmiş. Bu yüzden evlerine geri dönemiyorlar. Buradaki mültecilerin büyük bir çoğunluğu Deyrezorlu kişilerden oluşuyor. Bu kamp için tek istediğimiz var Unicef gibi yardım kuruluşları bize yardım etsin. Kış geldi ancak kampta ne soba ne de battaniye var. Ancak üç aydır buraya hiç yardım yapılmadı. Heyva Sor sağlık malzemeleri konusunda bize yardım ediyor ancak onların ilaçları da kamp için yetersiz. Birçok çocuk için gerekli olan ilaçlar yok." dedi.
'PARAMIZ OLMADIĞI İÇİN MÜLTECİ ÇADIRINDAYIZ'
Nofel Fıddi (35) Rakkalı bir kadın. En büyüklerinin yaşı 12 olan 9 çocuğu ile birlikte IŞİD hakimiyetindeki Rakka'dan kaçan sivillerden sadece biri. Nofel Fiddi Rakka'daki savaştan kaynaklı maddi ve manevi olarak büyük zarar gördüklerini belirterek artık kalacak bir evlerinin bile olmadığını söylüyor. Kışı Ayn İsa Mülteci Kampı'nda geçirmek zorunda olan Nofel Fıddi mülteci kampıyla ilgili olarak, "Burada 11 kişi bir çadırda kalıyoruz. Ne sobamız ne battaniyemiz ne de yiyeceğimiz var. Parası olanlar zaten bu çadırlarda kalmıyor. Ancak bizim paramız olmadığı için mülteci çadırındayız. Hava çok soğuk ve insanlar soğuktan donuyor. UNICEF'in yardım ettiğini söylüyorlar ancak biz herhangi bir yardım göremedik. Savaşta evimiz ve maddi her şeyimiz gitti. " dedi.
'ÇOCUKLARIM SOĞUKTAN UYUYAMIYOR'
9 çocuğu olan Nofel Fıddi, çocukların bu koşullara dayanamadıklarını işaret edip şunları söyledi: Çocuklarımın hepsi küçük ve akşamları soğuktan uyuyamıyorlar çünkü battaniyemiz yok. Buradaki sağlık malzemeleri o kadar az ki bize gelen yardımları satıp, çocuklarımıza ilaç alıyoruz. En büyüğü 12 yaşında dokuz çocuğum var. Çadırlarımız güneşten kaynaklı çürüdü. Kışın yağmur yağacak ve tamamen çadırlarımız yırtılacak. Biz o zaman nereye gideceğiz? Evlerimiz yıkıldı buraya geldik çadırlarımız yırtık. Biz nereye gidelim? Kendimizi çöle mi atalım?
'IŞİD İÇERİ GİRMESİN DİYE KAPIMIZI SÜRGÜLEDİK'
Bir diğer mülteci ise 80 yaşındaki Halil Muhammed Ahmet. Bundan yaklaşık 6 ay önce eşiyle birlikte Rakka'da savaş devam ederken eşiyle birlikte kaçan Halil Muhammed Ahmet, Rakka'dan çıkış anının anlatabilecek kadar kolay olmadığını söylüyor. Rakka'daki evlerinin kapılarını IŞİD evlerine girmesin diye sürgüleyen Halil Muhammed Ahmet ve ailesi bundan 6 ay önce IŞİD zulmüne dayanamayıp Rakka'dan kaçma kararı aldı. Şuanda Ayn İsa Mülteci Kampı'nda bulunan Halil Muhammed Ahmet kampın durumuyla ilgili olarak, "Her şeye rağmen durumumuz iyi ancak burada yaşam koşullarımız iyi değil. Ne giyecek bir giysi ne de sobamız var" dedi.
'IŞİD'DEN KAÇIŞIMIZI ANLATABİLMEM MÜMKÜN DEĞİL'
4 çocuğunun olduğunu ve bunlardan birinin de mülteci kampında kaldığını söyleyen savaş mağduru Halil Muhammed Ahmet, Rakka'dan çıkış anıyla ilgili olarak, "IŞİD'den kaçışımızı anlatabilmem mümkün değil. Bu anlatılacak bir şey değil. Kaç farklı yoldan geldik. Abu Mustafa diye bir adam vardı. O beni ve eşimi kurtardı. Ramazan Bayramı'nın başında Rakka'da evimin içindeydim. Kapılarımızı IŞİD içeriye girmesin diye süngülemiştik. Ramazan'ın ikinci günü kapımızdaki kilidi kırdık ve Babül Hava kapısına gittik. 1 gün boyunca yürüyüp, Rakka'dan çıktık. Bir oğlum Minbiç'te evli ve uzun süredir orada yaşıyor. Bir oğlum da burada benimle mülteci kampında" diye söyledi.