Astronomi tarihinde ilk: 'Altın standart' yıldız gözlemlendi
Bilim insanları, ömrünün sonuna yaklaşan bir yıldızda 65 ayrı element keşfetti. 'HD 222925’, Güneş Sistemi dışında bu kadar çok element barındırdığı tespit edilen ilk yıldız.
Bilimsel yayınlar yapan ‘The Astrophysical Journal Supplement Series’ adlı sitede yayınlanan bir araştırmaya göre, bilim insanları astronomi tarihinde bir ilk niteliği taşıyan keşfe imza attı. Michigan Üniversitesinde gökbilimci olan Ian Roederer’in öncülüğündeki çalışmada, HD 222925 isimli yıldızda 65 element olduğu tespit edildi.
Science Alert'te Tarkan Tufan çevirisiyle yayınlanan habere göre, bünyesinde altın dahil olmak üzere, 65 farklı element barındıran yıldızın bir süpernova ya da nötron yıldızı birleşmesi gibi aşırı enerjik bir olayın neticesinde oluştuğu düşünülüyor.
Michigan Üniversitesi’nde gökbilimci olarak görev yapan Ian Roeder, bu elementlerin hızlı nötron yakalama süreçleri tarafından yaratıldığını, bu elementlerin nerede, nasıl ve ne zaman oluştuklarının hâlâ araştırıldığını ifade ediyor.
ÖMRÜNÜN SONUNA YAKLAŞMIŞ BİR YILDIZ
Yıldızlar, var olan elementlerin büyük çoğunluğunu yaratan fabrikalar gibi işlev görürken, Evren’in oluşum aşamasında oluşan ilk elementler yalnızca helyum ve hidrojenden ibaretti.
Yıldızların oluşumuyla birlikte bu helyum ve hidrojen bulutları bir araya gelerek yoğunlaştı ve yıldızların çekirdeklerinde meydana gelen nükleer füzyonlar neticesinde bugün Evren’de tespit ettiğimiz pek çok farklı elemente dönüşmeye başladılar.
HD 222925’in durumunda, ömrünün kırmızı dev aşamasını geçen yıldız, çekirdeğinde kaynaştıracağı hidrojen tamamen bittiği için sahip olduğu helyumu tüketmeye başladı. Araştırma ekibinin ulaştığı sonuçlar, ‘element rekortmeni’ unvanını kazanan yıldızın galyum, selenyum, kadmiyum, platin, altın ve uranyum gibi çok farklı elementleri barındırdığını ortaya çıkardı.
Araştırmanın ayrıntıları The Astrophysical Journal Supplement Series ve arXiv sitelerinde yayınlandı.