Bilim insanlarından evrime bakışı değiştirecek keşif iddiası: 200 bin yıllık Hominid mezarlığı bulundu
Artı Gerçek - Bilim insanları, Güney Afrika'nın Johannesburg kenti yakınlarında dünyanın bilinen en eski mezarlığının keşfedildiğini öne sürdü. Paleontologlar, yaklaşık 200 bin yıllık mezarda daha önce karmaşık sosyal davranışlar göstermekten aciz olduğu düşünülen ve insan türünün (Homo sapiens sapiens) küçük beyinli uzak akrabalarına (Homo naledi) ait kalıntıların bulunduğunu düşünüyor.
Araştırmacılar, Homo naledi'lerin çeşitli semboller çizdiği ve ölülerini gömdüğü kanıtlanırsa evrim teorisine bakışın köklü bir değişime uğrayacağı görüşünde.
İNSANLIĞIN EVRİME BAKIŞINI DEĞİŞTİREBİLİR
Bilim insanları, keşifle ilgili olarak, çağdaş insan türüne kıyasla daha küçük beyinli Homo naledi adı verilen türün çağdaş insan türüyle bu kadar uzun süre yaşamış olmasının, büyük bir beynin zorunlu olarak evrimsel bir avantaja yol açacağı varsayımına karşı önemli bir kanıt olabileceği yorumunu yapıyor.
2013 yılında Güney Afrika'da bulunan ve "İnsanlığın Beşiği" olarak bilinen bölgede yerin yaklaşık 30 metre altında yapılan keşfe imza atan ekibin lideri paleoantropolog Lee Berger, "Homo naledi bize o kadar da özel olmadığımızı söylüyor" dedi. Araştırmacılar daha önce de Homo naledi türünün karmaşık bilişsel ve duygusal davranışlar sergileyebildiğine dair kanıtlara ulaşıldığını hatırlatarak bulguların mevcut insan evrimi anlayışına meydan okuduğunu vurguladı.
BUZ DEVRİNİN İNSANIMSI TÜRÜ: HOMO NALEDİ
Homo naledi, Buz Devri'nde yaşamış bir insan türü olarak biliniyor. Güney Afrika'nın Johannesburg kenti yakınlarında, Yükselen Yıldız adı verilen bir mağaranın, Dinaledi adlı odasında 2013'te keşfedilen 15 bireyle bölgedeki çalışmalara ağırlık verilmişti. Tür, bilim insanları tarafından, boy ve vücut kütlesi, küçük kafatası hacmi ve kafatası şekli bakımından küçük-bedenli insan popülasyonları ile benzer özellikler göstermekte olduğu için erken Homo türleri ile kıyaslanmaktadır. (DIŞ HABERLER)