Güneş sisteminde ilk kez 'üç uyduya sahip olan bir asteroit sistemi' keşfedildi
1873’te görülen ve Asteroit Elektra ismi verilen bir asteroidin bu sisteme sahip olduğu keşfedildi. Elektra, kısa süre önce tespit edilen üç uydusuyla, türünün bilinen ilk örneği oldu.
Bilim insanları asteroitler ile ilgili yeni bir keşfe imza atıldığını duyurdu. Tayland Ulusal Astronomi Araştırma Enstitüsü, Lyon Üniversitesi ve Sorbonne Üniversitesi’nde bulunan araştırmacılar tarafından yürütülen ve Astronomy ve Astrophysics dergisinde yayımlanan bir araştırma, Güneş sistemimizde ilk kez dörtlü bir asteroit sisteminin görüntülendiğini gösterdi.
Yayımlanan yeni araştırma da ilk olarak 1873’te astronom Christian Peters tarafından görülen ve Asteroit Elektra ismi verilen bir asteroidin bu sisteme sahip olduğunun keşfedildiğini kaydediyor. G tipi bir asteroit olan bu cismin yaklaşık 260 kilometre çapında olduğunu da belirtiliyor.
Webtekno’da yer alan haberde Asteroit Elektra’nın ilk uydusunun 2003’te, ikinci uydusunun ise 2014’te keşfedildiği; yeni araştırma ile de üçüncü bir uydunun asteroit sistemine eklendiği bilim insanları tarafından vurgulandı.
Yeni bulgunun ilk olması sebebiyle oldukça ilgi çekici ve şaşırtıcı olduğunu belirten araştırmacılar, bu keşfin Şili’de yer alan Çok Büyük Teleskop (VLT) tarafından elde edilen verilerin incelenmesi sonucunda yapıldığını da açıklamalarına ekledi. Ek olarak uydunun görüntülenmesi için asteroidi çevreleyen ışığın azaltılmasını sağlayan bir algoritmadan yararlanıldığı da gelen haberler arasında yer aldı.
Bilim insanları S/2014 (130) 2 olarak adlandırılan bu uydunun, 1,6 kilometre çapında olduğunu ve diğer iki uydudan daha küçük olduğunu belirtti. İlk keşfedilen uydunun 6 kilometre çapında olduğunu, ikincinin ise 2 kilometre çapında olduğunu vurgulandı. Ayrıca, yeni uydunun asteroide diğer uydulardan daha yakın olduğuna ve uydunun parlaklığının asteroidin kendi parlaklığından 15.000 kat daha az olduğuna da yayımlanan araştırmada vurgu yapıldı.
Gök bilimcilere göre bu durum da kullanılan algoritmanın gelecekte parlaklığı az olan cisimlerin keşfinde kullanılabileceğini; yani büyük bir önem taşıdığını gösterdi.