İskoçya'da milyar yıllık fosil: En eski çok hücreli olabilir
'Fosil kayıtlarında daha önce hiç tanımlanmamış, karmaşık çok hücreli bir yapıya doğru ilk adım olan iki farklı hücre tipinin bir dizilişinden oluşan ilkel bir küresel organizma bulduk.'
Hayvanların evrimine dair yeni bağlantılar sağlayan milyar yıllık bir fosil, İskoçya’nın dağlık bölgesinde keşfedildi.
Bilim insanlarından oluşan bir ekip, şimdiye kadar kaydedilen en eski çok hücreli hayvan olduğu düşünülen ve iki farklı hücre tipi içeren bir mikrofosil buldu.
Bulunan fosil, tek hücreli organizmaların, karmaşık çok hücreli hayvanlara geçişine dair yeni bilgiler ortaya koyuyor. Modern tek hücreli holozoa, içerisinde en temel hayvanı barındırır. Keşfedilen bu fosil, tek hücreli ve çok hücreli hayvanlar arasında bir yerde bulunan bir organizmayı temsil ediyor.
Fosil, Current Biology’de yayımlanan yeni bir makalede tanımlandı ve resmi olarak Bicellum brasieri olarak isimlendirildi.
Sheffield Üniversitesinin Hayvan ve Bitki Bilimleri Departmanı’ndan araştırmanın baş yazarlarından biri olan Profesör Charles Wellman, "Karmaşık çok hücreliliğin kökeni ve hayvanların kökeni, insanlık tarihindeki en önemli olaylardan ikisi olarak kabul ediliyor. Yeni keşfimiz bu iki taraf içinde yeni bakış açıları katıyor." diyor.
"Fosil kayıtlarında daha önce hiç tanımlanmamış, karmaşık çok hücreli bir yapıya doğru ilk adım olan iki farklı hücre tipinin bir dizilişinden oluşan ilkel bir küresel organizma bulduk."
"Bu yeni fosilin keşfi, çok hücreli hayvanların evriminin en az 1 milyar yıl önce meydana geldiğini ve hayvan evriminin ilk adımlarının okyanustan ziyade tatlı sularda, göllerde meydana gelmiş olabileceğini düşündürüyor."
Boston Üniversitesinden araştırmanın baş yazarı Profesör Paul Strother "Biyologlar, hayvanların kökeninin, daha önce tek hücreli organizmalarda evrimleşmiş olan önceki genlerin dahil edilmesini ve yeniden tasarlanmasını içerdiğini öne sürdüler. Bicellum’da görmüş olduğumuz sistem, hücre-hücre yapışmasını ve hücre farklılaşmasını içeren yarım milyar yıl sonra hayvan genomuna dahil edilmiş bir genetik sistemin örneği." diyor.
Fosil, Kuzeybatı İskoç Dağlık Bölgesi’ndeki Loch Torridon’da bulundu. Bilim insanları, çok iyi korunmasından dolayı fosili inceleyebildi ve hücresel ve hücre altı düzeyde analiz etme imkanı buldular.
Çalışmayı yapan ekip, şimdi çok hücreli organizmaların evrimi hakkında daha fazla bilgi sağlayabilecek daha ilginç fosiller bulmak için Torridon yataklarını incelemeyi istiyor.
Bu malakelin orijinal hali şurada, Türkçe haberi ise ilk defa Arkeofili sitesinde yayımlanmıştır.