'Kayıp bir dünyanın' kanıtları olabilir: Pasifik Okyanusu'nda tektonik levhalar bulundu

Dünya'nın iç kısmında batık levhaların kalıntılarına benzeyen alanlar bulundu. Araştırmacılar, bunların 'kayıp bir dünyanın' kanıtları olduğunu söylüyor.

'Kayıp bir dünyanın' kanıtları olabilir: Pasifik Okyanusu'nda tektonik levhalar bulundu

Artı Gerçek - İsviçre'deki Zürih Teknoloji Enstitüsü'nden jeofizikçiler, Dünya'nın iç yapılarını araştırmak için deprem dalgalarını analiz ederken şaşırtıcı bir keşifte bulundu. Pasifik Okyanusu'nun altında 'orada olmaması gereken' tektonik levhalar bulan araştırmacılar, bunların 'kayıp bir dünyanın' kanıtları olduğunu söylüyor.

Taramalar, çevredeki kayaçlardan daha soğuk ve farklı bir bileşime sahip kaya bölgelerinin varlığını gösterdi. Bu bulgu, Dünya'nın levha tektoniğine ilişkin mevcut anlayışımızı sorguluyor ve araştırmacılara büyük bir gizem sunuyor.

Araştırmada Dünya'nın iç kısmında batık levhaların kalıntılarına benzeyen alanlar keşfedildi. Ancak, bunlar beklendiği yerde değildi. Levha sınırından uzakta, büyük okyanusların altında veya kıtaların iç kısımlarında bulundular.

Dünya'nın içini görmek veya merkezdeki çekirdekle en dıştaki sert katman olan litosfer arasındaki manto tabakasından kaya örnekleri almak mümkün değil. Mevcut teknolojinin, merkeze yakın bölgedeki sıcaklığı ve basıncı ölçmek için yeri delme yeteneği de yok.

Bu yüzden jeofizikçiler ayaklarımızın altında neler olup bittiğini görmek için dolaylı yöntemler kullanıyor.

Örneğin, deprem dalgalarının yayılma hızını belirlemede sismogramlar veya deprem kayıtları işlevli. Bilim insanları daha sonra bu bilgiyi Dünya'nın iç yapısını hesaplamak için kullanabiliyor. Bu, doktorların vücudun içindeki organları, kasları veya damarları açmadan görüntülemek için ultrasonu kullanmalarına benziyor.

Bu çalışmada da bilim insanları, Dünya'nın mantosunu incelemek için yüksek çözünürlüklü bir model kullanıyor. Bu model, Batı Pasifik'in altında, bugüne kadar böyle bir malzemenin keşfedilmediği ve mevcut teorilere göre orada olmaması gereken bölgeleri ortaya koyuyor.

Bu kalıntıların hangi maddeden oluştuğu ve Dünya'nın iç dinamiklerini nasıl etkileyebileceği konusunda ise henüz bir karara varılamadı. (EURONEWS)

Dünya Pasifik Okyanusu