Nakil bekleyenler için umut olabilir: İnsana aktarılan domuz böbreği bir aydan uzun süredir çalışıyor
Artı Gerçek - Bilim insanları, böbrek nakli bekleyen hastalara umut olabilecek bir gelişmeye imza attı. New York Üniversitesi'ne bağlı Langone Araştırma Hastanesi'nden cerrahlar beyin ölümü gerçekleşmiş bir insana domuz böbreği nakletti. Böbrek bir aydan uzun süre boyunca normal şekilde çalışmaya devam etti. Dün açıklanan son deney, ölmüş de olsa bir domuz böbreğinin bir insanda en uzun süre çalıştığı deney oldu ve henüz bitmiş değil. Araştırmacılar, böbreğin performansını ikinci bir ay boyunca takip etmeye devam edecek.
'İNSAN BÖBREĞİNDEN BİLE DAHA İYİ GÖRÜNÜYOR'
New York Üniversitesi Organ Nakli Enstitüsü Direktörü Dr. Robert Montgomery, "Bu böbrek gerçekten insan organı olarak çalışmaya devam mı edecek, şu ana kadar öyle gibi görünüyor" dedi. Montgomery 14 Temmuz'da ölen bir adamın kendi böbreklerini genetiği değiştirilmiş bir domuzdan alınan tek bir böbrekle değiştirdikten sonra hemen idrar üretmeye başlamasını izleyen Montgomery, "İnsan böbreğinden bile daha iyi görünüyor" dedi.
HER YIL BİNLERCE HASTA NAKİL BEKLERKEN ÖLÜYOR
Ülkenin dört bir yanındaki bilim insanları, insan hayatını kurtarmak için hayvan organlarının nasıl kullanılacağını öğrenmek için yarışıyor ve araştırma için bağışlanan organlar dikkate değer bir prova sunuyor. Ülkede 100 binden fazla hasta organ nakli listesinde sıra beklerken, her yıl binlercesi ölüyor.
GEÇEN YIL DOMUZ KALBİ BİR HASTAYI İK AY HAYATTA TUTABİLMİŞTİ
İnsanların bağışıklık sistemleri yabancı dokulara saldırdığı için hayvandan insana nakil girişimleri onlarca yıldır başarısız oldu. Şimdi araştırmacılar, organlarının insan vücuduna daha iyi uyması için genetiği değiştirilmiş domuzları kullanıyor. Geçen yıl Maryland Üniversitesi cerrahları, düzenleyici kurumlardan aldıkları özel izinle, ölmek üzere olan bir adamı kurtarmak için son çare olarak genetiği değiştirilmiş bir domuz kalbi nakletmişti.. Söz konusu nakil, tam olarak anlaşılamayan ancak gelecekteki girişimler için dersler sunan nedenlerle başarısız olmadan önce hastayı iki ay boyunca hayatta tutabilmişti. (DIŞ HABERLER)