NASA'nın 'Dünya'yı kurtarma operasyonu' başarılı oldu: Bir asteroidin yönü değiştirildi
Artı Gerçek - Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), bir asteroidin yönünü değiştirme girişiminin başarılı olduğunu açıkladı. Deney, bir asteroidinin Dünya'ya çarpma riski içermesi halinde yönünün değiştirilip değiştirilemeyeceğini incelemeyi amaçlıyordu.
NASA’nın Dart misyonu kapsamında Kazım 2021'de fırlattığı uzay aracı, geçen ay Dimorphos adlı bir asteroide tam isabetle çarpmıştı. Bilim insanları, uzay ve Dünya'da yer alan teleskoplar aracılığıyla yaptıkları gözlem ve ölçümler sonucu 160 metre genişliğinde bir yörüngesi olan Dimorphos'un yönünün değiştiğini belirledi.
NASA Başkanı Bill Nelson, “Bu görev, evrenin bize fırlatacağı herhangi bir şeye karşı NASA’nın hazır olmaya çalıştığını gösteriyor. NASA, gezegeni savunmakta ciddi” dedi. Yedi yılda geliştirilen 330 milyon dolarlık projenin geliştiricilerinden Dr. Tom Statler ise "deneyin sonuçlarının abartılmaması" konusunda uyardı.
Dimorphos gibi bir asteroidin Dünya'ya çarpması halinde 1 kilometre çapında ve yüzlerce metre derinliğinde bir krater oluşabilir ve bu, Dünya üzerindeki canlı yaşamı konusunda ciddi sonuçlar yaratabilir. (DIŞ HABERLER)
İnsanlık tarihinde ilk: NASA'nın uzay aracı, asteroide planlı çarpmayı başardı