NASA Mars'ta yaşam izleri buldu
'Perseverance' uzay aracı Mars yüzeyinde yürüttüğü çalışmalarda bilim tarihine geçecek keşifler yapmaya devam ediyor.
On yıllardır "Mars’ta hayat var mı?" sorusuna yanıt arayan bilim insanları, son keşifle beraber daha önce hiç olmadığı kadar bu soruyu yanıtlamaya yaklaşmış olabilir. 40 yılı aşkın süredir Mars’ta hayat izleri arayan NASA’nın 18 ay önce görevine başlayan 'Perseverance' uzay aracı, Mars yüzeyinde bugüne kadar tespit edilen en yoğun bileşime sahip organik madde kalıntıları buldu."
'KESİN KONUŞMAK İÇİN HENÜZ ERKEN'
Yaşamın yapıtaşını oluşturan oraganik moleküller canlı organizmaların varlığına bir kanıt olarak görülebilir. Bilim insanları ise her şeye rağmen bu konuda temkinli olmak gerektiğini dile getiriyor. Projede görevli bilim insanlarından Prof. Ken Farley düzenlenen basın toplantısında şu noktaların altını çizdi:
"Organik maddenin tortul bir kayada bulunması önemlidir. Ancak, Perseverance'daki araçlarımız ne kadar yetenekli olursa olsun, kesin konuşmak için henüz erken."
'Perseverance' bilim dünyasını heyecanlandıran organik madde kalıntılarını Mars ekvatorunun kuzeyinde yer alan 45 km genişliğinde 'Jerezo' isimli kraterde buldu. İnceleme için bu kraterin seçilmesi tesadüf değil. Söz konusu krater yaklaşık 3,5 milyar yıl önce nehirlerin krater duvarlarını aşarak oluşturduğu düşünülen kadim bir gölün oluşturduğu deltaya ev sahipliği yapıyor.
BBC’nin sciencefocus.com isimli sitesinde yer alan habere göre, uzay aracı bugüne kadar "bilimsel açıdan kayda değer" 12 kaya örneği topladı. NASA’dan yapılan açıklamada ise, uzay aracının topladığı örnekleri 2033’te Dünya’ya geri getirmesi planlanıyor.