Pisagor Teoremi, Pisagor’dan bin yıl eski kil tablette bulundu
Pisagor Teoremi olarak bilinen ve adını ünlü matematikçi ve düşünür Pisagor'dan alan denklemin Pisagor'dan bin yıl önce de bilindiği ortaya çıktı.
Görsel: Wikimedia Commons
Artı Gerçek - Bir dikdörtgenin içindeki köşegenin uzunluğunu çözmek için Pisagor teoremi olarak bilinen denklemi kullanan MÖ 1770’e ait bir Babil tableti bulundu. Bu tarih, denklemin MÖ 570'de doğan Pisagor'dan yüzyıllar öncesinde de bilindiğini ortaya koyuyor.
Arkeofili'de yer alan habere göre Matematikçi Bruce Ratner konuyla ilgili bir makalede, şunları söylüyor “Sonuç kaçınılmaz. Babilliler bir karenin köşegeninin uzunluğu ile kenarı arasındaki ilişkiyi biliyorlardı: d=2’nin karekökü. Bu muhtemelen irrasyonel olduğu bilinen ilk sayıydı. Ancak bu da Pisagor Teoremine veya en azından karenin köşegenine ilişkin özel duruma (d2 = a2 + a2 = 2a2) aşina oldukları anlamına geliyor.” diyor.
'OKULU PİSAGOR'U ÖNE ÇIKARDI'
Ratner, teoremin neden Pisagor'a atfedildiyle ilgili soruya da şu şekilde yanıt veriyor:
Pisagor’un orijinal kaynaklarının nadir olmasının bir nedeni, yazılı materyal az olduğundan Pisagor bilgisinin bir nesilden diğerine ağızdan ağza aktarılmasıydı. Dahası, liderlerine duydukları saygıdan dolayı, Pisagorcular tarafından yapılan keşiflerin çoğu Pisagor’un kendisine atfedilmişti. Bu durum ‘Pisagor Teoremi’ terimini açıklayabilir.” (HABER MERKEZİ)