Norveçli firmadan uçan bina projesi

Norveçli firmadan uçan bina projesi
Norveç merkezli araştırma ve tasarım stüdyosu Framlab yeni bir proje üzerinde çalışıyor. Havadan hafif yapılar, sokakların metrelerce üzerinde duracak.

Fotoğraf: Independent Türkçe

Norveç merkezli araştırma ve tasarım stüdyosu Framlab, geliştirdiği yeni projeyi duyurdu. Oversky adının verildiği projeye göre; metropollerde binalar arasındaki boşlukların zeplinlerle aynı teknolojiye dayanan, yüzen binalarla kapatmayı planlıyor.

Helyum gazıyla doldurulacak zeplinlerle havada durması palanlanan yüzen binaların, havadan hafif ve atıl helyumdan oluşan kapalı karbon fiber hücrelerle inşa edileceğini ve bunların etkisi kanıtlanmış teknolojilere dayandığı belirtiliyor.

Firma bu projeyi iklim krizine karşı kentsel mücadelede yeni bir araç olarak görüyor. Bu uçan yapıların kentsel ısı adalarının sayısını azaltacağı öne sürülüyor.

Independent Türkçe'den Çağla Üren'in haberine göre; Framlab yetkilisi Andreas Tjeldflaat "Oluşan 'bulut manzarası' yeni bir tür kamusal alan olarak hizmet edecek" diye konuştu.

Bilimkurgu filmlerini aratmayan bu binaların, ofis veya bireysel oda görevi görecek çeşitli modüllerin Tetris gibi birleştirilmesiyle inşa edileceği belirtildi.

Gökdelen gibi yüksek binalar arasında inşa edilmesi planlanan bu uçan yapılar, çevrelerindeki sabit yapılara bağlanacak. Tjeldflaat bunu şöyle açıkladı:

Asma yürüyüş yolları olacak. Bunlar modüllerin bitişikteki binalara bağlanmasını sağlayacak.

Firma bu projeyi iklim krizine karşı kentsel mücadelede yeni bir araç olarak görüyor. Bu uçan yapıların kentsel ısı adalarının sayısını azaltacağı öne sürülüyor.

Yoğun binalar ve asfalt sokaklar, gelişmemiş veya doğal araziden daha fazla ısıyı daha fazla emdiği için metropol alanları, çevresindeki kırsal alanlardan önemli ölçüde daha sıcak oluyor. O yüzden bu metropollere "kentsel ısı adası" adı veriliyor.

Oversky’ın önerdiği uçan modüller ise Güneş ışığını ve radyasyonu yansıtarak, aşağıda gölgeli mikro alanlar yaratacak.

Tjeldflaat'ın "nanofotonik mühendislik" diye nitelediği teknoloji sayesinde modüller, "nano ölçekli hava ceplerine sahip, köpük benzeri bir malzeme yapısına" sahip olacak.

Böylece aksi takdirde yüzeyin emeceği ısı gökyüzüne geri sıçrayacak ve modüllerin aşağısındaki bölge soğuk kalacak.

Öne Çıkanlar