20 günde yaklaşık 2 milyon 500 bin metrekarelik orman işgali: 'Anayasaya aykırı'

20 günde yaklaşık 2 milyon 500 bin metrekarelik orman işgali: 'Anayasaya aykırı'
Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararları ile son 20 günde 12 ilde yaklaşık 2 milyon 500 bin metrekarelik alan orman sınırları dışına çıkarıldı. Prof. Dr. Tolunay: "Orman Kanunu’na eklenen 16’ıncı maddenin uygulamaları anayasaya aykırı."

Müzeyyen Yüce


İSTANBUL - Türkiye’de Orman Yasası’na eklenen 16. madde doğrultusunda 2018 yılından bu yana binlerce hektarlık alan orman sınırları dışına çıkarıldı.

Bugüne kadar bir Bakanlar Kurulu, 26 Cumhurbaşkanlığı kararıyla 41 ilde uygulanan düzenlemeye dün bir yenisi eklendi.

Resmî Gazete’de yayımlanan 16 Temmuz tarihli Cumhurbaşkanlığı kararı ile Amasya, Balıkesir, Kastamonu, Manisa, Muğla, Samsun, Sinop ve Sivas illerinde bulunan yaklaşık 2 milyon metrekarelik alan orman sınırları dışına çıkarıldı.

Bu ayın başında ise İstanbul, İzmir, Artvin ve Bitlis’te de yaklaşık 500 bin metrekarelik bir alan orman dışı alan kabul edilmişti.

‘SON ALTI YILDA HAKLAŞIK 4 BİN HEKTARLIK ALAN ORMAN DIŞINA ÇIKARILDI’

07-doganay-tolunay-eu4h.webp

Orman alanı dışına çıkarılan bu alanların ne için kullanıldığını, kullanım amacının kamu ve toplum yararına uygun olup olmadığını bilmediklerini ifade eden İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay, ormanların muhafazası veya ormanlarda yapılaşma izin süreçlerinin şeffaf işletilmediğini söyledi.

Söz konusu yasanın yürürlüğe girdiği 2018 tarihinden bu yana 3 bin 206 hektarlık orman alanının kaybedildiğini belirten Tolunay, son kararla orman kayıplarına yenilerinin eklendiğini kaydetti.

‘ORMAN DIŞINA ÇIKARILAN 20 İL’

Orman sınırları dışına çıkarılan en geniş alanın 530 hektar ile Adıyaman'da olduğunu, en küçük alanın ise 5,85 m2 ile Tarsus'ta bulunduğunu ifade eden Tolunay, ek 16. madde ile orman sınırları dışına çıkarma işlemi yapılan illeri şu şekilde sıraladı:

“Adıyaman, Bursa, Manisa, İzmir, Mersin, Bingöl, Adana, Kütahya, Balıkesir, Kocaeli, Osmaniye, Kastamonu, Artvin, Bitlis, Muğla, İstanbul, Siirt, Hatay, İzmir ve Zonguldak.”

İSTANBUL’DA ORMAN İŞGALLERİNİN EN FAZLA OLDUĞU İLÇELER: BEYKOZ İLK SIRADA

Bu güne kadar yayınlanan 27 kararname ile 724 parselin orman sınırları dışına çıkarıldığını ve bu parsellerin 398'inin İstanbul'da bulunduğunu belirten Tolunay, şöyle konuştu:

“İstanbul'da en fazla orman sınırları dışına çıkarma yapılan işlemi yapılan ilçe 319 parsel ile Beykoz. Yani 18,2 hektarlık bir alana tekabül ediyor. Beykoz’u 35 parsel ile Sarıyer, 20 parsel ile Çekmeköy, 17 parsel ile de Ümraniye takip ediyor. İstanbul’da orman işgallerin en fazla olduğu ilçeler bunlar.”

‘ANAYASAYA AYKIRI’

Anayasanın 169’uncu maddesine göre “orman olarak muhafazasında bilim ve fen bakımından hiçbir yarar görülmeyen, orman niteliğini tam olarak kaybetmiş olan alanlar dışında orman sınırlarında daraltma yapılamaz” ifadelerine yer verildiğini belirten Tolunay, bu nedenle Orman Kanunu’na eklenen 16’ıncı maddenin uygulamalarının anayasaya aykırı olduğunu söyledi.

‘6 BİN 412 HEKTARLIK ALANA ORMAN KURULMALIYDI, YAPILMADI’

Tolunay, ek 16. maddeyle ilgili olarak diğer bir sorunu ise şu sözlerle açıkladı:

“Maddeye göre orman sınırları dışına çıkartılan alanın en az iki katı hazine arazisinin orman kurulması için Orman Genel Müdürlüğü’ne (OGM) devredilmesi gerekir. Ancak Sayıştay Raporlarına göre bu devretme işlemi yapılmadı. Bu güne kadar 3 bin 206 hektarlık alanın orman sınırlarından çıkarıldığını düşünecek olursak 6 bin 412 hektarlık bir alana orman kurulması gerekiyordu. Ancak yapılmadı. Orman Kanunu’na eklenen bu maddenin derhal kaldırılması gerekiyor.”

Öne Çıkanlar