Akbelen Ormanı için BM'ye başvuru
Artı Gerçek - Muğla İkizköy’deki kömür maden sahasının genişletilmesi çalışmalarına karşı köylüler ve aktivistlerin başlattığı doğa nöbeti onuncu gününde devam ederken hukuki mücadele de sürüyor. İlk olarak açılan yürütmenin durdurulması davası Muğla 1'inci İdare Mahkemesi tarafından reddedilirken, uluslararası düzeyde girişimler yapılıyor.
Birleşmiş Milletler’e (BM) yapılan başvuruda Akbelen Ormanı'nın kesimi sırasında yaşananlar Çevre Özel Raportörü ’ne bildirildi. Köylülerin mülksüzleştirilmesi, insan hakları ihlalleri, çevreye karşı işlenen suçlar ve ağaç kesimi sırasında yaşam savunucularına yönelik uygulamalara yer verilen başvuruyla Türkiye'nin işlediği suçların görülmesi istendi.
‘TÜRKİYE SUÇ İŞLİYOR’
Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, yapılan başvuruya dair bilgi veren ekolojist Deniz Gümüşel, Türkiye'nin 2022 yılında yapılan taraflar konferansında ormanların korunmasına dair uluslararası bir sözleşme imzaladığını anımsattı. Bu sözleşmenin atmosferdeki karbon yutak alanlarının korunmasını amaçladığını kaydeden Gümüşel, "Protokolle, madencilik, kentleşme ve endüstriyel tarım faaliyetleri gibi ağaçsızlaştırmayı hedefleyen faaliyetlerin durdurulması ve ormanların rehabilitasyonu hedefleniyor. Şu an da Türkiye imzaladığı bu tür uluslararası sözleşmelere karşı bir suç işliyor" dedi.
BM'YE BAŞVURU
Buna karşı BM İnsan Hakları ve Çevre Özel Raportörü’ne durumu anlatan bir başvuru yaptıklarını aktaran Gümüşel, şöyle devam etti: "İklim değişikliği için kritik olan orman yutak alanlarımızın nasıl tahrip edildiğini anlattık. Türkiye'nin Paris Anlaşması’nda ve Ormanları Koruma Protokolü ile ilgili olarak verdiği sözleri tutmadığını anlattık. Yurtdışından da baskı gelmesi için zorluyoruz. Ama yerelde ki insanlar kendi topraklarını korumadığı sürece hükümetlere yapılabilecek daha büyük bir baskı yok. Esas olan halkın mücadelesidir. Biz çadır alanını boşaltmayacağız, ormana iş makinalarını sokmayacağız. Milas ilçesinden daha fazla insanın buraya destek olması için mücadele edeceğiz. Çok büyük bir kaybımız var. Ama mücadeleden vazgeçecek bir noktada değiliz."
NE OLMUŞTU?
740 dönümlük Akbelen Ormanı, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerini işleten Limak Holding ve İÇTAŞ ortaklığındaki YK Enerji tarafından kesilmek istenmişti. 2021 yılında başlayan süreçle birlikte, İkizköylüler, ağaçlar kesilmesin diye ormanda kendilerine ait alanda nöbete başlamış, YK Enerji hakkında yasal yollara başvurmuştu. Akbelen Ormanı’nı kömür sahası olarak kullanmak isteyen YK Enerji’nin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan aldığı izinlere karşı açılan davalarda pek çok kez yürütmeyi durdurma kararı alınmış, fakat mahkeme kararları uygulanmamıştı. 2 yıldır devam eden eylemlerde farklı zamanlarda şirket tarafından ormana gönderilen işçiler, ağaçları kesmek isteyince yine jandarma müdahalesi ile karşılaşılmıştı. İkizköy Çevre Komitesi tarafından yapılan açıklamalarda, bugün için ormana girileceği ve ağaçların kesileceği belirtilmişti. Jandarma gözetiminde başlatılan ağaç kesimine karşı köylüler yetkilileri yasalara uymaya çağırıyor. (HABER MERKEZİ)
Kazdağları'ndan Akbelen'e destek: Muğla Valisi Orhan Tavlı görevden alınsın