Akbelen’de köylüye tapulu arazisi de yasak: Tarlasına tel çekilmesine tepki gösterdi, jandarma müdahale etti
Akbelen Ormanı’ndaki tapulu arazisine tel çekilmesine tepki gösteren Haydar Demir’e jandarma müdahale etti. Yaşananları Artı Gerçek’e anlatan Avukat İsmail Hakkı Atal, “Yeni yüzyılda jandarma halkı eşkıyadan koruyacağına, eşkıyayı halktan koruyor” dedi.
Umut TAŞTAN
Artı Gerçek - Muğla’nın Milas ilçesinde bulunan ve Yeniköy-Kemerköy Enerji şirketinin linyit kömürü çıkarması için kesilen Akbelen Ormanı'nda maden çalışmaları sürüyor. Köylülerin nöbet alanı olarak kullandığı araziye karakol kurulmasının ardından köylülerin bölgeye girişi de zorlaştırıldı. İkizköylülerin ve ekoloji örgütlerinin iki yıldır nöbet alanı olarak kullandığı arazinin sahibi Haydar Demir, tarlasında kurulan karakolun çevresindeki çitlerin yükseltilmesine ve tarlasına araç çeken işçilere tepki gösterdi. Ancak jandarmanın müdahalesine maruz kaldı.
‘HAREKET HALİNDEKİ TARAKTÖRDEN AŞAĞI ÇEKTİLER’
Yaşadıklarını Artı Gerçek’e anlatan Demir, “ben işçilerle konuşurken bir anda jandarma geldi” dedi ve şu ifadelere yer verdi:
“Onlara da neden arabayı oraya koyduklarını sordum, ‘seni ilgilendirmez, karışamazsın, senin burada arazin yok’ dediler. Sesimi çıkarmadım, traktörüme binip gidiyordum. Bir anda 3-4 kişi çalışan traktörün üstünden beni kolumdan tutarak aldılar. Beni yıprattılar biraz. Karakola gideceğiz dediler, sonra vazgeçtiler. Karakolu kurdukları yer benim arazim. Tel çekmişlerdi o dönem, şimdi bu telin üzerine dikenli teller çekiyorlar iki üç sıra.”
‘KARAKOL ÇİTLERİNİ LİMAK ÇEKİYOR’
Yaşananların tanığı Nejla Işık da Haydar Demir’in çalışırken rahatsızlandığını düşünerek araziye gittiklerini belirtti:
“Oraya gittiğimiz de gördüğümüz manzara Haydar ağabeyin yerde, jandarmanın da başında beklediğiydi. Ambulans çağırıp çağırmadıklarını sordum, onlarla ilgili bir durum olduğunu bilmiyordum. Gayet sakin bir şekilde ‘hayır çağırmadık’ dediler. Haydar ağabey biraz kendine geldikten sonra yaşananları bize anlatabildi.”
'O İŞÇİLER LİMAK’IN İŞÇİLERİYDİ'
Nejla Işık, jandarmanın çitleri tamir eden işçilerin Limak’a bağlı olmadığını söylediğini ancak bunun doğru olmadığını da belirtti:
“Adam kendi tarlasına giremiyor ama şirketin aracı, şirketin çalışanları istediği gibi giriyor. Gelen işçilerin de kendileri tarafından bulunduğunu söylüyorlar fakat bu yalan. O işçiler Limak’ın işçileri.”
‘BURAYI LİMAK’IN ÇİFTLİĞİ HALİNE GETİRDİLER’
Nejla Işık ayrıca bölgede dinamit patlatılmaya başlandığını ve yeni bir nöbet alanı kurduklarını da belirtti. Jandarma ve şirketin baskısının da arttığını şu ifadelerle anlattı:
“İlk defa bugün öğlen saatlerinde dinamit de patlatıldı. Zaten o dinamit insanların moralini bozdu. Hala burada insanlar yaşıyor, evlerimizdeyiz. Tepemize evleri yıkacaklar. Burası Limak ve İçtaş’ın çiftliği oldu, istediklerini gibi at koşturuyorlar. Bir de karakol kurdular tepemize. Sesimizi çıkartmak istediğimizde karşımıza jandarma çıkıyor. Yeni bir nöbet alanı kurduk. Oradan bizi atmış olabilirler ama biz mücadeleyi bırakmıyoruz. Zeytinli tarla var, oraya konumlandık ama orayı da basıyorlar sürekli. Özel mülkteyiz, telle çevrili bir tarla ama burada da çadır kurmamız engelleniyor. Her yönden bizi sıkıştırmaya çalışıyorlar. Jandarma köylüye ayrı baskı yapıyor, şirket ayrı. Mahkemelerden de herhangi bir sonuç çıkmıyor. Sürekli itirazlarımız reddediliyor. Yürütmeyi durdurma istiyoruz, maden açılmasın diyoruz, altındaki su kaynaklarını hatırlatıyoruz ama mahkemenin, kaymakamın, valinin kimsenin bunları gördüğü yok. İyi günler de değiliz, daha da kötü günlere gidiyoruz.”
‘JANDARMANIN KONTEYNERINDA LİMAK ETİKETİ VAR’
İkizköylülerin avukatlarından İsmail Hakkı Atal da yaşananlara tepki gösterdi.
Haydar Demir’in tapulu arazisini korumaya çalıştığını aktaran Atal, “Limak’ın çalışanları gelip tapulu arazi üzerine set çekiyor, tel çekiyor. Haydar ağabey de doğal olarak tepki gösteriyor buna. Jandarma Limak’ın çalışanlarına müdahale edeceğine, Haydar ağabeye müdahale ediyor, onu gözaltına almaya çalışıyor” dedi. Haydar Demir’in arazisine kurulan karakola da değinen Atal, konteynerin üzerinde Limak Holding’in etiketinin olduğunu aktardı, “Türkiye’nin yeni yüzyılında jandarma halkı eşkıyalardan koruyacağına, eşkıyaları halktan koruyor” dedi.
İKİZKÖYLÜLER AKBELEN ORMANI İÇİN DİRENİYOR
İkizköylüler 'Akbelen'e adalet' için mahkemeye yürüyor: Biz bitti demeden bitmez
İkizköylüler, Akbelen Ormanı davası için mahkemeye yürüyecek: 'Hadi yürüyün, siz de geliverin gari!'
İkizköylülerden başvuru: Akbelen'deki tarihi varlıklar için koruma talebi
İkizköy Çevre Komitesi'nden BM'ye 'Akbelen' çağrısı: Limak ile iş birliğini sonlandır