Antalya’da hastalık nedeniyle nesli biten denizkestaneleri yeniden çoğaldı
Kızıldeniz kökenli denizkestaneleri, bir yılda bakteri kaynaklı hastalıkla tükenme noktasına geldi. Denizkestanelerin yeniden çoğaldığını söyleyen Prof. Dr Gökoğlu, "Türlerine göre 1 ile 20 santim arasında uzayan dikenleri bulunur” dedi.
Artı Gerçek - Denizkestaneleri, Kızıldeniz’den gelerek Akdeniz’e yerleşen ve artan türler arasında yer alıyor. 20 santimi bulan dikenleriyle dikkati çeken, dokunulması halinde sürünerek devam eden yollar boyunca uzanana yol açan denizkestaneleri, geçen yıl hastalık nedeniyle öldü. Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, bu yıl denizkestanelerinde artış gözlendiğini söyledi.
Prof. Dr. Gökoğlu, türün açık bir tür olduğunu ve kıyıya yakın kayalık bölgelerine kadar gidebildiklerini belirterek, "Geçen yıl bir patojen ortaya çıktı. Vibriyo isimli bir bakteri ortaya çıktı ve tamamen dağıldı. Antalya Körfezi'nde çok miktarda vardı, tamamına yakını öldü" dedi.
‘ÖNCE DİKENLERİ DÖKÜLÜYOR SONRA DA DENİZKESTANESİ ÖLÜYOR’
Bakterinin aşırı ısınan deniz suyu ile birlikte ortaya çıktığını belirten Prof. Dr. Gökoğlu, ölümün asıl sebebinin bakteri olduğunu söyledi. Bu yıl deniz sezonunun genişletilmesiyle yeniden inceleme dalışları süreleri ve denizkestanelerinin hizmetlerinin yine artışını gözlemlediğini aktaran Prof. Dr. Gökoğlu, şöyle konuştu:
"Bir tür hastalık nedeniyle ölüyorlar. Önce dikenleri dökülüyor sonra da denizkestanesi ölüyor. Dikenleri dökülünce balıklar bunları yiyor. Dikenleri döküldüğü için adeta ölüyorlar. Körfezdeki tüm kesinti yok oldu, şimdi yeniden çoğalmaya başladı."
DİKENLERİ 20 SANTİME KADAR UZAYABİLİYOR
Dünyada özellikle okyanuslarda sıklıkla görülen denizkestanelerinin, türlerine göre 1-2 ile 20 santim arasında uzayan dikenleri bulunur. Avcı deniz canlılarından dikenleriyle korunan denizkestaneleri, vücutlarına yapılan ışıklarla küçük bacaklarıyla hareket ediyor. Alglerle beslenen denizkestanelerinin dikenleriyle temas halinde acı ve şişmenin ardından tedavisi mümkün olan yaralara da sebebiyet veriyor. (DHA)