Artvin'de Otingo Vadisi'ni tehdit eden HES için dördüncü keşif
Atakan ASILBAY
ARTVİN - Artvin'in Yusufeli ilçesindeki Demirdöven ve Yaylalar köylerindeki Damla HES projesi için dördüncü kez bilirkişi keşfi yapıldı. Keşfe davacı yöre halkı, avukat Bedrettin Kalın ve şirket yetkilileri katıldı.
Erarı isimli şirketin sorumlusu, projenin yaşam alanlarına zarar vermeyeceğini savundu. HES projesini revize ettiklerini belirten şirket yetkilisi, regülatör sayısını dörtten ikiye indirdiklerini söyledi. Bu açıklamaya tepki gösteren köylüler ise "Maden yapılan yerleri, HES yapılan yerleri görüyoruz. Yanı başımızda Cerattepe'de doğanın nasıl yok edildiğini biliyoruz. Bizi bu tür yalanlarla kandıramazsınız" dedi.
'YÖREDEKİ BAL ÜRETİMİNE ZARAR VERECEK'
Artı Gerçek'e konuşan yöre halkının avukatı Bedrettin Kalın, projeyle üç derenin sularının HES için kullanılacağını, bu durumun da yöredeki bal üretimine zarar vereceğini vurguladı. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü'nün Otingo Vadisi için bal ormanı projesi olduğuna dikkat çeken Kalın, vadide Artvin yöresinin iki kaplıcasından birinin bulunduğunu dile getirdi.
'KEŞİF ÜCRETLERİ ADALET ARAYAN HALKI MAĞDUR EDİYOR'
Artan keşif ücretleriyle halkın adalet aramaktan caydırılmak istendiğini dil getiren Kalın şöyle konuştu:
"Son yıllarda mahkeme üç-dört projenin keşfini ortak yapıyor. Bu sakıncalı bir durum çünkü masa başında oturularak yapılan bu planlar yaşamın gerçeklerine uymuyor. İnsanlar 50-60 bin lira keşif ücreti ödüyor mahkemelerden keşif kararı alıyorlar ama mahkeme heyetinin alelacele yapmaya çalıştığı keşifler nedeniyle mağdur oluyorlar. Daha önce 13 bin lira istenen keşfe bugün 50 bin TL isteniyor. Köylüler, bu paralar karşısında ne kadar adalet arayabilir? Bu davaların açılmasında vatandaşın hiç bir sorumluluğu yok çünkü projeyi yapanlar vatandaş değil, bir harami grubu. Ülkenin değerlerini paylaşıyor, vatandaşlar kendilerini korumaya çalışıyor" dedi.
YÖRE HALKI DOKUZ YILDIR MÜCADELE EDİYOR
Erarı şirketi 2014 yılında bölgedeki HES çalışmalarına başladı. Yöre hakı, 2015 yılında yaptığı eylemlerle şirketin şantiye kurmasına engel oldu. Şirketin bölgeye girmesi halkın direnişiyle engellendi ve şirket bölgeyi terk etti. Ancak daha sonra çalışmalar jandarma gözetiminde başladı. Bal Ormanları ve Otingo Vadisi'ni tehdit eden HES'e karşı yöre halkı dokuz yıldır hukuk mücadelesi veriyor.