Batman Çayı tehlike altında

Batman Çayı tehlike altında
Batman Çayı havzasında kurulması planlanan Organize Sanayi Bölgesi, yaratacağı çevre tahribatı nedeniyle endişe yaratıyor. Meslek ve çevre örgütlerinin öneri ve görüşlerini iletmek için yetkililere yaptığı başvurular sonuçsuz kaldı.

Metin YOKSU


BATMAN - Batman'a bu yıl içinde ataması yapılan Vali Ekrem Canalp, Devlet Su İşleri 10'uncu Bölge Müdürü Mahir Arslan ile görüşmesinin ardından uzun süredir kentin gündemini meşgul eden yeni Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ile ilgili resmi ilk açıklamayı yaptı. Batman Valiliği'nin resmi sosyal medya hesabından duyurulan açıklamada kurulmak istenilen OSB'nin yerine ilişkin net bilgi verilmezken İkiztepe, Bıçakçı ve Samanyolu köyleri işaret edildi. Köylerin birbirine olan mesafeleri farklı olurken, OSB'nin tek bir alanda mı yoksa ayrı ayrı noktalarda inşa edileceğine ilişkin de bilgi verilmedi. 65 bin kişinin istihdam edileceği söylenen proje için 'Batman Çayı Islah Projesi’nin 2023 Yatırım Programına alınması' konularının da konuşulduğuna işaret edildi.

Yapılan bu açıklamalar öncesinde Batman Çevre Gönülleri Derneği kentin çevre konularını konuşmak ve bilgilendirme yapmak amacıyla randevu talep etti. TMMOB Batman İl Koordinasyon Kurulu da resmi başvuruda bulunan projenin çevresel etkilerine ilişkin bilgi talep etti. Ancak iki kuruma da geri dönüş yapılmadı. Batman Çayı kenarında yapılması planlanan herhangi bir sanayi faaliyetinin çevre felaketi yaratacağına işaret eden kurumlar su kaynaklarının korunması amacıyla OSB'nin akarsu kenarında yapılmaması gerektiğini vurguladı.

cay-kenari-osb-alanlari-3.jpg
Meslek ve çevre örgütleri Batman Çayı kenarında yapılacak OSB 'nin çevre tahribatına yol açacağı konusunda uyarılarda bulunuyor.

AMAÇ HAZİNE ARAZİLERİ

OSB'nin yapılacağının duyurulduğu üç alan arasındaki mesafenin uzak olduğuna dikkat çeken TMMOB Batman İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Vahdettin Tüzün, belirsizliğin tehlikeyi de beraberinde getirdiğini vurguladı. Mevcut OSB'nin henüz tam kapasite ile çalışmadan yeni bir OSB planlamasının doğru olmadığını belirten Tüzün şöyle konuştu:

"Kentin geleceğinin olumsuz etkilenmemesi için Batman’daki mimar, mühendis ve şehir plancıları olarak odalarımız bünyesinde bu konuda yapılacak çalışmalara katkı sunmaya hazır olduğumuzu bir daha tekrar duyurmak istiyoruz. Kentin geleceğini etkileyen kararlarda sivil toplum kuruluşlarının görüş ve önerileri değerli olup bu kentte yaşayanlar olarak geleceğimize de bizler karar vermek istiyoruz. Bizler bu doğrultuda hareket ederken ne yazık ki rant sahipleri kentin ve yaşayanların geleceğini düşünmemekte sadece kendi çıkarları doğrultusunda kararlar almaya çalışmaktadır. Batman Çayı havzasında mülkiyeti hazineye ait arazilerin olması belli bir kesimi buraya yönlendirmektedir. Geçmişte verilen yanlış kararlar bugün kenti nasıl olumsuz etkiliyorsa bugün verilecek yanlış kararlar da geleceğimizi etkileyecek olup yanlış kararlar verilmemesi için kamuoyu oluşturmak gerekmektedir"

batman-ikk-tuzun.jpg
TMMOB Batman İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Vahdettin Tüzün

Batman Çayı'na uzun yıllardır arıtma tesislerinin yapılmadığına işaret eden Tüzün, "Yıllardır biyolojik arıtma tesisi mevcut değil. Kentin aşağı kısımlarından atıklar çaya karışırken yeni bir OSB açılması hiç doğru değil. Kentte ciddi büyük sorunların oluşmasına neden olacaktır" diye konuştu.

'OSB DEMEK KİRLİLİK DEMEK'

Yaşanan gelişmelere ilişkin görüştüğümüz Batman Çevre Gönülleri Derneği Başkanı Hasan Argunağa da Batman kent merkezinde 500 bin kişiyi etkileyecek bir projenin Batman Çayı kenarında yapılmasının doğru olmadığını ifade etti. Geçmişten bu yana Batman Çayı'nın korunması için mücadele verdiklerini söyleyen Argunağa şunları söyledi:

"500 bin kişinin suyu Batman Çayı kenarında bulunan su kaynaklarından alıyor. Bizim su kaynaklarımız bu anlamıyla Batman Çayı ile ilintilidir. Daha önce Batman Çayı'ndaki kirliliğe neden olan Şermo Petrol Sahası'ndaki petrol atıkları ile mücadele ettik. Bu yüzden kirliliğe neden olan tüm faktörleri ortadan kaldırmak istiyoruz. Şimdi de OSB yapılmak isteniyor. Su kaynaklarının kenarında yukarısında OSB yapılmasını doğru bulmuyoruz. Biz yatırımı destekliyoruz. Kentin sanayiye ihtiyacı olabilir. Ama bunun Batman Çayı'nda yapılmasını doğru bulmuyoruz"

argunaga.jpg
Batman Çevre Gönülleri Derneği Başkanı Hasan Argunağa

"Kentin suyunun korunması için OSB'leri doğru bulmuyoruz" diyen Argunağa mevcut OSB'lerde dahi arıtma olmadığına ve atıkların İluh Deresi'ne karıştığına dikkat çekti. Buralarda da arıtılma tesisi yapılması gerektiğini vurgulayan Argunağa "Organize Sanayi demek atık demek, kirlilik demektir. Daha önce atık olmayacağı söylendi ardından arıtma yapılacak denildi. Bu konuda endişelerimiz var. Eğer vali bey bizi kabul ederlerse kendilerine detaylı bilgi sunabileceğiz" dedi.

Öne Çıkanlar