Bingöl’de HES projesinin iptali için Danıştay'a başvuru

Bingöl’de HES projesinin iptali için Danıştay'a başvuru
Bingöl'de Sarım Çayı Havzası’nda yapılması planlanan HES için bakanlık tarafından ÇED olumlu kararı verildi. Bölgede yaşayan insanlar Danıştay’a yürütmeyi durdurma başvurusu yaptı.

Artı Gerçek - Bingöl'ün Genç ilçesi ile Diyarbakır'ın Lice ilçesi arasında yer alan Sarım Havzası’nda yapılması planlanan Birsu Hidroelektrik Santrali (HES) projesine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporu verildi.

Bölge halkı ise söz konusu HES’e karşı Danıştay’a yürütmenin iptali için başvurdu.

PROJE HUKUKA AYKIRIDIR

Danıştay’a başvuran avukat Barış Yıldırım, köylülerin uzun süredir projeye itiraz ettiğini belirtti. Yıldırım, “Dicle Havzası, baraj ve HES projeleriyle yok ediliyor. Proje kapsamında 2 regülatör, 5 bent, 3 iletim tüneli, 1 yükleme havuzu ve 1 devri boruyla beraber bir de santral binası düşünülüyor. Proje kapsamında aynı şekilde, kırma eyleme tesisi ve beton santrali planlanıyor. Projenin yürütülmek istendiği saha, Bern Sözleşmesi’ne göre, havzada korunması gereken Flora ve Fauna bitki türlerini içinde barındırıyor. Bu açıdan proje hukuka aykırıdır" diye konuştu.

DİCLE'DEN GERİYE SADECE SARIM ÇAYI KALDI

Dicle Havzası’nda yapılmayan baraj ve HES neredeyse kalmadığını söyleyen Yıldırım şöyle devam etti:

"Dicle’den geriye sadece Sarım Çayı kalmış durumda. Dicle Havzası’nın akan tek kolu çaya da HES yapılırsa, geri dönüşümü olmayacak bir zarar söz konusu olacak. Bölgede su samurları var, HES’in yapılması halinde su samurları ve birçok canlı türünün yaşam alanı yok olmakla birlikte ekosistem yok edilecek. Projenin bir an önce iptal edilmesi gerekiyor”

NE OLMUŞTU?
Bingöl'ün Genç ilçesi ve Diyarbakır'ın Lice ilçesi sınırları içerisinde Dicle Havzası’nda yer alan Sarım Çayı (Dicle Nehri) üzerinde Silvan Elektrik Üretim Ltd. Şti. tarafından yapılması planlanan BİRSU-I HES ve Beton Santralı projesi ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca 19 Şubat 2014 tarihinde ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi olumlu’ kararı verilmişti.

Çevresel Etki Değerlendirme sürecinin tamamlanması sonrası köylülerin haberdar olduğu projeye, bölge halkı başta olmak üzere çevre dernekleri, ekoloji hareketleri, siyasi partiler tepki göstermişti. Bölgede çatışmaların da sürmesi nedeniyle proje aşamasında kalan HES santrali tamamlanamadı ancak Silvan Elektrik şirketi HES ısrarından vazgeçmedi.

Şirket 2020 yılında yeniden başvuru yaptı. 16 Aralık 2020 tarihinde Genç ilçe merkezinde halkın katılım toplantısı gerçekleştirdi. Pandemi yasaklarına rağmen köylüler toplantıya katılarak HES projesine tepki gösterdi.

Soru önergeleri ile Meclis gündemine de taşınan projeye karşı Mezopotamya Ekoloji Hareketi, 2021 yılında imza kampanyası başlattı. (MA)

Öne Çıkanlar