Çalık Holding'ten Karaburun'a GES girişimi: ÇED toplantısı halk tarafından protesto edilecek

Çalık Holding'ten Karaburun'a GES girişimi: ÇED toplantısı halk tarafından protesto edilecek
İliç faciasının sorumlusu Anagold Madencilik’in Türkiye ortağı Çalık Holding, özel koruma bölgesi statüsündeki Karaburun’da güneş enerji santrali dikmek için harekete geçti. Santralin 'halkın katılım toplantısı' bölge halkının eylemlerine sahne olacak.

İZMİR - Rüzgar enerji santrallerine (RES) karşı bölge halkının tepkileri ile pek çok kez gündeme gelen Karaburun, bu kez güneş enerji santrallerinin (GES) hedefinde. Özel Çevre Koruma Bölgesi olmasına rağmen yüzde 89’u RES’lere tahsis ilçede peş peşe GES projeleri ile ilgili çevresel etki değerlendirme süreci başlatılıyor.

ÇED SÜRECİ BAŞLATILDI

Son olarak İliç faciasının sorumlusu Anagold Madencilik’in Türkiye'deki ortağı Çalık Holding bünyesinde yer alan Çalık Rüzgar Enerjisi Elektrik Üretim Anonim Şirketi Sarpıncık Rüzgar Enerji Santrali’ne ek olarak güneş enerji santrali dikmek için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan izin istedi. ÇED süreci başlatılan proje tanıtım dosyasına göre şirket 13 adet türbinine ek olarak 10 adet GES dikmeyi planlıyor.

KORUMA ALTINDAKİ CANLILARIN YAŞAM ALANI

GES sahaları İzmir- Manisa Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre proje alanı çayır ve mera sahasında yer alıyor. Proje en yakın konuta ise 70 metre mesafede. Proje sahası koruma altındaki çok sayıda canlının da yaşam alanı.

whatsapp-gorsel-2024-05-21-saat-10-53-37-b7082a9b.jpg

6 HAZİRAN'DAKİ ÇED TOPLANTISI PROTESTO EDİLECEK

Projenin halkın katılımı toplantısı ise 6 Haziran 2024'te Karaburun’un Sarpıncık Köyü Muhtarlığı önünde gerçekleştirilecek. Ancak halkın katılımı toplantısı Karaburun Kent Konseyi’nin çağrısıyla protestolara sahne olacak.

'CANLI YAŞAMI YOK OLACAK'

Artı Gerçek’e konuşan Karaburun Kent Konseyi Başkanı Mustafa Özer, "GES panelleri konulurken toprağın üst katmanı tıraşlanarak alınacak ve paneller için beton dökülecek. Panellerin altında kalacak topraktaki tüm canlı yaşamı zaman içinde ölecek, yok olacak. Yapılan yanlış uygulamalar ile oluşturulan RES ve GES projeleri ile Karaburun Yarımadası'nda tarım ve hayvancılık bitme durumuna geldi. Karaburun Yarımadası'nın doğası, florası, faunası zarar görmektedir. Projenin uygulanması durumunda bölgede bitme aşamasında olan hayvancılık tamamen yok olacak" dedi.

whatsapp-gorsel-2024-05-21-saat-10-53-25-2301edf3.jpg
Proje alanı

'ÇED SÜRECİ İPTAL EDİLMELİ'

Karaburunluları ve İzmirli yaşam savunucularını 6 Haziran'daki protesto eylemine çağıran Özer, "Bizler yenilenebilir kaynaklardan enerji üretimine tamamen karşı değiliz. Yanlış uygulamalar ile doğamıza daha fazla zarar verilmesine karşıyız. Yaşam alanlarımızı savunuyoruz. Yapılmak istenilen toplantının ve ÇED sürecinin sonlandırılarak projenin iptal edilmesini istiyoruz. Karaburun Yarımadası’nda daha fazla doğa ve canlının zarar görmesinin önüne geçilmesini, Karaburun Yarımadası'nda yaşamın devam etmesi adına talep etmekteyiz" diye konuştu.

RES PROJESİ AYM’YE TAŞINMIŞTI

Öte yandan Sarpıncık RES projesine verilen 'ÇED olumlu' kararına karşı açılan davada Danıştay, şirketin temyiz başvurusunu kabul ederek yerel mahkemenin Karaburunluların lehine olan kararını bozmuştu. Anayasa Mahkemesi ise Karaburunluların mücadelesini haklı bularak yeniden yargılama kararı vermişti.

Öne Çıkanlar