Cengiz Holding davayı beklemeden Kaz Dağları'nda kıyıma başladı: 1 milyon ağaç kesilecek

Cengiz Holding, Kaz Dağlarındaki Halilağa Altın Bakır Madeni için 1 milyon ağacı kesmeye başladı. Çevre örgütleri ve hak savunucuları kıyıma tepki göstererek dayanışma çağrısı yaptı.

Cengiz Holding davayı beklemeden Kaz Dağları'nda kıyıma başladı: 1 milyon ağaç kesilecek

Artı Gerçek - Aldığı kamu ihaleleriyle gündemden düşmeyen Cengiz Holding bu kez de gözünü Kaz Dağlarına dikti. AKP’ye yakınlığı ile bilinen Cengiz Holding’in yan kuruluşu Truva Madencilik, bölgedeki Halilağa Bakır ve Altın Madeni Projesi kapsamında ağaç kesim işlemlerine başladı.

Yerel halkın tüm itirazlarına ve devam eden dava sürecine rağmen ilerleyen proje kapsamında 1 milyon ağacın kesileceği belirtiliyor.

SİYANÜR GİBİ ZEHİRLİ KİMYASALLAR KULLANILACAK

Başlangıçta 600 dönümlük bir alan üzerinde yapılması planlanan Halilağa Bakır ve Altın Madeni Projesi, genişletilerek 6 bin dönümlük bir sahaya yayıldı. Proje alanı, Halilağa, Hacıbekirler ve Muratlar köylerini doğrudan etkileyecek. Yanıklar köyü başta olmak üzere toplamda on köy, bu projeden olumsuz etkilenme riski taşıyor. Ekolojik Evim'in aktardığına göre, altın ve bakır ayrıştırma süreçlerinde siyanür gibi zehirli kimyasalların kullanılacak olması, çevresel tahribatın yanı sıra halk sağlığı için de ciddi tehditler barındırıyor.

gbrvnz1wyaab-cq.jpeg

İTİRAZ EDEN HALKA JANDARMA MÜDAHALESİ

Kesim işlemlerini durdurmak isteyen köy halkı ve çevre savunucuları, kesim ekiplerine itiraz ettiklerinde jandarma tarafından müdahale ile karşılaştı. Köylüler, bölgede sürdürülen maden arama faaliyetlerinin doğaya ve ekosisteme geri döndürülemez zararlar vereceğinden endişe duyuyorlar.

1 MİLYON AĞAÇ KESİLECEK

Sözcü’den Başak Kaya’nın haberine göre, CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Cengiz Holding’in bölgede 1 milyon ağaç keseceğini söyledi. Ceylan, “Cengiz’e ait Truva Madencilik, ÇED raporları aracılığıyla Kazdağları’ndaki faaliyet alanını 10 kat büyütüyor” dedi ve şu açıklamayı yaptı:

“Burada Halilağa Bakır Madeni Projesi adıyla 600 dönümlük maden alanını 6 bin dönüme çıkarıp büyük bir ağaç katliamı yapacaklar. Firma 240 bin ağaç diyor ama gövdesi 8 santimden az olan ağaçları ağaçtan saymayarak sayıyı düşürüyor. Bayramiç ilçesine bağlı Yanıklar, Söğüt, Hacıbekirler, Halilağa, Muratlar, Osmaniye, Yaylacık köylerinin olduğu arazide ağaç katliamı yapılacak.”

ÇANAKKALE TARAFI MİLLİ PARK DEĞİL

Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek de “Kazdağları binlerce yıl insanlığa hizmet edecek çok önemli bir ekosistem ve asıl sorumlu iktidardır. Bu izinleri neden veriyorsunuz? Kazdağları’nın Balıkesir tarafı milli park iken Çanakkale tarafı milli park değil. Bu nedenle böyle fütursuzca hareket ediyorlar. O kadar çok ruhsat var ki. Sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz, halkımızla birlikte doğamızı koruyacağız” dedi.

'SESİMİZİ DUYUN'

Öte yandan çevre örgütleri ve hak savunucuları da ağaç katliamına karşı sosyal medya hesaplarından tepki gösteriyor. Kesilen ağaçların fotoğraflarını paylaşan hak savunucuları "Sesimizi duyun" diyerek dayanışma çağrısı yapıyor.

HALİLAĞA BAKIR MADENİ PROJESİ HAKKINDA

Cengiz Holding'in sahibi olduğu Truva Bakır A.Ş. firması 2012’de verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararı ile çalışma izni aldı. Şirketin “Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi” projesi için 2020’de başlattığı proje kapsamında tüm itirazlara rağmen projeye 2021 yılında “ÇED Olumlu” kararı verildi.

“ÇED Olumlu” kararının iptali için 90 davacı tarafından üç ayrı dava açıldı.

Bilirkişi raporlarında, söz konusu alanda yapılacak projenin doğal ve kültürel varlıklar üzerinde geri dönüşsüz tahribata neden olacağının belirtilmesi üzerine “ÇED Olumlu” kararı iptal edildi, karar itiraz yolu kapalı olmak üzere Danıştay tarafından da onaylandı.

ÇED RAPORUNDA DEĞİŞİKLİK

Bu süreçte şirket, ÇED Raporunda değişiklikler yaptı. Eski proje ruhsat alanına bir ruhsat daha eklenerek, ruhsatlar birleştirildi, yeni bir ruhsat alındı ve projenin adı değiştirildi.

Yeniden başlatılan ÇED süreci sonrası, şirket tekrar “ÇED Olumlu” kararı aldı. Karara karşı bu kez 95 davacı tarafından 2023’de yeniden dava açıldı. Dava süreci halen devam ediyor. Davada yürütmeyi durdurma talebi yerine getirilmedi ve henüz bilirkişi keşfi için de bir karar verilmedi.

Yürütmeyi durdurma kararı verilmemiş olması nedeniyle mevcut “ÇED Olumlu” kararına dayanarak şirketin faaliyete başlamasının önünde de yasal bir engel bulunmuyor.

1 MİLYON AĞAÇ KESİLECEK, 773 FUTBOL SAHASI ALAN YOK EDİLECEK

Maden ruhsat alanı 5995,74 hektar (ha), ÇED Alanı 580,21 hektar ve üç poligondan oluşuyor. 580,21 ha’lık ÇED alanının 513,80 ha’lık kısmı orman arazisi; 66,41 ha’lık kısmı ise orman sayılmayan alan içerisinde yer alıyor.

Yetkinreport'un aktardığına göre, projenin adında “bakır” olsa da aslında “ÇED Olumlu” kararı verilen işletme kapsamında “yeraltı ocağı altın madeni de” yer alıyor ve hem “altın” hem de “bakır” elde edilmesi bekleniyor.

Proje Süresi: 2 yıl inşaat dönemi, 15 yıl işletme dönemi ve 2 yıl kapatma dönemi olmak üzere toplam 19 yıl olarak planlanmış, işletme Yöntemi ise patlatmalı açık ocak işletmeciliği olarak belirtilmiş.

Hacıbekirler, Muratlar, Halilağa, Yanıklar, Osmaniye, Yaylacık köyleri bu projeden etkilenecek.

Arazi, orman ve şahıs arazileri üzerinde yer alıyor. Ormanlık alan için orman kullanım izinleri alınacak, şahıs arazileri için ya sahiplerinden satın alınacak ya da devlet tarafından kamu yararı gösterilerek acele kamuştırma yapılıp şirkete tahsis edilecek.

Tarım arazileri tarım dışı alan olarak belirlenecek. Halbuki, ÇED alanı içerisinde bulunan 66 ha alan tarım alanı ve köylüler tarım alanlarını çeşitli şekillerde değerlendiriyor. Proje kapsamında bu alanların köylülerin elinden alınması söz konusu olacak.

Hazırlanan ÇED Raporunda 353 bin 511 adet ağacın kesileceği belirtilmektedir. 1 ağaç bile kesilmemeliyken, yörede, 1 milyon ağacın kesilebileceği öngörülmektedir.

Sonuçta, Halilağa Bakır Madeni Projesi ile 773 futbol sahası büyüklüğünde orman, mera ve tarım toprağı yok edilecek, 3 köy haritadan silinecek, su sıkıntısı çekilen köylerde yeraltı suları ve dereler maden şirketine tahsis edilecektir. (HABER MERKEZİ)

Cengiz Holding Kaz Dağları