Erdoğan’ın yazlık sarayına komşu mermer ocağına veto
İZMİR - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ÇED sürecini başlattığı Muğla’nın Marmaris ilçesindeki mermer ocağı için Muğla Orman Bölge Müdürlüğü olumsuz görüş bildirdi. Müdürlük, mermer ocağının açılmak istendiği sahanın verimli orman alanında kaldığını, yerleşim yerlerine yakın olduğunu, alanda arıcılık faaliyetlerinin yoğun olduğunu ve Muğla-Marmaris karayoluna yakın olduğunu vurguladı.
CUMHURBAŞKANLIĞI KONUKEVİNE 7 BİN 500 METRE MESAFEDE
Müdürlük, mermer ocağının Cumhurbaşkanı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Marmaris’teki 'yazlık sarayı' olarak bilinen Cumhurbaşkanlığı Devlet Konukevine 7 bin 500 metre mesafede olduğuna ve konukevine ulaşım yolunun ön görünümünde yer aldığına dikkat çekti.
ÇED SÜRECİ SONLANDIRILDI
Orman Bölge Müdürlüğü’nün olumsuz görüş bildirmesinin ardından Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü projenin ÇED sürecini sonlandırdı. İl Müdürü Ömer Bolat imzalı yazıda projenin mevzuata aykırı olduğu belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:
"Maden ocağı sahasının çok büyük bir alanı kapsaması, 2 ve 3 kapalı verimli orman alanında kalması, yerleşim yerine yakın olması, proje sahasına ulaşan herhangi bir yolunun bulunmaması, alanda arıcılık faaliyetlerinin yoğun yapılması, Muğla-Marmaris karayoluna yakın olması, Cumhurbaşkanlığı Devlet Konukevine 7500 metre mesafede bulunması, Devlet Konukevine ulaşan ulaşım yolunun ön görünümünde olması nedenleriyle birlikte 6831 sayılı Orman Kanunu kapsamında 'madencilik faaliyetinin ormanlar, orman-halk ilişkileri ve sosyal problem yönünden olumsuz etkisi bulunmaktadır' ifadesi belirtilmiş olup, 29.07.2022 tarih ve 31907 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ÇED Yönetmeliğinin 5. maddesinin 2. fıkrasının (a) bendinde yer alan 'Projenin gerçekleştirilmesinin ilgili mevzuat bakımından uygun olmadığının tespiti halinde ÇED süreci aşamasına bakılmaksızın sonlandırılır' hükmü gereğince, İlimiz, Marmaris İlçesi, Beldibi Mahallesi, Kırbaşı Tepesi Mevkiinde Datça Agrega Beton Turz. Tic. San. İnş. Hafr. Mermer Işl. A.Ş. tarafından yapılması planlanan maden (Mermer) ocağı işletmeciliği projesi için yürütülen ÇED süreci sonlandırılmıştır."
PROJE HAKKINDA
Datça Agrega A.Ş. Marmaris'in Beldibi Mahallesi sınırlarındaki 21 hektarlık alanda mermer ocağı açmayı planlıyordu. En az 37 yıl süreceği belirtilen proje kapsamında şirket yılda 150 bin metreküp mermer çıkarmayı hedefliyordu.
ÇED sahası, Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre orman arazisi içerisinde yer alıyor. ÇED alanının 573 metre güneyinde ise Marmaris Milli Park’ı bulunuyordu.
Marmaris İçmesuyu Arıtma Tesisi’ne ise 1100 metre mesafede bulunan ÇED sahası aynı zamanda Türkiye’nin taraf olduğu Avrupa'nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi’ne (BERN Sözleşmesi) göre kesin koruma altına alınan fauna türlerin de yaşam alanı.