Ermenek Maden Katliamı'nın faili Aydın’a göz dikti: Tarım, orman ve zeytinlik alanına kömür madeni projesi

Ermenek Maden Katliamı'nın faili Aydın’a göz dikti: Tarım, orman ve zeytinlik alanına kömür madeni projesi
Ermenek'te 18 madencinin öldüğü maden ocağının ortaklarından Hüseyin Hüsnü Özbey’in ortağı olduğu Seba Madencilik, Aydın'da tarım ve orman alanına kömür madeni açmak için başvuru yaptı. Proje, ÇED sürecinden kaçırılmak için 25 hektarın altında tutuldu.

AYDIN - Karaman'ın Ermenek ilçesinde 28 Ekim 2014'te 18 işçinin öldüğü maden katliamının yaşandığı ocağın sahibi Ermenek Cenne Linyit Kömürü İşletmesi'nin ortaklarından Hüseyin Hüsnü Özbey’in ortağı olduğu Seba Madencilik, Aydın’ın Efeler ilçesinin Dalama Mahallesi kırsalında kömür ocağı açmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına başvurdu.

ÇED SÜRECİNDEN KAÇIRILMAK İSTENİYOR

Bakanlığın Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlattığı projeye göre şirket 835,30 hektar büyüklüğe sahip ruhsat sahasının 24,93 hektarında kömür çıkarmak istiyor. Yakın zamanda ÇED Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle kazı ve döküm alanı 25 hektarın üzerindeki açık ocak işletmeleri ÇED sürecine tabi tutuluyor. Şirket projeyi 25 hektarın altında tutarak bakanlıktan 'ÇED gerekli değildir' kararı almayı planlıyor.

TARIM VE ORMAN ALANI

Yılda 20 bin ton kömürün çıkarılması planlanan kömür ocağı konut alanına 2 bin 100 metre ve Madra Çayı’na ise bin 700 metre uzaklıkta. Proje alan ise Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda 'Orman ve Tarım' alanı olarak yer alıyor. Arazinin bir kısmı orman alanı, diğer kısmı ise tapulu arazilerden oluşuyor.

ZEYTİN KANUNUNA DA AYKIRI

Ocağın açılmak istendiği alan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Parsel Sorgu Uygulaması’nda ise zeytinlik olarak kayıtlı. 3573 Sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunu’na göre söz konusu projeye izin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın izin vermemesi gerekiyor. Kanunun 20 maddesinde “Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevî atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez” deniyor. Proje hayata geçerse 25 hektarlık alandaki binlerce zeytinlik kesilme tehdidi ile karşı karşıya kalacak. Çevredeki zeytinler de madencilik faaliyetinden olumsuz etkilenecek.

ERMENEK KATLİAMINDA 'TALİ KUSURLU' SAYILDI

Maden ocağı açmak için başvuran Seba Madencilik Şirketi’nin ortakları arasında yer alan Hüseyin Hüsnü Özbey, Ermenek Maden Katliamı'nın yaşandığı maden sahasının işletme ruhsatı sahibi Ermenek Cenne Linyit Kömür Anomin Şirketi’nin hem ortağı hem de bir dönem mesul müdürü idi. Maden katliamı sonrası hazırlanan raporda Hüseyin Hüsnü Özbey 'tali kusurlu' olarak sayılmıştı. Davada yargılanan Özbey, beraat etmişti.

ERMENEK MADEN KATLİAMI

Karaman’ın Ermenek ilçesi Pamuklu Köyü’nde 28 Ekim 2014’te Has Şekerler Madencilik Şirketi’ne ait linyit ocağını eski ocakta biriken suyun basması sonucu 18 işçi mahsur kaldı. Arama- kurtarma çalışmaları 38 gün sürdü. 18 işçinin cesedine ulaşıldı. Açılan davada üçü tutuklu 16 kişi yargılandı.

İddianamede yer alan tutuklu sanıklar Has Şekerler Madencilik Şirketi sahibi Saffet Uyar, Ermenek Cenne Linyit kömürü işletmesi müdürü ve hissedarı Abdullah Özbey, aynı şirketin teknik nezaretçisi Ali Kurt, tutuksuz sanıklar Ermenek Cenne Linyit Madencilik şirketi işletme müdürü Mehmet Zeybek ve Has Şekerler Madencilik şirketinin daimi nezaretçisi maden mühendisi Yavuz Özsoy’un da bulunduğu 16 sanık "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan 25 yıla kadar hapis istemiyle yargılandı.

Mahkeme, 20 Temmuz 2016’da maden ocağının sahibi Saffet Uyar ve teknik nezaretçi Ali Kurt’un da aralarında olduğu yedi sanığa, 3 yıl 1 ay ila 18 yıl 9 ay arasında değişen hapis cezaları verdi. Diğer sanıklar ise beraat etti.

Mahkemenin verdiği cezalara yapılan itirazlar üzerine, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 12. Ceza Dairesi’nde 13 Eylül 2017’de görülen davada sanıkların cezaları artırıldı. Mahkeme, Saffet Uyar, Ali Kurt ve Abdullah Özbey’in cezalarını 19 yıl 3 aya çıkardı.

ERMENEK'TE MAAŞ ALAMAYAN İŞÇİLER EYLEM YAPMIŞTI

Ermenek'te Cenne Maden Ocağı ve Seba Madencilik’te işçiler aylarca kendilerine ücret ödenmediği gerekçesiyle Eylül 2020'de eylem yaptı. Seba Madencilik'te çalışn işçiler 7 ay, Cenne Madencilik'te çalışan işçiler ise 1 yıl boyunca maaş alamadıklarını belirtmişti. (ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar