İkizköy Çevre Komitesi'nden Akbelen'deki talan için suç duyurusu
İkizköy Çevre Komitesi, Akbelen'i katleden LİMAK-İçtaş'ın sahipleri ve CEO'su ile Orman Genel Müdürü Karacabey ve eski Muğla Valisi Tavlı hakkında suç duyurusunda bulundu. Dilekçede Akbelen'deki talanın yol açacakları anlatıldı.
Artı Gerçek - Muğla İkizköy’deki kömür maden sahasının genişletilmesi çalışmalarına karşı köylüler ve aktivistlerin başlattığı doğa nöbeti 22'nci gününde devam ederken İkizköy Çevre Komitesi, LİMAK-İçtaş'ın sahipleri Nihat Özdemir, İbrahim Çeçen, şirket CEO’su Serhat Dinç, Orman Genel Müdürü
Bekir Karacabey ve eski Muğla Valisi Orhan Tavlı hakkında Milas Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.
Suç duyurusuna gerekçe olarak Anayasa'nın 3'üncü maddesindeki "Devletin ülkesi ve milletiyle
bölünmez bütünlüğünü bozmaya teşebbüs" ile Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 302'nci maddesindeki "Devletin bağımsızlığını zayıflatmaya ve birliğini bozmaya çalışmak" gösterildi.
Suç duyurusuna ilişkin basın açıklamasını İkizköy Çevre Komitesi adına Karadam Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği (KARDOK) gönüllü avukatı İsmail Hakkı Atal yaptı.
'EKONOMİK KRİZ DAHA DA DERİNLEŞECEK'
Anayasa Hukuku Profesörü İbrahim Kaboğlu'nun "Doğal Kaynakların Planlanması-Ülkenin Bölünmez Güvenliği" çalışmasına atıfta bulunan Atal, Anayasa'nın ilgili maddelerini hatırlattı. Atal, Yeniköy-Kemerköy termik santrallerinin işletildiği süre boyunca hasta olan, kanser olan ve ölen insanların Türkiye'ye her yıl 44 milyar lira sağlık maliyeti yüklediğini belirterek, "Bu defa yıllık turizm geliri 5 milyar dolar ( 135 milyar TL ) olan Bodrum'un içme suyunu yok edecek şekilde Akbelen ormanı üzerinde kömür ocağı açmaya çalışmaktadırlar. Bilimsel raporlara göre şüphelilerin eylemi , ülkenin turizm gelirinin %10’unu sağlayan Bodrum’un içme suyunu bitirecektir. Bunun doğal sonucu ise ekonomik kriz içinde olan ülkemizde krizin daha da derinleşeceğidir" dedi.
'208 BİN ARAZİ KÖMÜR İÇİN YOK EDİLMEK İSTENİYOR'
Termik santral için 88 bin dönüm tarım arazisi,40 bin dönüm zeytinlik ve 80 bin dönüm çam ormanının kömür için yok edilmek istendiğini belirten Atal, şu ifadeleri kullandı:
"İklim krizi-gıda krizi çağında Türkiye'nin tarım ve gıda sorununu KASTEN derinleştiren LİMAK-İçtaş termik santrali sahipleri, Vali ve Orman genel müdürü, şirketin yılda kazandığı 200 milyon TL için ( 44 Milyar TL sağlık maliyetine neden olup +135 milyar TL-5 milyar dolar Bodrum'un Turizm geliri=yılda şirketin ticari kazancının 900 katı) yılda Türkiye'ye 180 milyar tl toplumsal maliyet ve kamu zararına neden olmak suretiyle", Türkiye’yi ekonomik ve halk sağlığı yönünden çöküntüye uğratarak, Anayasanın 3. Maddesindeki “devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü" bozmaya çalışmaktadırlar.
Biz İkizköylüler olarak Anayasal suçlu LIMAK-ICTAŞ termik santralini 4 yıldır yerinden kıpırdatmayıp , ülkemizi ekonomik ve halk sağlığı yönünden çökertmeye yönelik faaliyetlerini engelliyoruz. Türkiye’nin geleceğini korumaya yönelik haklı mücadelemizi ötekileştirmeye ve kamuoyu desteğimizi azaltmaya yönelik illegal hiçbir örgütün destek mesajını da kabul etmediğimizi ve etmeyeceğimizi, çadırlı nöbetimizin başladığı 17 temmuz 2021 tarihinden bu yana siyasi partilerin amblemlerini dahi Akbelen’e sokturmayan İkizköylüler olarak kamuoyuna saygıyla duyururuz.
Mücadelemiz Akbelen ormanında maden ocağı açılmayarak üzerinde yeniden ormanın yeşereceği güne kadar sürecektir. “Köylü milletin efendisidir.” “Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır." Biz hiçbir zaman umudumuzu kaybetmedik."
NE OLMUŞTU?
740 dönümlük Akbelen Ormanı, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerini işleten Limak Holding ve İÇTAŞ ortaklığındaki YK Enerji tarafından kesilmek istenmişti. 2021 yılında başlayan süreçle birlikte, İkizköylüler, ağaçlar kesilmesin diye ormanda kendilerine ait alanda nöbete başlamış, YK Enerji hakkında yasal yollara başvurmuştu. Akbelen Ormanı’nı kömür sahası olarak kullanmak isteyen YK Enerji’nin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan aldığı izinlere karşı açılan davalarda pek çok kez yürütmeyi durdurma kararı alınmış, fakat mahkeme kararları uygulanmamıştı. 2 yıldır devam eden eylemlerde farklı zamanlarda şirket tarafından ormana gönderilen işçiler, ağaçları kesmek isteyince yine jandarma müdahalesi ile karşılaşılmıştı. İkizköy Çevre Komitesi tarafından yapılan açıklamalarda, bugün için ormana girileceği ve ağaçların kesileceği belirtilmişti. Jandarma gözetiminde başlatılan ağaç kesimine karşı köylüler yetkilileri yasalara uymaya çağırıyor. (HABER MERKEZİ)
CHP, Akbelen üzerinden termik santral raporu hazırladı: Hava kirliliğine teşvik ediyorlar
Akbelen direnişine destek vermek 'suç' oldu: 25 kişi ifadeye çağrıldı
Akbelen'de direniş alanına tuvalet sokmak isteyen iki kişi gözaltına alındı