Kütahya Porselen’den Ali Cengiz Oyunu: Toplantı tutanağına AKP yöneticisi imza atmış

Kütahya Porselen’den Ali Cengiz Oyunu: Toplantı tutanağına AKP yöneticisi imza atmış
Kütahya Porselen’in sahibi Nafi Güral’a ait enerji şirketinin Bodrum’da yapmak istediği RES projesinin ÇED toplantısı protesto edildi. Toplantı tutanağına AKP Bodrum İlçe Yöneticisi Ahmet Ligoğlu'nun imza attığı ortaya çıktı.

İZMİR - Kütahya Porselen’in sahibi Nafi Güral’a ait enerji şirketinin Bodrum’un Mazı köyüne yapmak istediği Sarpege Rüzgâr Enerji Santrali (RES) projesinin halkı bilgilendirme toplantısı protestolara sahne oldu. Toplantı tutanağına AKP Bodrum İlçe Yöneticisi Ahmet Ligoğlu'nun imza attığı ortaya çıktı. RES yapılmak istenen alan 2022'deki yangında zarar görnüştü.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, G Enerji Yatırımları Şirketi’nin Muğla’nın Bodrum ilçesinde hayata geçirmek istediği Sarpege RES projesi ile ilgili çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci başlattı.

ÇED TOPLANTISI PROTESTO EDİLDİ

Mazı Köyü sınırlarında inşa edilmek istenen 10 türbinlik santralin halkın bilgilendirilmesi ve sürece katılım toplantısı ise protestolara sahne oldu. Projeye karşı çıkan Mazılılar toplantı yerinin önünde eylem yaptı.

whatsapp-image-2024-11-09-at-13-07-04-1.jpeg

TUTANAK HALKA GÖSTERİLMEDİ

Şirketin, dışarıdan getirdiği bir kişi ile toplantıyı yapılmış olarak göstermeye çalışması tepkilerin artmasına neden oldu. Bakanlığın da tutulan tutanağı göstermemesi tartışmalara neden oldu. Bakanlığın toplantı tutanağına imza atan kişi, şirket yetkilileri ve bakanlık çalışanları jandarma kontrolünde köyden ayrıldı.

AKP’Lİ YÖNETİCİ TUTANAĞA İMZA ATTI

Artı Gerçek’e konuşan Köylülerden Ceren Çelikkanat, "Biz bu oyunu Muğla’nın başka yerlerinde de gördük. Biz bu ÇED toplantısına katılmadık ama gördük ki AKP Bodrum ilçe yöneticisi Ahmet Ligoğlu diye birisini getirmişler. Bir kağıt imzaladığını gördük. Biz de ‘dışarıdan gelen birisi bizi temsil edemez’ diye tepki gösterdik. Bu adam ‘ben istiyorum, sizi ilgilendirmez’ gibi cümleler kullandı. Jandarmayla eşliğinde köyü terk ettiler. Burada beş farklı şirket var ve biz bu şirketlerin projelerine karşı mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

'KÖYLÜLER OLARAK PROJEYİ İSTEMİYORUZ'

Artı Gerçek’e konuşan Mazı Köyü Muhtarı Müjdat Yakar da "Rüzgâr güllerinin yeri burası değil. Köylerin ortasında böyle bir projenin yer alması bence yanlış. Başka bir projede köylülerin arazileri kamulaştırıldı. Bu proje kapsamında da aynı şeylerin yaşanacağından korkuyoruz. Köylüler olarak biz tepkiliyiz. Bu projeyi istemiyoruz. Köylülerden kimse toplantıya katılmadı. Köyümüzün geleceğini ilgilendiren bir proje ilgili tutanağı istedik ama onu da göstermediler" ifadelerini kullandı.

'YANGIN BÖLGESİNE ÜŞÜŞTÜLER'

Proje sahasının bir kısmının 2022’deki bölgede gerçekleşen yangınlarda zarar gördüğüne dikkat çeken Muhtar Yakar, “Bu bölgenin bir kısmı yangında tahrip olmuştu. Bu projeler gündeme geldikten sonra yangının maksatlı çıkarıldığını düşünmeye başladık. Çünkü yakın zamanda başka iki RES projesi için de ÇED olumlu kararı verildi. Bu bölgeye üşüşmelerinin başka bir anlamı yok. Diğer projelerde köyün içine kadar çok sayıda tarım arazisi kamulaştırdılar. Bütün tapularda şerh var. Köylü ne yapacak burada?” dedi.

'ARICILIK VE HAYVANCILIK ZARAR GÖRECEK'

Bölgedeki arıcılık ve hayvancılık faaliyetlerinin zarar göreceğini vurgulayan Muhtar Yakar, "RES bölgesi bizim geçim kaynaklarımızın başında kalıyor. Bu bölgede hayvancılık ve arıcılık mevcut. Tescilli markalar bal üretimi yapıyor. RES’ler dikilirse onlar gidecek. RES dikilirse bizi o alanlara sokmayacaklar. Bir de iki köyün tam ortasında ve neredeyse iki köyün bağlantılarını koparacaklar. Biz rüzgâr güllerinin yerine karşıyız. Kamu arazilerinin köylülerin arazilerinin RES şirketlerine verilmesi akla mantığa sığacak bir şey değil. Ayrıca turizm bölgesinin göbeğinde bu projelerin yapılması çok yanlış” diye konuştu.

PROJE TARIM VE ORMAN ALANINDA

Proje sahası, Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100 bin Çevre Düzeni Planına göre 'orman alanı' ve 'tarım arazisi' sınırlarında kalıyor. Santralin kapasitesinin 10 MWm / 10 MW olacakken yılda 35 milyon kWh elektrik üretilmesi planlanıyor. 1454 hektarlık alanı kapsayacak proje hayata geçerse en yakın konuta olan uzaklığı 350 metreye kadar inecek. G Enerji Yatırımları Şirketi NG Grup bünyesinde yer alıyor. NG Grup ise Kütahya Porsel’in sahibi Nafi Güral tarafından kurulmuştu.

İKİ PROJEYE DAHA ONAY VERİLMİŞTİ: 17 BİN AĞAÇ KESİLECEK

Almanya'nın en büyük rüzgâr enerji santrali üreticisi olan Enercon’un Mazı Köyü sınırlarında hayata geçirmek istediği Artuna ve Artuna II RES projeleri için de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'ÇED olumlu' kararları vermişti. Toplamda 45 RES türbini dikilecek projeler kapsamında 17 binden fazla ağaç kesilecek. Projelerle ilgili köylülere ait tapulara şerh konulmuştu.

Öne Çıkanlar