Meriç Nehri'nde su seviyesi son 5 yılın en düşük seviyesinde

Edirne'de mevsim yağışlarının azalmasıyla Meriç Nehri'ndeki su son 5 yılın en düşük seviyesinde akmaya başladı. Meteoroloji Mühendisleri Odası'ndan Bilhan Dalkılıç, "Tedbir almaktan başka çaremiz yok, üretici de bu durumu öngörüp, planlı davranmalı" dedi.

Meriç Nehri'nde su seviyesi son 5 yılın en düşük seviyesinde

EDİRNE - Edirne, kış ve ilkbahar aylarında beklenen yağışları alamayınca kavurucu sıcaklıklarla birlikte kentin can damarı Meriç Nehri'nde su seviyesi son beş yılın en düşük seviyesine düştü. 2018 yılının bu döneminde 158 metreküp/saniyeyle akan Meriç Nehri, bu yıl 40 metreküp/saniyeyle akıyor.

Meteoroloji Mühendisleri Odası Edirne Temsilcisi Bilhan Dalkılıç, Edirne'de 1930 ile 2023 yılları arasındaki 90 yıllık süreçte maksimum sıcaklık ortalamasının 37 derece olduğunu, bu yıl ise sıcaklığın 40 derecenin üstüne çıktığını belirtti. Bunun sıcak hava dalgası olarak nitelendirildiğini vurgulayan Dalkılıç, göçle birlikte oluşan kentsel ısı artışına da dikkat çekti.

'SU SEVİYESİ GÜNDEN GÜNE AZALIYOR'

Sıcak hava dalgasından nehirlerin de etkilendiğine dikkat çeken Dalkılıç, "Meriç Nehri Bulgaristan'daki Riva Dağları'ndan doğduktan sonra 300-400 kilometre sonra Edirne şehir merkezinden geçmektedir. Ancak bu nehrin membasındaki depolama faaliyetleri bizimle ilgili olmadığı için bunun planlamasını rahatça yapamıyoruz çünkü uluslararası bir su kaynağı. Meriç Nehri'ne ne kadar su gelirse razı oluyoruz. Şu an 40 metreküp civarında. İklim değişikliği nedeniyle bugünden güne daha da azalıyor" dedi.

Bilhan Dalkılıç

'DAHA KÖTÜ OLMAMASI İÇİN TEDBİR ALINMALI'

Gerekli önlemlerin alınması gerektiğini vurgulayan Dalkılıç, "Suyun kıymetini anlamamız lazım çünkü bundan sonra hep böyle olacak. Bunun da tedbirini almamız gerekiyor daha da kötü olmaması için. Üretici de bu durumu öngörüp planlı davranmalı. Su kayıpları risktir" diye konuştu.

ÜRETİCİLER TEDİRGİN

Meriç Nehri'nden sulama amaçlı yararlanan üreticiler de tedirgin. Karaağaç Mahallesi muhtarı Agah Korkan, "Yaklaşık 13 bin dekar ekili alan var. Sebzesinden meyvesine her ürün burada yetiştiriliyor. Havalar son dönemde aşırı sıcak seyretmeye başladı. Neredeyse 41-42 dereceleri görmeye başladık. Uzun zamandan beri yağmur da yok. Sulamada vatandaşlar sıkıntı yaşamaya başladı. Kuyulardaki su seviyeleri de düşmeye başladı” dedi.

Agah Korkan