MUÇEV'in Göcek'teki yat limanı projesi iptal edildi
MUÇEV’in Göcek'te planladığı yat limanının ÇED süreci, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından sonlandırıldı. Kararı Artı Gerçek’e değerlendiren Göcek Halk Meclisi Başkanı Onur Ugan, "Karar sevindirici" dedi.
İZMİR - Muğla Çevre Vakfı Turizm Ticaret Anonim Şirketi’nin (MUÇEV) Muğla Fethiye’de özel çevre koruma bölgesi ve doğal sit alanında inşa etmeyi planladığı yat limanının ÇED süreci, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından sonlandırıldı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından MUÇEV'e verilen koylar, MUÇEV tarafından farklı şirketlere kiralanıyor. Kiralanan bu koylar talan projeleri ile yapılaşmaya açılmaya açılıyor.
SON HEDEF AYTEN KOYU OLDU
MUÇEV son olarak Muğla'nın Fethiye ilçesine bağlı Göcek Mahallesi'nde Ayten Koyu’ndaki bir bölgeyi 33 yıllığına Ege Marina Turizm Anonim Şirketi'ne kiralamış, ardından MUÇEV yat yanaşma ve bağlama limanı inşa etmek için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurmuştu.
ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ VE SİT ALANINDA
ÇED dosyasında yer alan bilgilere göre, 14 bin 657 metrekarelik alanda yapılmak istenen yat limanına 46 adet yat bağlanması planlanıyordu. Proje alanı Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi ve aynı zamanda üçüncü derece sit alanı içerisinde kalıyordu.
BAKANLIK ÇED SÜRECİNİ SONLANDIRDI
Ancak ÇED sürecinde MUÇEV belgeleri tamamlamayınca Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED sürecini sonlandırdığını duyurdu. Bakanlık, dosyada tespit edilen eksikler, gerekli bilgi ve belgelerin olmaması ve kurum görüşlerinin proje tanıtım dosyasına sunulmamasını gerekçe gösterdi.
Bakanlık tarafından yapılan duyuruda şu ifadelere yer verildi:
"İlimiz, Fethiye İlçesi, Göcek Mahallesi Ayten Koyu Mevkiinde MUÇEV Turizm Ticaret A.Ş. tarafından yapılması planlanan yat yanaşma/bağlanma yeri projesi 29.07.2022 tarih ve 31907 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ÇED Yönetmeliğinin 16. maddesinin 4. bendinde yer alan 'bakanlıkça; dosyada tespit edilen eksiklikler veya yer alması gereken bilgi/belgeler ile alınmış olan kurum/kuruluş görüşleri, yeterlik verilmiş kurum/kuruluşa yazılı olarak iletilir. Bakanlıkça iletilen görüşler doğrultusunda yeterlik sahibi kurum/kuruluş tarafından hazırlanan proje tanıtım dosyası sunulmazsa ÇED süreci sonlandırılır' hükmü gereğince ÇED süreci sonlandırılmıştır."
‘GÖCEK’İN LİMANA DEĞİL KORUMAYA İHTİYACI VAR’
Kararı Artı Gerçek’e değerlendiren Göcek Halk Meclisi Başkanı Onur Ugan, mevcut limanların yatlar için yeterli olduğunu belirterek, "Göcek koylarının daha fazla marinaya, bağlama iskelesine, günübirlik tesis alanına değil; talana karşı korunmaya ihtiyacı var. Özellikle yat turizmi açısından dünyanın önemli turizm merkezlerinden biri olan Göcek, maalesef gerçekleştirilmek istenen bu talanın merkezi halindedir. Ticari amaçlarla sahiplenilen bu koyların doğal güzelliklerinin kısa zamanda yok edileceği, daha da önemlisi; günlük (Sığla) ağaçları başta olmak üzere birçok endemik türü ve canlıları barındıran bu doğal yaşam alanları ile birlikte, biyolojik çeşitliliğin de kaybolacağı ortadadır. Doğal SİT olarak belirlenen bu koylarda yapılaşmanın önünün açılması çok büyük riskler barındırmaktadır" dedi.
'İPTAL KARARI SEVİNDİRİCİ'
ÇED sürecinin sonlandırılması değerlendiren Ugan “Biz bu iptal kararını çok olumlu değerlendiriyoruz, yakından takip ettiğimiz bir süreçti. Göcek’teki yerel halkın, tüccarların, teknecilerin, amatör balıkçıların talepleri göz önüne alındığında yerinde bir karar. Mevcut tekne trafiği ve çevre kirliliği kontrol edilmemişken, dışarıdan yeni teknelerin gelmesi, yeni marinaların yapılması bölgeyi sürdürülebilir turizmden uzaklaştıracaktı. Sürdürülebilir turizmin olması için, burada yaşayan insanların yaşam standartlarının korunabilmesi için, Göcek'i var eden doğallığı, sakinliği, mavisi, yeşili bozulmadan korunabilmesi için elimizden geleni yapacağız. Detaylı bir çalışma yapılmadan, bilimsel verilere bakılmadan, bölgedeki tekne trafiği düzeltilmeden yeni bir tesis seçilip yapılmasının doğru olmadığını savunuyorduk. Bu iptal kararı bu bağlamda bizim için sevindirici oldu" diye konuştu.
'MUÇEV'İN KIYI VE KOYLARDA SÖZ SAHİBİ OLMASI HUKUKSUZ'
MUÇEV'in tutumunu eleştiren Ugan “MUÇEV, Devlet İhale Kanunu’na tabi olmadan ve kimsenin haberi olmadan buradan bir koy alıp, başka bir şirkete veriyor. Burada hem bir haksız rekabet yaratılıyor hem de buradaki kaynakların kamuya aktarılması yerine, doğrudan ticari şirketlere aktarılmasına neden oluyor. Bu bağlamda da MUÇEV’in tüm kıyı ve koylarda söz sahibi olması bize göre hukuksuz. Daha önce benzer birçok davada böyle olduğu ispat edildi" dedi.
MUÇEV’E İHALESİSİZ DEVİRLER
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Türkiye Çevre Koruma Vakfı ve Muğla Valiliği’ne bağlı Muğla’ya Hizmet Vakfı ortaklığında 20 bin TL sermaye ile 2014 yılında kuruldu. Yönetimin kurulunda AKP’li bürokratların eski kaymakam ve valilerin bulunduğu MUÇEV’e, sahiller, plajlar ve hatta ormanlık alanlar ihalesiz olarak veriliyor. (ARTI GERÇEK)