Nesli tükenmekte olan Anadolu Leoparı yeniden görüntülendi
Artı Gerçek - Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, sosyal medya hesabından, nesli tehlike altında olan Anadolu Leoparı'nın fotokapana yansıyan görüntülerini paylaştı. Kirişçi, "Anadolu Leoparı iki ayrı bölgemizde yeniden görüntülendi. İzini sürmeye, heyecanla yolunu gözlemeye devam edeceğiz. Bu kadim topraklar ilelebet yurdu, heybeti daim olsun" dedi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada ise son yıllarda Türkiye'de izi fotokapanlarla sürülen Anadolu Leoparı'nın, kısa süre önce iki ayrı yerde görüntülendiği belirtildi.
Açıklamada "Bundan önce 2022 Ekim ayında Tarım ve Orman Bakanlığınca fotokapana yansıyan görüntüleri paylaşılan Anadolu Leoparı'nın, elde edilen bulgulara göre günde 25 kilometreden fazla hattı dolaştığı tespit edildi. Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Doğu Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) de, nesli tehlike altında olan Anadolu Leoparı'nın ülkemizde tespiti ve korunmasına yönelik eylem planı hazırlanması için önemli bir adım attı. Nesli tehlike altında olan ve 'Anadolu Parsı' da denilen Anadolu Leoparı'nın izi DKMP Genel Müdürlüğü tarafından son yıllarda doğaya yerleştirilen fotokapanlar ile sürülüyor" denildi.
ANADOLU LEOPARI
2010 yılında Siirt'te, Gabar Dağı yakınlarında bir pars vurulmuş ve postu sergilenmiştir. Ayrıca parsın cesedinin fotoğrafla belgelenmesi Türkiye'de hala popülasyonunun devam ettiği yönündeki iddiaları yeniden canlandırdı.
2013 yılının Kasım ayında Diyarbakır'ın Çınar İlçesi’ne bağlı Solmaz köyünde çoban Kasım Kaplan'a saldırdığı iddia edilen parsı, kuzeni Mahmut Kaplan tüfekle vurarak öldürdü. Öldürülen hayvan araştırılmak üzere Dicle Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’ne götürüldü. Yapılan DNA incelemesinde hayvanın İran Parsı olduğu anlaşıldı.
18 Temmuz 2015 tarihinde Dersim'in Pülümür ilçesine bağlı Boğalı köyü Karagöz Deresi'nde, uzun süre su içerisinde kalmış ölü bir hayvan olduğu ihbarı üzerine Doğa Koruma ve Milli Parklar ekiplerine haber verildi. Olay yerinde yetkililerce yapılan ilk incelemede, baş, tırnak, kuyruk yapısı ve vücut yapısı ile birlikte değerlendirildiğinde söz konusu hayvanın kedigiller familyasından olduğu belirtildi. Hayvanın uzun süre su içerisinde kalması dolayısıyla yeterince tanınmaması nedeniyle gerekli tespitlerin yapılması için doku örnekleri alındığını, gen tespiti ve DNA analizleri için TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'ne gönderilmesinin ardından yapılan açıklamada yavru hayvanın Anadolu parsı olduğu ispatlandı.
Anadolu Leoparının Türkiye'de nesli tükendiği düşünülse de Mayıs 2021 tarihinde yayımlanan araştırma makalesinde, Şırnak Cudi dağında kurulan fotokapanlarla 2018 ve 2019 yıllarında çekilmiş, aynı leopara ait olduğu düşünülen üç farklı fotoğrafı yayınlandı. 2021 Tarihinde çekilen bir Anadolu parsının fotoğrafı, yetkililer tarafından 2022 Mayıs tarafında yayınlandı. Tarım ve Orman Bakanlığı, tespit edilen Anadolu parslarının koruma amacıyla yerlerinin paylaşılmayacağı açıkladı. (HABER MERKEZİ)