Orhanlı Vadisi'nde bilirkişi keşfi: JES, RES, GES yapılması planlanıyor
Mahkemenin iptal kararına rağmen bakanlığın bir kez daha ÇED onayı verdiği Orhanlı Vadisi’nde bir kez daha bilirkişi keşfi yapıldı. Vadide JES, RES, GES yapılması planlanıyor.
İZMİR - İzmir'in Seferihisar ilçesindeki Orhanlı Vadisi'nde Küçük Menderes Enerji Şirketi tarafından yapılmak istenen jeotermal (JES), güneş enerjisi (GES) ve rüzgâr enerjisi (RES) santrallerine karşı açılan davada bilirkişi keşfi yapıldı. Artı Gerçek’e konuşan Orhanlı Doğa Kültürü Derneği’nden Galip Öner, projenin vadinin ekosistemini, havza bütünlüğünü ve habitatını olumsuz etkileyeceğini belirtti.
Mahkemenin iptal kararına rağmen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın bir kez daha ÇED onayı verdiği, Orhanlı Vadisi’nde Küçük Menderes Enerji Şirketi tarafından yapılmak istenen JES, GES ve RES projesi için keşif yapıldı. Mahkeme ve bilirkişi heyeti üyelerinin yanı sıra yöre halkı ve çevre hakları savunucuları da keşifte hazır bulundu.
'İPTALE RAĞMEN AYNI PROJEYİ ÖNÜMÜZE GETİRDİLER'
Artı Gerçek’e konuşan Orhanlı Doğa Kültürü Derneği’nden Galip Öner, sürece ilişkin şunları söyledi:
"Bu bizim Orhanlı Vadisi için açtığımız altıncı dava. Daha önce de farklı farklı şirketlere karşı açtığımız davaları kazanmıştık. Küçük Menderes Şirketi, daha önce iptal ettirdiğimiz 'ÇED gerekli değildir' kararına rağmen aynı bölgede aynı projeyi bir kez daha önümüze getirdi. Uzmanların da katılımı ile birlikte bilirkişi keşfi yapıldı. Başta Orhanlı köylüleri olmak üzere yüzlerce insan keşfe katıldı. Keşifte de burada yapılmak istenen JES, GES ve RES projesinin tüm vadinin ekosistemini ve havza bütünlüğünü ve habitatını nasıl etkileyeceğini bilirkişi heyetine anlattık. Yapıldığı takdirde buradaki tüm yaşamın, bitkilerin, kuşların, böceklerin, sürüngenlerin zarar göreceğini söyledik.”
NE OLMUŞTU?
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Küçük Menderes Enerji Şirketi'nin İzmir’in Seferihisar ilçesi Orhanlı Vadisi'nde inşa etmek istediği JES, GES ve RES projesi hakkında 'ÇED olumlu' kararı verdi. İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İZSU), Doğa Derneği, Orhanlı Doğa Kültürü Derneği, Orhanlı Köyü Kültür Doğa Gençlik ve Spor Kulübü Derneği, Seferihisar Kavakdere Köyü Sulama Kooperatifi ve yöre halkı projenin iptali için dava açtı.
MAHKEME İPTAL ETTİ, BAKANLIK ONAY VERDİ
İzmir 3’üncü İdare Mahkemesi, 'ÇED olumlu' kararını iptal etti. Yeniden harekete geçen şirket, projede değişiklikler yaparak bir kez daha Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına başvurdu. Bakanlık yine 'ÇED olumlu' kararı verdi.
ZEYTİNLİKLER, ORMAN VE TARIM ALANLARI RİSK ALTINDA
490 milyon TL değerindeki proje kapsamında zeytinliklere, tarım arazilerine, ormana ve askeri bölgeye JES, RES ve GES yapılması planlanıyor. Proje tanıtım dosyasında ruhsat sahası içerisinde arkeolojik SİT alanlarının olduğu ancak bu alanlarının ÇED alanı kapsamının dışında bırakıldığı belirtiliyor.
TAHTALI BARAJI KORUMA ALANINA KOMŞU
Yeni proje tanıtım dosyasına göre ÇED sahaları Tahtalı Barajı Uzun Mesafeli Koruma Bandı mesafesinin dışına çıkarıldı ancak yine açılacak sondaj kuyuları koruma alanına komşu olacak.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Küçük Menderes Enerji Şirketi’nin arama ve işletme ruhsatının iptali için açmış olduğu dava ise sürüyor.