Oxfam raporu: En zengin yüzde 1'in emisyonları 1.3 milyon kişiyi öldürebilir

Oxfam raporuna göre, dünyanın en zengin yüzde 1'lik kesimi karbon emisyonlarının ciddi bir oranından sorumlu. Bu kesimin emisyonu, gelecekte 1.3 milyon fazladan ölüme yol açabilir. 12 milyarder ise 2.1 milyon evin toplamı kadar emisyona yol açıyor.

Oxfam raporu: En zengin yüzde 1'in emisyonları 1.3 milyon kişiyi öldürebilir

Artı Gerçek - Karbon emisyonları üzerine yeni bir araştırma, iklim eşitsizliğinin giderek derinleştiğini ortaya koyu. Buna göre, dünyanın en zengin yüzde 1'lik kesimi, en yoksul yüzde 66'lık kesiminden çok daha yüksek. Hesaplama, yüzde 1'in karbon ayak izinin gelecek yıllarda 1.3 milyon fazladan ölüme yol açabileceğini ortaya koydu. Aralarında Jeff Bezos, Carlos Slim, Bill Gates ve Elon Musk gibi isimlerin bulunduğu 12 milyarderin emisyonu ise 2.1 milyon evinkinden daha yüksek.

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam ile Stockholm Çevre Ensitütüsü'nün The Guardian gazetesinin işbirliğinde yayımladığı "Büyük Karbon uçurumu' başlıklı araştırmanın öne çıkan sonuçları şöyle:

'KİRLETİCİ SEÇKİNLER, İKLİM KRİZİNDEN AZADE YAŞIYOR'

* Aralarında milyarderlerin, milyonerlerin ve yılda 140 bin dolardan fazla kazanan kişilerin bulunduğu 77 milyon kişi - yani dünyanın en zengin yüzde 1'lik kısmı- 2019 yılında toplam karbondioksit emisyonlarının yüzde 16'sının sorumlusuydu.

* Oxfam raporunda "kirletici seçkinler" diye nitelenen bu en zengin yüzde 1'lik kesimin genellikle iklim krizinden azade, klimalı ve lüks hayatlar yaşarken sadece 2019 yılında atmosfere 5.9 milyar ton karbondioksit saldığı belirtildi.

BEZOS, ABRAMOVİÇ, GATES, DELL, MUSK...

* Oxfam raporunda, Amazon'un patronu Jeff Bezos, Rus oligark Roman Abramoviç, teknoloji milyarderleri Bill Gates, Larry Page ve Michael Dell, SpaceX'in ve X'in (eski Twitter) sahibi Elon Musk ve Meksikalı milyarder Carlos Slim'in emisyonlarına da özel olarak odaklanıldı. Buna göre, milyarderlerin yatları, özel jetleri, helikopterleri, malikaneleri ve yatırımları ile yol açtığı yıllık enerji emisyonu, neredeyse 17 milyon ton ile 2 milyon evin yıllık emisyonundan daha yüksek. Bu kişiler yılda, neredeyse 17 milyon ton karbondioksit salıyor.

'ONLARIN BİR YILI, SIRADAN BİR KİŞİNİN 1500 YILINI ALIR'

* Rapora göre, yüzde 1'lik kesimin dışındaki bir kişi, en zengin milyarderlerin bir yıllık karbon emisyonuna ancak 1500 yılda erişebilir.

'1.3 MİLYON FAZLADAN ÖLÜME YOL AÇACAKLAR'

* Raporda, dünyanın yüzde 1'lik kesiminin emisyonlarının, önümüzdeki on yıllarda 1.3 milyon kişinin fazladan ölümüne yol açacak seviyede ısınmaya sebep olduğu belirtildi. Bu hesaplama, dünya çapında "her 1 milyon ton karbona karşılık 226 fazladan ölüm gerçekleştiği" tahminine dayanan ve ABD Çevre Koruma Ajansı'nın da kullandığı formüle dayanarak yapıldı.

* Oxfam'a göre 1990-2019 arasındaki dönemde yüzde 1'lik kesimin toplam emisyonunun, AB'de geçen yılın mısır, ABD'de buğday, Bangladeş'te pirinç ve Çin'de soya fasulyesi hasadını yok edecek kadar fazla olduğu karşılaştırması yapıldı.

* Raporda, yüzde 1'in emisyonlarının yol açtığı ısı artışının yükünü, açık havada ve aşırı hava koşullarında çalışmak zorunda kalan yoksulların, dışlanmışların, göçmenlerin, kadınların ve kız çocukların orantısız bir biçimde sırtlandığı vurgulandı. Birleşmiş Milletler verilerine göre aşırı hava olaylarından ölümlerin yüzde 91'i kalkınmakta olan ülkelerde yaşanırken, raporda da söz konusu grupların çoğunlukla birikimi veya sigortası olmaması nedeniyle sel, kuraklık, sıcak hava dalgası ve orman yangını gibi olaylar karşısında hem ekonomik hem fiziksel olarak daha zor durumda kaldığına dikkat çekildi.

'EN AĞIR BEDELİ EN YOKSULLAR ÖDÜYOR'

Oxfam’ın üst düzey iklim adaleti danışmanı Chiara Liguori, "Süper zenginler gezegeni yok edecek derecede yağmalıyor ve kirletiyor. En ağır bedeli ödeyenler de, bunu en az kaldırabilecek durumda olanlar. İklim ve eşitsizliğin ikiz krizi birbirini harlıyor" dedi. (DIŞ HABERLER)