Oyuncu Erkan Petekkaya’dan Karaburun’a GES projesi: Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırlarında
İZMİR - Rüzgar enerji santrallerine (RES) karşı bölge halkının tepkileri ile pek çok kez gündeme gelen Karaburun, bu kez güneş enerji santrallerinin (GES) hedefinde. Özel Çevre Koruma Bölgesi olmasına rağmen yüzde 89’u RES’lere tahsis Karaburun'da peş peşe yeni GES projeleri yolda.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yakın zamanda ÇED sürecini başlattığı projelerden biri Nano Yenilenebilir Enerji Yatırımları Anonim Şirketi’ne ait GES projesi. Şirketin sahibi ise oyuncu Erkan Petekkaya çıktı.
44 BİN GÜNEŞ PANELİ DİKİLECEK
Proje kapsamında Küçükbahçe Mahallesi sınırlarındaki 518 ada, 100, 101 ve 102 parsellere Karaburun DGES (24 MWm /16 MWe- 24,46 ha) ve Elektrik Depolama Tesisi (16MWe/16MWh) kurulması planlanıyor. Parseller üzerinde 545 Wp gücünde 44 bin 37 adet panel dikilecek.
KÖYÜN MERASI VE KEÇİ ÇİFTLİĞİ RİSK ALTINDA
25 hektarlık tesis alanı, İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planında çayır-mera ve Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak geçiyor. Proje alanında köylülere ait keçi çiftliği de bulunuyor. Proje sahasıen yakın konuta 100 metre mesafede. Yıllık 32 milyon kWh üretilmesi planlanan santral için şirket 270 milyon TL bütçe ayırdı.
KÖY HALKI İPTAL EDİLMESİNİ İSTİYOR
Proje için halkın katılımı toplantısı ise 3 Eylül'de yapılacak. Toplantının yeri ve saati ilerleyen günlerde duyurulacak. Küçükbahçe Köyü halkı ise projenin iptal edilmesi için topladıkları imzaları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na gönderdi.
'HABİTAT KAYIPLARI YAŞANACAK'
Karaburun Yerel Fok Komitesi de Yarımada’nın ekolojik karakterini önde tutacak ve yatırımları bütüncül değerlendirecek, Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin karakteristik özelliklerine ve ekolojisine yönelik üst ölçekli koruma planları yapılmadan yeni ÇED süreçlerine başlanmaması çağrısında bulundu.
Projenin bölge üzerindeki olası etkilerine değinen Karaburun Yerel Fok Komitesi, açıklamasında şöyle dedi:
"Projenin önerildiği alan 'Özel Çevre Koruma Bölgesi' içerisindedir. Alanda varlığını devam ettirdiği bilinen, uluslararası anlaşmalarca (BERN, CITIES, IUCN gibi) korunan türler, flora ve fauna varlığı mevcuttur. Avrupa Birliği ve IUCN çalışmalarına göre sadece koruma alanlarında değil, habitat direktifine dahil türlerin yaşadığı bölgelerde rüzgâr ve güneş enerji santrallerinin de dahil olduğu enerji yatırımlarından kaçınılması şarttır. Güneş enerji santrallerinin ışık yansıması ve termal değişime sebep olması ile böcekler, sürüngenler ve özellikle göç eden kuşlar üzerinde oluşturduğu olumsuz etkileri bilinmektedir. Proje alanı büyük bir alanı kaplamaktadır. Projenin yaratacağı habitat bölünmesi, termal ısı ve mikro klima değişiklikleri gibi sebeplerle proje alanı ve çevresinde habitat kayıpları yaşanacaktır."
'GERİ DÖNÜLMEZ ZARARLAR VERECEK'
Karaburun Yerel Fok Komitesi, Küçükbahçe Köyü’nün tescilli meralarının üzerinde kurulması düşünülen DGES projesinin biyoçeşitlilik ve karbon tutma kapasitesi açısından önemli bir mera alanına ve bitki örtüsüne geri dönüşsüz zarar vereceğini vurguladı.
MUHTAR: 'PROJEYİ KABUL ETMİYORUZ, KARŞIYIZ'
Artı Gerçek'e konuşan Küçükbahçe Köyü Muhtarı Gizem Tezel Dağdelen de "Hem ben hem köylülerin çoğunluğu yerleşim yerlerine ve meralarına zarar vereceği için kabul etmiyoruz, karşıyız. Proje sahası, tarım alanlarımıza çok yakın ve mera alanımızın üstünde. Hem tarımımız hem de hayvancılığımız etkilenir. Ayrıca su kaynaklarına da zarar vereceğini düşünüyoruz. Sürdürülebilir enerjiye karşı değiliz ama daha atıl alanlarda yapılması gerekiyor. Halkın katılımı toplantısında da köylülerle birlikte itirazlarımızı dile getireceğiz" dedi.
(ARTI GERÇEK)