Reşit Kibar'ın ölümüne neden olan şirketin ruhsatsız santral işlettiği ortaya çıktı

Artvin'de bir kişinin ölümüyle sonuçlanan silahlı saldırı sonrası mesire projesinden çekilen Yapısoy Beton'un sahibi Yunus Merttürk'ün, geçmişte ruhsatsız beton santrali işlettiği ortaya çıktı. Ayrıca taş ocağı için arazi bedeli ödemediği belirlendi.

Reşit Kibar'ın ölümüne neden olan şirketin ruhsatsız santral işlettiği ortaya çıktı

Artı Gerçek - Artvin’in Borçka ilçesi Cankurtaran bölgesinde Yapısoy Beton tarafından 170 dönüm ormanlık alanda mesire alanı adı altında yapılmak istenen konaklama ve dinlenme tesisi projesine karşı ağaçlarını korumak isteyen yurttaşlara yapılan silahlı saldırıda Reşit Kibar isimli yurttaş hayatını kaybetti, 2 kişi de yaralandı. Saldırıyı yapan şirket çalışanı Muhammet Ustabaş tutuklanırken, saldırıdan sonra Yapısoy Beton projeden çekildiğini açıkladı.

Yurttaşların daha önce tehdit edildiklerine ve bölgede kurumların bu proje için usulsüzlükler yaptığına dair yaptığı başvuruları sonuçsuz kaldı. Şirketin sahibi Yunus Merttürk'ün ise iktidar ile yakınlığı dikkat çekiyor. Merttürk'ün Kocaeli’nde birlikte iş yaptığı kişilerden birinin Savunma eski Bakanı ve AKP eski milletvekili Fikri Işık’ın kardeşi olduğu kamuoyuna yansıdı.

Merttürk, yaklaşık 10 yıl önce Kocaeli’nin köklü firmalarından olan Soylular Hazır Beton firması iflas noktasına gelince bu firmayı da satın alarak adını da Yapısoy olarak değiştirdi.

Aslen Artvinli olan Merttürk Kocaeli'de yaşıyor ve Yapı-Soy Beton'un yanı sıra Gülaş İnşaat, Gülaş Makine ve Efor Madencilik ile bir yapı market ve bir restoranın da sahibi.

BELEDİYELERDEN İHALE

Gülaş İnşaat üzerinden AKP'li Gölcük Belediyesi'nden ihaleler alan Merttürk, Ilıca Kaplıcaları ile Gölcük Sanayi Sitesi’ni yapan kişiydi. İnşaat ve hafriyat işleri yapan Merttürk daha sonra hemşerisi de olan İsmail Baran’ın belediye başkanlığı döneminde Körfez Belediyesi'ne ait taş ocağı ve mıcır tesisini kiraladı.

Yine Körfez İlimtepe’de, Belen Yolu üzerinde, Gülaş Hafriyat tarafından işletilen taş ocağı da bölge halkının bütün şikayetlerine rağmen faaliyetini sürdürmeye devam etti.

RUHSATSIZ İŞLETME

Yine İzmit Sanayi Mahallesi Kuğu sokakta bulunan Yapısoy Beton İşletmesi, 23 Ağustos 2018'de mühürlendiği 14 Ocak 2023 tarihine kadar ruhsatsız bir şekilde çalıştırıldı. 12 Aralık 2022’de işletmede Adil Altınkaya isimli işçinin ölmesinden sonra işletme mühürlenebildi.

TAŞ OCAĞI TEPKİ ÇEKİYOR

Öte yandan Kocaeli yerel gazetelerinin haberleştirmesi üzerine yapılan denetimde Körfez’de Efor Madencilik tarafından işletilen taş ocağının yer bedeli ödemediği ortaya çıktı. İzmit Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerinin 2023 yılında yaptığı denetim sırasında ortaya çıkan durum sonrasında şirket arazi bedeli olarak 681 bin 847 TL’lik ödeme yaptı. Olayı ortaya çıkaran gazeteci Faruk Bostan, taş ocağıyla ilgili Merttürk ve olayı soruşturmayan dönemin Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt, Kocaeli Cumhuriyet Başsavcısı Habib Korkmaz ve diğer idareciler hakkında suç duyurusunda bulundu. Takipsizlikle sonuçlanan bu suç duyurusunun ardından gazeteci Faruk Bostan "iftira" ve "hakaret" suçlamasıyla tutuklandı.

KARDEŞİ AYNI YERDE TAŞ OCAĞI AÇMAK İSTEDİ

Merttürk'ün kardeşi Reşit Merttürk'ün şuan mesire alanı yapılmak istenen alanda taş ocağı açmak istediği ortaya çıktı. 16 Haziran 2017 ve 23 Ocak 2020'de aynı bölgede açılmak istenen taş ocağı için verilen "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değil" kararı yurttaşların tepkisi sonucu iptal edilmişti. (MA)

artvin Reşit Kibar muhammet ustabaş yapısoy beton yusuf merttürk