Sabancı’nın RES projesine yürütmeyi durdurma: Proje sahasında 20 endemik bitki türü bulunuyor
İZMİR - Sabancı Holding’e ait Enerjisa firmasının Aydın-Denizli sınırında kurmak istediği Hacıhıdırlar RES projesiyle ilgili halkın açtığı davada Aydın 2. İdare Mahkemesi kararını açıkladı. Mahkeme, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın proje ilgili verdiği 'ÇED olumlu' kararının yürütmesini durdurdu. Bilirkişi heyetinin projeyle ilgili raporuna dikkat çeken mahkeme, projenin telafisi güç zararlara sebebiyet verebileceğine dikkat çekti.
BİLİRKİŞİ: TARIM ARAZİLERİNİN AZALMASINA NEDEN OLUR
Bilirkişi raporunda, projenin ÇED raporunda arazi kullanımı açısından uyumsuzluklar olduğuna, tarım arazilerinin küçük ve parçalı şekillerde orman arazisi çevresinde bulunduğuna, bu tarım arazilerinde RES türbinleri yapılmasının tarım arazilerinin azalmasına neden olacağına dikkat çekildi.
RÜZGÂR VE SU EROZYONU RİSKİ
Raporda, ağaç kesimlerinin orman ekosistemine olası etkilerinin göz ardı edildiği, rüzgâr ve su erozyonu riski için tedbir alınmadığı, ağaç kesimi ve yol yapımı faaliyetleri sonucu oluşacak habitat kaybı, habitat parçalanması ve bariyer etkisinin hayvanları nasıl etkileyeceğinin kümülatif olarak değerlendirilmediği belirtildi.
BİYOÇEŞİTLİLİĞE OLUMSUZ ETKİ EDECEK
Yol açma, ağaç kesme, bitkisel toprağın sıyrılmasının habitat kaybına zarar vereceğine dikkat çekilen raporda, habitat kaybı ve parçalanmasının hayvanların habitat alanlarının azalmasına ve kaybolmasına neden olacağı dile getirildi. Söz konusu alanın önemli doğa alanı olmasının ve proje sahasının kuş göç yollarının üzerinde bulunmasının da doğal denge ve biyoçeşitliliğin korunmasına olumsuz etkileri olacağı ifade edildi.
PROJE ÖNEMLİ DOĞA ALANI İÇERİSİNDE KALIYOR
Aydın’ın Karacusu ilçesi ile Denizli’nin Sarayköy ilçesine dikilecek 15 türbinlik Hacıhıdırlar Rüzgâr Enerji Santrali için şirket 206 milyon 250 bin TL bütçe ayırmıştı. Santralda yıllık 180 milyon kWh elektrik üretebilmesi planlanıyordu. Rüzgâr türbinlerin konutlara 200 metreye mesafede olduğu projenin tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre RES projesi Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planında tarım ve orman sahaları içerisinde yer alıyor. Rüzgâr türbinleri 'Önemli Doğa Alanı' içerisinde yer alırken, proje sahasında 20 farklı endemik bitki tespit edilmişti. Projeyle ilgili toplantılar halkın protestoları nedeniyle yapılamamıştı. (ARTI GERÇEK)
Aydın'da zeytin ve incir bahçelerinin ortasına kum ocağı: Çevre dernekleri mücadele başlatıyor
İstanbul'daki Bahçeköy Yerleşim Alanı ve Çevresi doğal sit alanı olarak belirlendi