Toroslar Belediye Başkanı Yıldız: '16 plastik atık imha fabrikası mühürlenecek'

Toroslar Belediye Başkanı Yıldız: '16 plastik atık imha fabrikası mühürlenecek'
Toroslar Belediye Başkanı CHP'li Abdurrahman Yıldız, konut alanlarının ortasında kalan 16 plastik atık imha fabrikasının mühürleneceğini açıkladı. Yıldız, fabrikaların ruhsatsız olduğunun vurguladı.

Abidin YAĞMUR


MERSİN- Plastik çöp ithalatında 2022'de Avrupa birincisi ve dünya ikincisi olan Türkiye 2024'ün ilk üç ayında dünyadan 273 bin 988 ton atığını ithal etti. Bu çöpler Adana ve Mersin'deki tesislerde imha edilirken, çevre ve insan sağlığı açısından da ciddi riskler oluşturuyor. Bu durum Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi ekim ayı oturumunda da gündeme geldi.

DEM PARTİLİ ÇAĞLAR: 'HALKA SÖZ VERDİK, ARTIK ADIM ATALIM'

Konuyla ilgili söz alan DEM Partili Meclis üyesi Özgür Çağlar, “Akdeniz Şevket Sümer Mahallesi ile Toroslar Yalınayak Mahallesinin kesiştiği noktada kirletici tesisler var. Burada astım, bronşit ve kanser vakaları var. Yıllardır kangren haline gelmiş bir sorun var. Burada ruhsat kontrollerinin yapılması, İl Sağlık Müdürlüğünün harekete geçirilmesi gerekiyor. Biz buradaki insanlara söz verdik. 'Bu sorunu çözeceğiz' dedik. Artık adım atmamız gerekiyor. Burası iki ilçe sınırı arasında kaldığı için yıllardır hiçbir kurum tek başına işlem yapamıyordu. Toroslar Belediyesi ile Akdeniz Belediyesi tek başlarına işlem yapamıyordu. Biz Toroslar Belediyesi ile bu sorunu çözdük. Bu bölge artık Akdeniz Belediyesinin sınırları içinde. Kararı kaymakamlıklara gönderdik. Bürokratik işlemlerin en az bir yıl sürmesi bekleniyor. O süre içinde Mersin Büyükşehir Belediyesi de denetim yetkisini kullanmalı” dedi.

CHP'Lİ YILDIZ: 'İŞLETMELERİN RUHSATI YOK'

Toroslar Belediye Başkanı CHP'li Abdurrahman Yıldız da “Belediye meclisi üyesiyken defalarca basın açıklaması yaptığım yerdir Birlik Sitesi. Orada hem fabrika yapılmasına izin verilmiş hem konutlara izin verilmiş. Yüzlerce konutla işletmeler iç içe girmiş. Aslında işletmelere verilen ruhsatlar ikinci sınıf gayri sıhhi müessese ruhsatı. Dolayısıyla oradaki işletmelerin çoğunun usulen orada olmaması gerekiyor. Ruhsatları yok" diye konuştu.

'16 FABRİKA İÇİN MÜHÜRLEME KARARI VAR'

Toroslar Belediyesi olarak bu konuda çalışmalar yaptıklarını anlatan Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tüm firmalarla görüştük. 'Ben sizin işletmelerinizi mühürleyeceğim' dedim. Şu anda orada 16 fabrika mühürlenmeye hazır. Fakat 30 yıldır çözülemeyen bir sınır meselesi vardı. O meseleyi 30 günde çözdük. Sınırları çizdik, artık ilçelerimizin sınırları net. O alanda Akdeniz Belediyesi sınırları içinde kaldı. Fakat, yeni sınırların tespit edildiğine dair mülki amirin imza atması gerekiyor. İmza atmadığı için işlem yapamıyoruz. Ben şimdi buradan bütün yurttaşlarımıza sesleniyorum. Bugün gider gitmez ilk işim şu olacak. Bu sınır ihlaliyle ilgili sıkıntı giderildi ama bürokratlar tarafından imzalanması beklenirken yetki hâlâ bizdeyse ben yarın bütün fabrikaları mühürleteceğim. O fabrika sahipleri de orada olmamaları gerektiğini biliyor. Bizim buna hâlâ yetkimiz varsa biz mühürleteceğiz. Değilse bütün evrakları Akdeniz Belediyesine göndereceğiz, Akdeniz Belediyesi mühürlemeyi yapsın. Oradaki vatandaş haklı. İnsanlar kanser oluyorlar, nefes alamıyorlar. O mahallenin kurtarılması lazım. Belli bir aşamaya geldik. İşletmeleri kaldıracağız demiştik, kaldırmaya başlıyoruz. İşletmeler de bunu biliyorlar."

'34 BALIK ÇİFTLİĞİ 680 BİN KİŞİLİK NÜFUSUN FOSEPTİĞİ KADAR KİRLİLİK ÜRETİR'

Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, Balıkesir'den kaldırılan balık çiftliklerinin Mersin kıyılarına getirilmesine de tepki gösterdi. Aydıncık kıyılarında kurulmak istenen 34 balık çiftliğinin, 680 bin insanın foseptiğine eşdeğer bir kirlilik yaratacağına dikkat çeken Yıldız, "Kurumları o kadar çok siyasallaştırdık ki kurumlar bir hukukla yönetildiğini unuttular. Siyaset kurumunun çerçevesinde davranmak zorunda olduklarını zannediyorlar. Dünyanın her yerinde var bu çiftliklerden. Bu ülkelerde böyle bir kirliliğe kesinlikle sebebiyet vermiyor ama biz bunu kanunda yazan şekilde ruhsatlandırmadığımız için, bunlara da göz yumduğumuz için bunlar bizim karşımıza bir problem olarak çıkmaya devam ediyor” diye konuştu.

'TARİHİ VE DOĞAL SİT ALANI OLAN DANA ADASI'NIN DİBİNE BALIK ÇİFTLİĞİ KOYUYORLAR'

Balık çiftliklerinin kurulmak istediği alanlardan biri olan Dana Adası'nın tarihi ve doğal sit alanı olduğuna dikkat çeken Yıldız, “Normalde başka bölgede olsa gemiler belli hızın üzerine çıkamazlar ama gelip Dana Adası'nın burnunun dibine balık çiftliği koyuyoruz. Bu balık çiftliklerinin tamamı realize olursa Mersin'de yaşayan insanın ürettiği foseptik kadar foseptik üretecekler. Bu kent bitirildi, deniz kirliliği açısından yaşanmaz bir şey olacak" dedi.

Öne Çıkanlar