Uludağ Alan Başkanlığı’na tepki: Otelleşme artacak

Uludağ Alan Başkanlığı’na tepki: Otelleşme artacak
Sivil toplum örgütleri, Uludağ’da kurulması planlanan Alan Başkanlığı’na karşı basın açıklaması düzenledi. Kapadokya'da hayata geçirilen alan başkanlığının neden olduğu sorunların hatırlatıldığı açıklamada Uludağ'ın otelleşeceği uyarısında bulunuldu.

BURSA - Uludağ’da kurulması planlanan Alan Başkanlığı’na karşı Bursalıların tepkisi sürüyor.

Bursa Barosu, TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu, Türkiye Ormancılar Derneği Bursa Temsilciliği, DOĞADER ve Bursa Akademik Odalar Birliği yerleşkesinde bugün basın açıklaması düzenledi.

Açıklamayı okuyan Cemal Türeyen, Uludağ’ın Milli Park olduğunu hatırlatarak, Alan Başkanlığı’nın Uludağ’a zarar vereceğini savundu.

‘ALAN BAŞKANLIĞI YÖNETME BİÇİMİNİN OLUMSUZ ÖRNEĞİ KAPADOKYA’

Uludağ’a kurulması planlanan Alan Başkanlığı’na karşı siyasi partiler ile çevreciler ve demokratik kitle örgütlerinin tepkisi sürüyor. Marmara Bölgesi’nin en yüksek dağı olan Uludağ hakkında bilgi verilen açıklamada şunlar kaydedildi: “Uludağ bin 320 çeşit bitki, böcek ile çok sayıda ve türde yaban hayvanına ev sahipliği yapmaktadır. Ülkemizin ilk kış-doğa sporları merkezidir. 1961 yılında Milli Park olarak ilan edilen, 13 bin 24 hektar büyüklüğündeki bu koruma alanı 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu hükümleri kapsamında yönetilmektedir.”

Bilimsel araştırmalara göre yüzde 71’inin orman örtüsü ile kaplı olduğu Uludağ, aynı zamanda 32 endemik bitki türüne sahip. Uludağ’da kurulması planlanan Alan Başkanlığı’nın dağın özgün yapısına zarar vereceğini düşünen Cemal Türeyen, Uludağ’ın Bursa’nın içme su kaynaklarına sahip olduğunu sözlerine ekleyerek şöyle devam etti: “Güzellikleri anlatılmakla bitmeyen bu doğa cenneti, kurulması düşünülen Alan Başkanlığı ile büyük ölçüde tahrip edilecek ve geri dönüşü olmayan sonuçlar doğuracaktır. Alan Başkanlığı için hazırlanan kanun teklifinde belirtilen komisyon ve danışma kurulunda yer alacak üyeler ağırlıklı olarak turizm ve ticaret sektörü temsilcilerinden oluşmaktadır. Bu komisyonun alanda yapacağı uygulamaların Uludağ’ı korumaya yönelik olmayacağı açıktır. Alan Başkanlığı ile yönetme biçiminin olumsuz örnekleri Kapadokya’da görülmektedir.”

‘ALAN BAŞKANLIĞI İLE OTELLEŞME ARTACAK’

Uludağ Milli Parkı’nın endemik türlerinin ağırlıklı olarak bulunduğu 2 bin 100 hektarlık bölümünün yönetimi, kurulması istenen Alan Başkanlığı’na devredilecek. Bahse konu bölgenin Alan Başkanlığı’na geçmesinin Milli Park Yasalarını etkisizleştireceğini savunan Türeyen, “Alan Başkanlığı’nın içerisindeki hazine ile kamu kurum ve kuruluşlarının mal varlıkları üzerinde tam yetkili olması, bu sınırlar içerisindeki gerçek ve tüzel kişilere ait taşınmaz mallar ile tesisleri kamulaştırma yetkisine sahip olması, burada yapılacak her tür ve ölçekte planların hazırlanması, uygulanması ve buna benzer daha nice kararların alınması ve uygulanması yetkileri ile donatılmış Alan Başkanlığı projesinin, Uludağ Milli Parkı’na çok büyük zararlar vereceği aşikardır. Bu alanda yapılacak yeni otel zincirleri, yeni yerleşim yerleri, otoparklar, yeni yollar ve artacak nüfus, mevcut doğal dokuya büyük zararlar verecektir” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

AKP Bursa milletvekillerinin imzasıyla 13 maddelik 'Uludağ Alanı Hakkında Kanun Teklifi', TBMM’ye sunulmuştu. Teklif, Bursa'daki Uludağ Milli Parkı'nın korunmasının sağlanması amacıyla 'Uludağ Alan Başkanlığı' kurulmasını öngörüyor. Uludağ’a Alan Başkanlığı kurulma tartışmaları ilk olarak geçtiğimiz yıl başlamıştı. Alan Başkanlığı’na karşı gelen Bursalılar, çeşitli tarihlerde eylem ve açıklama yaparak durumu protesto etmişti. Çevreciler, Alan Başkanlığı’nın kurulması durumunda Uludağ’ın yok olacağını savunuyor. (Artı Gerçek)

Öne Çıkanlar