Uzmanı uyardı: İstenilen yağış düşmezse ilave su kaynaklarının Bodrum'a temin edilmesi gerekiyor
Bodrum'da bulunan Mumcular Barajı'nda su seviyesi yüzde 40'a, Geyik'te ise yüzde 49'a geriledi. Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, Bodrum'da bahar döneminde istenilen oranda yağış yağmazsa yazın susuzluğun etkilerinin görülebileceğini söyledi.
Artı Gerçek - Bodrum'u besleyen, geçen yıl nisan ayında yüzde 100 doluluk seviyesine ulaşan Mumcular ve Geyik barajlarında düşüş yaşandı. Bu kapsamda, Mumcular Barajı'nda su seviyesi yüzde 40'a, Geyik Barajı'nda ise yüzde 49'a geriledi. Bodrum’da istenilen yağışın düşmemesi nedeniyle geçen yıla göre ocak ayı içerisinde her iki barajda yüzde 30'un üzerinde azalma meydana geldi.
‘YERALTI SU SEVİYELERİNDE CİDDİ ANLAMDA AZALMALAR VAR’
Yağışların ülke genelinde azaldığını belirten Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, "Haziran ayının ortalarından itibaren aylık ortalama sıcaklıklarda ciddi bir artış söz konusu. Son 52 yılın en sıcak aralık ayını yaşadık” diyerek şunları belirtti:
“Ocak ayında da şu benzer durum söz konusu. 2021 yılındaki kuraklık olayına benzer bir yağış azalması mevcut. 2021 yılının ilk 3 ayında yağışlarda yüzde 45 oranında bir azalma söz konusuydu.
Şu an ülke genelinde de benzer bir durum var ve yüzde 40'lara varan bir yağış azalması söz konusu. Yerine göre değişiyor Marmara Bölgesi'nde yüzde 53, bu bölgede ise yüzde 47'ler civarında bir yağış eksikliği var. Bu bizim yüzeysel su kaynaklarımızı doğrudan etkiliyor ve barajlarımızda su seviyesi azalıyor.
Yeraltı su seviyelerinde ciddi anlamda azalmalar var. Geçtiğimiz yılda toplam yağışlarda mevsim normallerine yaklaşma söz konusuydu. Rejimde bir değişiklik vardı. Bazı yerler kuraklık bazı yerlerde taşkınlar vardı. Yağış bir süre yağmıyor, yağdığı zamanda şiddetli yağıyordu.
'METEOROLOJİK KURAKLIK MEYDANA GELECEK'
Şimdi de son 4 ay içerisinde yağış azalması var. İlerleyen zamanlarda yağmur yağdığı zaman alt yapısı yetersiz alanlarda taşkın görme ihtimalimiz olabilir. Bahar yağışlarının gelmesi durumunda dahi toplam yağışlar azaldığı için meteorolojik kuraklık meydana gelecektir.”
‘MUMCULAR BARAJI'NDA SU SEVİYESİ YÜZDE 40'LAR CİVARINDA’
Bahar döneminde Bodrum'a istenilen oranda yağış gelmemesi durumda yazın susuzluk tehlikesi yaşanabileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Özçelik, "Mumcular Barajı'nda su seviyesi yüzde 40'lar civarında. İçme suyu bu barajdan su temin edilemiyor. Yaz aylarında sulama için rezerv edilmiş durumda” vurgusu yaptı.
‘İLAVE SU KAYNAKLARININ BODRUM'A TEMİN EDİLMESİ GEREKİYOR’
Geyik Barajı'nda ise su seviyemiz yüzde 49'lar civarında olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Özçelik şöyle devam etti:
“Geçen yıla göre her iki barajda yüzde 30'lar civarında bir azalma var. Geyik Barajı'nda 20 milyon metreküplük bir su var onun bir kısmı termik santralin soğutma suyu, diğer kısmı ise Bodrum'a içme suyu için kullanılacak.
Yarısının kaybolduğunu düşünürsek aslında çok da fazla suyumuz olduğu söylenilemez. İlave su kaynaklarının Bodrum'a temin edilmesi gerekiyor. Yaz aylarında nüfusun 1 milyona çıkması durumunda ciddi anlamda susuzluğun etkilerini görebiliriz. Umarım bahar aylarında yağış olur ve rezervuarlarımız dolar.”(DHA)