Üzümün başkenti Manisa'da 13 yeni JES için ihaleye çıkılacak

Üzümün başkenti Manisa'da 13 yeni JES için ihaleye çıkılacak
Manisa Valiliği, Gediz Havzası'nda 13 yeni jeotermal santrali için ,hale düzenleyecek. Yaklaşık 40 bin hektarı kapsayacak projelere çevre aktivistleri ve bölge halkı tepkili.

İZMİR - Türkiye’nin en verimli toprakları arasında yer alan Gediz Havzası’na yeni jeotermal enerji santralleri (JES) yolda. Manisa Valiliği toplam 40 bin hektarlık alanda 13 yeni jeotermal kaynak arama ihalesine çıkacak. Çiftçilerin başta üzüm bağları olmak üzere tarımsal üretime zarar verdiği gerekçesiyle jeotermal enerji santrallere (JES) karşı çıktığı Manisa’da Valilik yeni JES alanları için ihale açtığını duyurdu. Resmi Gazete’de yer alan ilana göre Manisa Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı 13 saha için önümüzdeki haftalarda yeniden ihaleye çıkacak.

Kentin, Kula, Salihli, Akhisar, Saruhanlı, Sarıgöl, Alaşehir ilçelerinde yer alan sahaların jeotermal kaynak arama ve işletme ihaleleri 19 Temmuz 2024'te Manisa Defterdarlık Binası’nda gerçekleştirilecek.

YAKLAŞIK 40 BİN HEKTAR ALAN JES'LERE AÇILACAK

İhaleyle birlikte ilin sınırları içerisinde yer alan 39 bin 923 hektarlık alan daha JES'lere açılacak. Sahaların muhammen bedelleri 570 bin TL ile 33 milyon TL, geçici teminat bedelleri ise 17 bin TL ile 1 milyon TL arasında değişiyor. Açık artırma yöntemiyle gerçekleştirilecek ihalelerden ise en az 38 milyon 537 bin TL gelir elde edilmesi bekleniyor.

GEÇEN YIL DA İHALEYE ÇIKILMIŞTI

Geçtiğimiz yılın ekim ayında da 14 saha için ihaleye çıkılmıştı ancak çevre ve yöre derneklerinin protestoları ile gerçekleşen ihalede jeotermal sahalarına talipli çıkmamıştı.

EN AZ 17 JES

CHP milletvekilleri tarafından 2021 yılında hazırlanan Jeotermal Enerji Santrallerinin Çevresel Etkileri Raporu’na göre Manisa’da en az 17 jeotermal enerji santrali bulunuyor. Bu tarihten sonra da çok sayıda projeye onay verilmişti.

KARARLAR MAHKEMEDEN DÖNÜYOR

Öte yandan jeotermal kaynak arama ve jeotermal elektrik santralleri ile ilgili açılan davalarda mahkemeler Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın vermiş olduğu pek çok 'ÇED' kararını iptal etti.

whatsapp-gorsel-2024-07-08-saat-13-56-41-cea97610.jpg

'ÇEVREMİZİ, HAVAMIZI, SUYUMUZU KİRLETİYOR'

Yeni JES ihalelerini değerlendiren Salihli Çevre Derneği Başkanı Erdem Durmaz, "İhaleye karşı yine diğer çevre örgütleri ile birlikte bir eylem yapacağız. Jeotermal elektrik santralleri çevremizi, suyumuzu ve havamızı kirletiyor. Kurallarına uygun yapılmıyor. ÇED süreçlerinden kaçırıyorlar. Vatandaşlara sormuyorlar, isteyip istemediğini. İnsanların tarlaları ellerinden alınıyor. Halen bu ilçelerde 172 adet jeotermal kuyu açılmış ve potansiyeli yaklaşık 3 bin kuyudur. Halen 17 enerji santrali işletmede olup, yaşanmış olan olumsuzluklar tarımsal üretime ve yeraltı sularına, zarar vermiş ve vermektedir" dedi.

whatsapp-gorsel-2024-07-08-saat-13-56-34-7d680b04.jpg
Salihli Çevre Derneği Başkanı Erdem Durmaz

'TARIM ALANLARI KORUNMALI'

Bölgedeki tarım alanlarının korunması gerektiğini dile getiren Durmaz, "Yeni jeotermal santral yatırımı ile alanda bulunan mahallelerin (yaklaşık 50 köy), tarım alanlarının, ormanların ve yaban hayatı ile toprağın fiziksel ve kimyasal yapısının olumsuz etkileneceği açıktır. Bu toprakların gelecek nesillere aktarılması için korunması gerekirken, JES kurulmasına yönelinmesi, bu bölgedeki mevcut tarım alanlarını yok edecek, çevredeki hava ve suya zarar verecek, üretimin düşmesine neden olacaktır" diye konuştu.

Öne Çıkanlar