Yatağan'da zehirli güzellik: Termik santralin asitli küllerinin boşaltıldığı gölet tehlike saçıyor

İliç'te maden felaketin bir benzeri Yatağan'da da yaşanabilir. Muğla Yeşil Yaşam Derneği Başkanı Kazım Erol, Termik santralin ağır metaller içeren küllerinin boşalttığı bölgedeki göletin kapatılması çağrısında bulundu.

Yatağan'da zehirli güzellik: Termik santralin asitli küllerinin boşaltıldığı gölet tehlike saçıyor

İZMİR - Erzincan’ın İliç ilçesinde Çalık Holding ve Anagol'a ait siyanürle altın aranan Çöpler madeninde yaşanan facia gözler benzer projelere çevirdi. Muğla’nın Yatağan ilçesindeki Yatağan Termik Santralinde kömür atıklarının boşaltıldığı bölgede oluşan gölet tehlikeye saçmaya devam ediyor.

ZEHİRLİ GÜZELLİK

40 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren Yatağan Termik Santrali’nde kullanılan kömürlerin külleri santrale yaklaşık bir kilometre uzaktaki Kapubağ Köyü’nün kırsalına dökülüyor. Yöre halkının 'kül dağı' olarak nitelediği sahada yağmur sularının birikmesiyle büyük bir gölet oluştu. Oluşturduğu turkuaz renkli görüntüsüyle Maldivleri arından kül göleti başta fotoğrafçılar olmak üzere halkın ilgisini çekse de içerdiği ağır metaller nedeniyle doğayı tehdit ediyor.

'İLİÇ'TE YAŞANAN FELAKET YATAĞAN'DA DA YAŞANABİLİR'

Artı Gerçek’e konuşan Muğla Yeşil Yaşam Derneği Başkanı Kazım Erol, İliç’teki yaşanan çevre felaketinin benzerinin Yatağan’da da yaşanma ihtimali olduğuna dikkat çekti. Erol, gölet alanının kapatılması için hukuki girişimlerde bulunacaklarını vurguladı.

ÇED YÖNETMELİĞİNE AYKIRI

Yatağan Termik Santrali’nin sahibi Aydem Enerji’nin ÇED süreçlerine aykırı hareket ettiğini vurgulayan Erol "Termik santralden çıkan küller bu bölgede toplanıyor. Bu külde kimyasallar bulunuyor. Bu asitli göl bir taşarsa başta Kapubağ Köyü olmak üzere çevre felaketine yol açacaktır. Şirket Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Yönetmeliğine aykırı bir şekilde çalışıyor. Kül ormana taşarak stoklanmaya başlandı" dedi.

'YER ALTI SULARI ZEHİRLENDİ'

Yaşanabilecek çevre felaketlerine dikkat çeken Erol, "Biz Yatağan’ın yer altı suyunun incelenmesi için dilekçeler verdik ama hiçbir kurum bunu yapmıyor. Bu asit göleti yer altını sularını zehirlemiş durumda. Tamamen kimyasal olduğu için bölgedekilerin can ve mal güvenliği bulunmuyor. Yatağan Ovas’ndaki tarımı da bitirecektir" diye konuştu.

'DERHAL KAPATILMALI'

Göletin kapatılması için hukuki girişim başlattıklarını anlatan Erol, "Kapatılması için dilekçeler verdik. Olumsuz bir cevap geleceğini düşünüyoruz. Ondan sonra yargıya taşıyacağız. Sadece Yatağan değil, tüm Muğla idarecilerine sesleniyoruz: İliç'e benzer bir facianın yaşanmaması, Yatağan Ovası'nın yer altı su kaynaklarının korunması için bu asit göleti derhal güvenli bir şekilde tahliye edilmeli" dedi.