Gediz Havzası’ndaki JES için bilirkişi raporu: Yüzey ve yeraltı suları ile tarım toprakları tehlikede

Gediz Havzası’nda Ak Jeo Şirketi’nin yapmak istediği JES iptali için açılan davada bilirkişi raporu tamamlandı. Raporda, JES projesinin yüzey ve yeraltı suları ile tarım topraklarını kirletme potansiyeli taşıdığı belirtildi.

Gediz Havzası’ndaki JES için bilirkişi raporu: Yüzey ve yeraltı suları ile tarım toprakları tehlikede

İZMİR - Türkiye’nin en verimli toprakları arasında yer alan Manisa'daki Gediz Havzası’nda çiftçilerin üzüm bağları ve tarımsal üretime zarar verdiği gerekçesiyle jeotermal enerji santrallere (JES) karşı mücadelesi sürerken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yeni ÇED kararları alıyor.

Bakanlık son olarak Manisa’nın Salihli ilçesinde altı adet jeotermal kaynak arama kuyusu açmak isteyen Maraş merkezli Ak Jeo Enerji Şirketine 'ÇED gerekli değildir' kararı vermesine karşın Salihli Çevre Derneği ve yöre halkı tarafından projenin iptali için açılan davada bilirkişi sondaj çalışmalarının yapılacağı Durasıllı, Yeşilova ve Beylikli köylerinde incelemelerde bulundu.

'DOĞAYA, TOPRAĞA, TARIMA OLUMSUZ ETKİLERİ OLACAK'

Keşif sonrasında hazırlanan rapor, Salihli halkının lehine çıktı. Raporda, proje tanıtım dosyasında eksikler olduğu vurgulanarak, projenin doğaya, toprağa veya tarıma olumsuz etkileri olacağı dile getirildi. Yeterli jeolojik ve jeofizik veri olmadığından, sondajlar sırasında yüzey ve yeraltı suları ile tarım alanları için önemli riskler oluşabileceği belirtildi.

'SALİHLİ’Yİ SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ'

Kararı değerlendiren Salihli Çevre Derneği’nin avukatı Yıldıray Çıvgın, “Rapor, davamızda ve Salihli Ovasına yapılmak istenen JES'lere neden karşı durduğumuz konusunda bizi haklı çıkarmıştır. Umarım, mahkeme de bu rapor doğrultusunda karar verip projeyi iptal edecektir. Şu an yürütmeyi durdurma talep edeceğiz. 17 kuyu için dava açtık, halkın lehine sonuçlandı. Daha sonra 6 kuyu için yeni bir proje yaptılar. O projede de bilirkişi raporu halkın lehine geldi. Onlar Salihli’ye saldırdıkça biz de Salihli’yi savunmaya devam edeceğiz. Bizi karşılarında bulmaya devam edecekler” dedi.

PROJE HAKKINDA

İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre ilçenin Beylikli, Durasilli ve Yeşilova sınırlarında kalan kaynak arama kuyusu tarım arazilerinin üzerinde açılacak.
Sondaj arama kuyularından bir tanesi zeytinlik alanda yer aldığı için valilik emri ile projeden çıkarılmıştı. Parsellerin etrafında üzüm bağları ve zeytinlikler de bulunuyor. Proje alanı ayrıca 141 ovanın Büyük Ova Koruma Alanı Olarak Belirlenmesine İlişkin karar çerçevesinde Manisa Ovası sınırları içerisinde kalıyor.