CHP'de delegeler oturma eylemi başlattı

CHP Genel merkezi'nin kurultay olmayacağı yönünde açıklama yapması beklenirken muhalif delegeler de Genel Merkez önünde oturma eylemi başlattı.

CHP'de delegeler oturma eylemi başlattı

CHP’de seçimlerin hemen ardından başlayan ve bir ayı aşkın zamandır kamuoyunun gözleri önünde devam eden iç tartışmada bugün sona geliniyor. Parti tüzüğünün kurultay isteyenlere tanıdığı bir haftalık süre de bugün saat 17.00’de doluyor. Genel merkezin akşam yapacağı açıklamayla kurultay olup olmayacağı öğrenilecek.

İklim Öngel'in Cumhuriyet'te yer alan haberine göre parti yönetimi, muhalif kanat tarafından teslim edildiği belirtilen 630 imzayı 4 gün boyunca analiz etti.

Genel merkezin açıklamasına göre; delege olmayanlar, mükerrerler ve fotokopiler ilk etapta geçerli imzalardan ayrıldığında, geriye 605 imza kaldı. Aradan geçen 4 günde de parti yönetimi imzalar üzerinde detaylı inceleme yaptı. İncelemenin sonucunda kendilerine iletilen imzaların geri çekildiğine ilişkin beyannameler de toplamdan çıkarıldı.

Genel merkez kaynakları, imzalarını geri çekenlere ilişkin net rakam vermezken kulislerde, sayının en az 20 en çok 70 olacağına yönelik bilgiler paylaşılıyor. Parti yönetiminin bu akşam veya en geç yarın delege olmayanlar, mükerrerler, istifa edenler ve geri çekenlerin sayılarına ilişkin bilgileri ve kurultay olmayacağı yönündeki kararını açıklaması bekleniyor. Seçimlerin ardından yıpranan partinin kurultay konusunu kapatarak bir an önce yerel seçimler için çalışmaya başlayacağı kaydediliyor.

Buna göre, ilk olarak il başkanları, Parti Meclisi (PM) ve Meclis grubu toplantıları yapılacak. Bu toplantılarda seçim sonuçları değerlendirilecek, yerel seçimler için aday önerileri alınmaya başlanacak. Partideki "değişim" talebine karşılık, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun parti içi tansiyonu düşürmek amacıyla ilk adım olarak daha önce işaret ettiği Merkezi Yönetim Kurulu’ndaki (MYK) revizyonu hemen gerçekleştirmesi bekleniyor. Rutin olarak hafta başı yapılan MYK, bu hafta imza sayım döküm işlemi nedeniyle çarşamba gününe alındı. Çarşamba yapılacak toplantının mevcut MYK’yle son toplantı olacağı, kurmayların bu toplantıda Kılıçdaroğlu’nun elini rahatlatmak amacıyla görevlerinden çekilecekleri belirtiliyor.

MYK DARALTILACAK

Kılıçdaroğlu’nun PM’den belirleyeceği yeni MYK’sini ise bu hafta sonuna kadar açıklaması bekleniyor. Edinilen bilgiye göre, Kılıçdaroğlu yeni MYK ile "denge" oluşturacak. Yeni MYK’de yerel seçimlerde belediye başkanlığı hedefi olanlara yer verilmeyebileceği belirtilirken; Seyit Torun, Ünal Çeviköz, Haluk Koç, Faik Öztrak, Gaye İlgezdi ve Tekin Bingöl’ün yeni MYK’de de yer almasına kesin gözüyle bakılıyor. Kulislerde, görev alabilecekler arasında Oğuz Kaan Salıcı, Gökhan Zeybek, Yunus Emre, Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ve Hakkı Süha Okay’ın adı da geçiyor.

'KAYYIM' GELEBİLECEĞİ OLASILIĞI

Muhalefetin sözcüleri, genel merkezden kurultaya ilişkin olumsuz bir karar çıkması durumunda yargıya gitmeyeceklerini dile getirirken, delegelerden geçersiz sayılan imzalarla ilgili yargıya gidebilecek olanlar olduğunu belirterek açık kapı bırakıyor. Kulislerde böyle bir durumda partinin daha da yıpranacağı gibi CHP’ye "kayyım" gelebileceği olasılığından dahi söz ediliyor.Olası kurultayda Genel Başkan adayı olacak Muharrem İnce'ye yakınlığı ile bilinen CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, Mezopotamya Ajansı'na sürece dair bilgi verdi.

Tüzün, Genel Merkez'in açıklamalarının aksine imza sayısının net 622 artı 8 olduğunu söyledi. Toplamda 630 olan imzaların 8'inin ise noter onaylı, yevmiye numarası, tarih ve sayısı belli olan belgeler olduğunu ifade eden Tüzün, "Kurultay toplanması için 622 imza yeterli sayılıyor. Ama biz olaya böyle bakmıyoruz bu sayısal değil siyasal iradedir. Siyasal iradenin de milletvekilleri, parti meclisi, yüksek disiplin kurulu bunlar doğal delegeler. Bunları çektiğin zaman bin 230'un delegeden 630'u imza vermişse Genel Merkez'de 400 kişi kalmıştır geriye. Dolayısıyla seçilmiş delegenin beşte üçü imza vermiştir" diye konuştu.

"AKP YARGISINDA PARTİYİ MAHKEMEYE GÖTÜRMEYECEĞİZ"

Kurultayın toplanmaması halinde partiyi mahkemeye götürmeyeceklerini ancak delegelerin bireysel başvuru yaptıklarında ise buna engel olmayacaklarını yineleyen Tüzün, "AKP yargısında partiyi mahkemeye götürmeyi düşünmüyoruz" dedi.

Tüzün, elinde imzası bulunan delegelere bugün saat 17:00 'ye kadar imzalarını teslim edebileceği çağrısı yaptı.

DELEGELER OTURMA EYLEMİNDE

Olağanüstü kurultayın toplanması için imza veren delegeler CHP Genel Merkez binası önünde oturma eylemi başlattı. Eylemlerine süre biçmeyen delegeler kurultayın toplanmaması halinde her sabah saat 11.00’de Genel Merkez binası önünde oturma yapmayı amaçlıyor. Oturma eylemine geçmeden önce açıklama yapan delegeler, sonuç alıncaya kadar eylemini sürdüreceklerini ifade etti.

‘GENEL BAŞKAN DEMOKRASİNİN GEREĞİNİ YAPACAKTIR’

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre kurultayın toplanması için imza veren Samsun kurultay delegesi Fatma Necile Çokay, "Kurultayda Sayın Muharrem İnce’ye imza vermiştim. Hala imzamın arkasındayım. Tüm vatanseverleri imzalara sahip çıkmaya davet ediyorum. Burası demokrasi meydanı ve Genel Başkan mutlaka demokrasinin gereğini yapacaktır" dedi.

‘KALEMİZİ ALANA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ’

Bitlis kurultay delegesi Veysi Uyanık, değişim sürecine Bitlis’ten dört imza verdiklerini söyleyerek, "Bizler vermiş olduğumuz imzalarımıza sahip çıkmak için burada toplandık. Biz bu değişim gerçekleşene kadar Cumhuriyet tarihinde olağanüstü kurultay için bu tarihe kadar toplanan en fazla sayıda imza mevcut. Bu 630 imzalarımızın, irademizin tecelli etmesi için bugün arkadaşlarımızla oturma eylemine başlamış olacağız. İstediğimizi kalemizi geri alana kadar mücadelemize devam edeceğiz. Partiyi mahkemeye götürmeyeceklerini söylediler ama ben bir kurultay delegesi olarak bütün yasal haklarımı kullanacağımı kullanacağım ve mahkemeye gideceğim" diye konuştu.

‘GENEL BAŞKANIMIZ KURULTAYDAN KAÇAMAZ’

Ankara Şereflikoçhisar İlçe Başkanı ve kurultay delegesi Mahmut Celal Ünsal ise imzalarına sahip çıkmak için oturma eylemini başlattıklarını söyleyerek, "Bugün yaklaşık 630 noter onaylı irademize sahip çıkmak için buradayız, demokratik taleplerimizin arkasında durduğumuz için buradayız ve sonunu kadar da sahip çıkacağız. Burada olmamızın sebebi herhangi bir taşkınlık çıkarmak için değil, sadece demokratik bir tepkidir. Buna Genel Başkan'ın da saygı duyacağını düşünüyoruz. Hak ve hukuk diyerek kilometrelerce yol adalet yürüyüşünde bulunan Genel Başkan'ımızın kurultaydan kaçabileceğine veya türlü bahanelerle kurultay yapmayacağına inanmıyorum. Bugün mutlaka kurultay kararı verilecektir. Bizde buna şahitlik yapmak için geldik" şeklinde konuştu.

Bir başka CHP’li delege de "İYİ Parti’ye grup kurmaları için 15 milletvekili veren Genel Başkanımız eğer burada üç-beş delege hesabı yaparsa takdirini kamuoyuna bırakıyoruz" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

chp Seyit torun YUNUS EMRE Faik Öztrak Orhan Sarıbal Ünal Çeviköz