Dolardaki sabah fırtınasında Japon parmağı

Dolar/TL sığ piyasada 4,0361 seviyesini görerek tarihi rekorunu yenilerken, doların bu seviyeye yükselmesinde Japon yatırımcıların rolüne dikkat çekiliyor.

Dolardaki sabah fırtınasında Japon parmağı

EKONOMİ - Haftanın son işlem gününde dolar/TL'de gelen rekor seviye dikkat çekti. Asya piyasalarında günün ilk saatleri TL'de sert hareketlere sahne oldu. Dolar/TL 4,0361’e kadar yükseldi. Euro/TL 4,9778, sepet kur ise 4,4772 ile yeni rekorlara ulaştı. Sterlin/TL’de rekor 5,6759 ile kaydedildi.

Rekorların gelmesinde ABD ve Çin yönetimlerinin karşılıklı dış ticaret önlemleri açıklamasıyla birlikte risk iştahının düşmesi rol oynadı.

Türk Lirası gece saatlerinde oldukça düşük işlem hacminin olduğu piyasada dolar karşısında 4,0361 ile rekor seviyeye gerilerken, hareketin Japonya'daki yatırımcıların hamlesi ile gerçekleştiği belirtildi.

Bu yorumu yapan Japon FPG Securities CEO'su Koji Fukaya, Business HT'ye yaptığı değerlendirmede, Türk Lirası ile ilgili mevcut hareketi ve gelecek görünümü değerlendirdi.

Kurdaki son hareketin Japon döviz işlemcilerinin pozisyonlarını çözmesinden kaynaklandığını söyleyen Fukaya, "Japon işlemciler, Türk Lirası ve Japon Yeni’ndeki faiz oranı farklarından kazanç sağlamak için, "Türk Lirası uzun / Japon Yeni kısa" pozisyonlarını koruyorlardı. Belki de bu sabah (23 Mart) Japon Yeni hızla değer kazanırken zararlarını kesmeleri gerekti. Söz konusu pozisyonlarda New York kapanış kurundan yeniden değerleme yapılıyor, dolayısıyla yen işlem gününü başlangıcında bazen zarar-kes işlemleri görebiliyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Fukaya, risk iştahının gerilemesi durumunda Türk Lirası'nın dolar karşısında zayıf kalmaya devam etmesini bekliyor. Fukaya kurun önümüzdeki dönemdeki görünümüne ilişkin şunları söyledi:

"Türk Lirası’na karşı doların satın alınmasının birçok sebebi var. Bu son haftalarda dolar, gelişen piyasa paralarına karşı zayıf bir seyir izliyordu.

FED Federal Açık Piyasa İşlemleri Komitesi’nin (faiz artış) kararı ve ticaret savaşı, riskten iştahının düşmesi doları gelişen piyasa paralarına karşı yükseltiyor; ABD hisseleri de düşüyor. Dolayısıyla eğer piyasada riskten kaçınma sürerse Türk Lirası, dolara karşı zayıf kalmaya devam edecektir. Eğer piyasada güven yeniden güçlenir ve risk iştahı artarsa Türk Lirası istikrarlaşır.

Pozisyonlarını temel alırsak, Türk Lirası ve Güney Afrika Randı bireysel Japon döviz işlemciler arasında popüler. Dolayısıyla Türk lirası’yla birlikte Güney Afrika Randı’nı sayabiliriz. Diğer para birimleri (pozisyonaları bozma bakımından) riskten kaçınmadan daha az etkilenir.

Yıl sonu kur tahmini yapmak çok zor, ama en iyi durumda ya da hisse senedi piyasaları istikrara kavuşması halinde, Türk Lirası Japon yeni karşısında seviye yıl sonunda 27-28 olabilir. Dolar/yen ise 107-110’a çıkabilir."

japonya