15 Temmuz: Gizem de sürüyor baskılar da
Dünya medyası 15 Temmuz'un yıldönümünde yaptığı analizlerde darbe girişimindeki soru işaretlerine ve artan baskı ortamına dikkat çekti.
![15 Temmuz: Gizem de sürüyor baskılar da](https://i.artigercek.com/2/1280/720/storage/old/news/12487.jpg)
HABER MERKEZİ - 15 Temmuz darbe girişiminin birinci yıldönümü nedeniyle dünya basını da objektiflerini bir kez daha Türkiye'ye çevirdi. Darbe girişimi ve sonrasında yaşananlara dair pek çok haber ve analiz yapıldı. Ortak nokta ise darbe girişimi sonrasında cevaplanmamış pek çok soru olması ve bir yıldır artan baskı ortamı.
"GİZEM VE BASKILAR SÜRÜYOR"
ABD'nin en etkili yayın organlarından New York Times gazetesinde yer alan haber-analiz yazısında "Başarısız darbe girişiminde bir yıl sonra gizemler ve baskı sürüyor" başlığı kullanıldı. Patrick Kingsley imzası ile yayınlanan yazıda geçen bir yılda darbe girişimin günlük hayata büyük etkileri olduğu belirtiliyor. Yazının başında "Cumhurbaşkanı Erdoğan ülkesindeki tahakkümünü daha da arttırdı, OHAL kapsamında 50 binden fazla kişi tutuklandı, 150 bin kişi de işini kaybetti ya da gözaltına alındı" saptaması yapıldı.
Kingsley, darbe girişiminin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen çok sayıda soru işareti olduğunu da vurguladı. Darbe girişimine kimlerin katıldığı, darbe girşiminden kimlerin haberdar olduğu, darbe girişimin neden bu kadar kötü uygulandığı ve Adil öksüz'ün nerede olduğu yazıda sorulan sorular oldu.
Yazının orjinali için tıklayınız ....
"SIR PERDESİ KALKMADI"
Benzer bir yazı Washington Post'ta da yayınlandı. "Bir yıl sonra Türkiye'deki darbe girişiminin sır perdesi kalkmadı" başlıklı yazıda "o akşam olanlar açık değil, kafa karıştırıcı ve çelişkili, ayrıca şimdiye kadar verilen bilgiler çelişkili ve inanılması güç" yorumu yapıldı. Darbe girişimi nedeniyle uzaklaştırılan generallerin büyük bölümünün batı yanlısı olduğunun savunulduğu yazıda şu soru işaretleri gündeme taşındı:
"Daha önce dört kez darbe yapmış, iki kez de darbe girişiminde bulunmuş Türkiye ordusu darbe konusunda bilgi ancak öncekilerde olduğu gibi insanların çoğunun uyuduğu sabah karşı yerine İstanbul'da insanlar ve araçlar insanların dışarıda olduğu Cuma günü akşamının ilerleyen saatlerini seçti. Devlet dairelerini işgal etmeye ya da başbakan ve diğer üst düzey isimleri ele geçirmeye çalışmadılar. Darbe mesajını duyurmak için izlenilirliği çok az olan devlet televizyonunu seçtiler. Orduya darbe talimatı kredibilitesi çok olmayan düşük rütbeli bir general tarafından verildi."
Yazının orjinali için tıklayınız ...
"TÜRKİYE'NİN TEMEL DİREKLERİ SARSILIYOR"
Darbe girişimine yönelik soru işaretleri ve sonrasındaki baskılar İngiliz basınındaki analizlerin de merkezindeydi. Telegraph gazetesi darbe girişimi sonrasında gözaltına alınan ve ancak üç ay sonra salıverilen Prof. İştar Gözaydın ile yapılan röportajı sayfalarına taşıdı. Başlık olarak da Gözaydın'ın "Bu demokrasinin katlidir: Başarısız darbeden bir yıl sonra Erdoğan'ın muhaliflere baskısı Türkiye devletinin temel direklerini sallıyor" sözleri kullanıldı.
Yazının orjinali için tıklayınız ...
"BASKILAR SÜRÜYOR"
Guardain gazetesi iki gün ard arda yayınladığı haber-analizle darbe girişimi sonrasını farklı kesimlerin gözünden aktardı. Kareem Shahaen imzalı yazıların ilkinin başlığı: "Türkiye'deki başarısız darbe girişimi sonrasında baskılar sürüyor." Tutuklama ve gözaltına alınanların sayısının tekrarlandığı yazıda darbe girişimi sonrasında toplumdaki kutuplaşmanın daha da derinleştiği tespitine yer verildi. Yazıda Af Örgütü Direktörü Salil Shetty'nin "Erdoğan'ın Türkiyesi'nde sivil toplum, eleştiri ve hesap verilebilirlik yok" sözleri yer aldı. Guardian'da bir gün sonra yayınlanan diğer haberde de darbe girişiminde hayatını kaybeden ya da yaralananların yakınları ile yapılmış röportajlara yer verildi.
Yazının orjinali için tıklayınız ...
Independent gazetesi de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törende yaptığı konuşmayı merkez alarak bir haber-analiz yayınladı. Kim Sengupta imzasıyla yayınlanan yazıda Erdoğan'ın darbe girişiminin yanı sıra Adalet Yüryüşü ve muhalefete yaptığı eleştiriler yer aldı.
Yazının orjinali için tıklayınız ...