AB, 'etki ajanlığı' yasası çıkaran Gürcistan'ın katılım sürecini durdurdu

AB, 'etki ajanlığı' yasası çıkaran Gürcistan'ın katılım sürecini durdurdu
AB, yabancılar tarafından fonlanan kuruluşların kütüğe kaydolmasını isteyen "yabancı etkinin şeffaflığı" yasasının çıkarılmasının ardından LGBT haklarını kısıtlayan yasa tasarısının görüşüldüğü Gürcistan'ın katılım sürecini askıya aldı.

Artı Gerçek - Avrupa Birliği'nin (AB) Tiflis Büyükelçisi Paweł Herczynski, "Gürcistan hükümetinin yabancı etkinin şeffaflığı yasasını çıkarması ve Batı karşıtı tutum alması" gerekçesiyle Tiflis'in katılım sürecinin askıya alındığını duyurdu.

'BATI KARŞITI SÖYLEM, AB ÜYELİĞİ HEDEFİYLE BAĞDAŞMAZ'

"AB'ye üyelik müzakerelerinin başlaması için gerekli reformlarda da çok az ilerleme kaydedildiğini" söyleyen Herczynski, "Batı karşıtı, Avrupa karşıtı söylem, beyan edilen AB'ye katılma hedefiyle kesinlikle bağdaşamaz" dedi.

'İLK ADIM': 30 MİLYON EUROLUK ASKERİ YARDIM DONDURULDU

Sonuç olarak "Gürcistan hükümetinin niyetinin AB liderleri açısından belirsiz olduğunu" dile getiren AB Büyükelçisi, birlik liderlerinin Gürcistan ordusuna 30 milyon euroluk askeri yardımı dondurma kararı aldığını da açıkladı:

"Avrupa Barış Fonu'ndan Gürcistan Savunma Bakanlığı'na aktarmayı planladığımız 30 milyon euroluk para donduruldu. Ve bu sadece bir ilk adım. Başka adımlar da olacak."

'HÜKÜMETİ DEĞİL, SİVİL TOPLUMU VE MEDYAYI DESTEKLEYECEĞİZ'

"AB, Gürcistan hükümetine yapılan yardımı aşamalı azaltacak ve bunun yerine ülkenin sivil toplumu ve medyasını desteklemeye yönelecek."

Herczynski, "AB-Gürcistan ilişkilerinin tüm zamanların en yüksek seviyesinde olabilecekken bu kadar düşük bir noktada olduğunu görmek üzücü" dedi.

PROTESTOLARA RAĞMEN ISRAR EDİLDİ

AB üyesi 27 ülke, aralık ayında oybirliğiyle aldıkları kararla Gürcistan'a aday ülke statüsü verdi.

İktidardaki Gürcü Rüyası partisi hükümeti, haftalarca süren kitlesel protestolara, Brüksel ile Washington'ın "AB ve NATO üyesi olamazsınız" uyarılarına rağmen "yabancı etkinin şeffaflığı" yasasını iki ay önce parlamentodan geçirdi.

'GÜRCİSTAN'IN YENİ UKRAYNA OLMASINI ENGELLEME ÇABASI'

Brüksel ile Washington, yasanın "Rusya'daki 'yabancı ajanlar yasasından' esinlendiğini, potansiyel olarak sivil toplum kuruluşları ve medya özgürlüğünü tehdit ettiğini, AB ile Batı'nın ilke ve değerlerine aykırı olduğunu" söyledi.

Gürcü Rüyası partisinin onursal genel başkanı olan eski başbakan Bidzina İvanişvili ise yasayı "ülkenin yeni Ukrayna olmasını engelleme çabası" olarak sundu. İvanişvili, "Küresel Savaş Partisi" diye nitelediği Batı'yı "Gürcistan'ı savaşa sürüklemeye çalışmak, iç işlerine karışmak ve egemenliğini sınırlamaya çalışmak, hatta darbeye teşebbüs etmekle suçladı.

BIDEN YÖNETİMİNDEN YAPTIRIM

Yasaya misilleme olarak Gürcü Rüyası'nın önde gelen isimlerine yaptırım getiren ABD yönetimi, bu ay Gürcistan'la yapılması planlanan askeri tatbikatları süresiz erteledi.

ÖNCÜLÜ 1938'DE ÇIKARAN ABD, RUSYA'DAKİ YASAYI TETİKLEDİ

Gürcistan'daki yasanın öncülü, 1938'de ABD'de "Nazi propagandasıyla mücadele" gerekçesiyle Yabancı Temsilci Kayıt Yasası (FARA) adıyla çıkarıldı. Daha sonra "Sovyetler propagandasıyla mücadele" için kullanılan FARA, önemli değişiklikler eşliğinde ABD'de yürürlükte.

2017'de ABD Adalet Bakanlığı'nın Rus devlet medyası Russia Today ve Sputnik'i "yabancı ajan" olarak kaydetmesine cevap olarak, Rusya'da çıkarılan yasayla da yabancılardan finansman alan başta medya ve STK olmak üzere kuruluşlar "yabancı ajan" olarak kaydedilmeye ve yaptırımlara maruz kalmaya başladı. (Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar