AB: Gemide arama yapılacağını 4 saat önceden bildirdik ama cevap alamadık
AB Dış İlişkiler Servisi, Türkiye bandıralı geminin Libya'ya kaçak silah taşıdığı şüphesiyle Almanya askerleri tarafından aranması hakkında açıklama yaptı.
AB Dış İlişkiler Servisi (EEAS), Türkiye bandıralı MV Roseline A isimli geminin Alman askerleri tarafından aranması hakkında, "Türk Dışişleri Bakanlığı’na 4 saat önceden haber verdiğini ve Roma’daki Türkiye Büyükelçiliği’nin talebiyle yanıt süresinin 1 saat daha uzatıldığını ancak Türkiye’den yanıt alınamadığını" bildirdi. Dışişleri Bakanlığı, Türk gemisine yönelik olarak Irini Operasyonu kapsamında yapılan arama için "Ne kaptanın ne de bayrak devleti olarak ülkemizin izni alınmamıştı" açıklamasını yapmıştı.
AB Dış İlişkiler Servisi internet sitesinden, Irini Operasyonu’na yönelik açıklama yayımladı.
'ROMA BÜYÜKELÇİLİĞİ İSTEDİ SÜRE 1 SAAT UZATILDI'
Açıklamada, "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2292(2016) sayılı Kararı ile öngörüldüğü üzere, Irini Operasyonu’ndan önce, Türkiye Dışişleri Bakanlığı'na, uluslararası denizcilik uygulamasına uygun olarak 4 saat önceden haber verilerek, bayrak devletinin rızasını almak için iyi niyetle çaba gösterilmiştir. Operasyon, operasyonun karargahının bulunduğu Roma’daki Türk Büyükelçiliği’nin talebi üzerine 1 saat daha uzatılmıştır" denildi.
EEAS, "Verilen sürenin sonunda Türkiye’den yanıt alınamadığını ve geminin, NATO prosedürleri de dahil olmak üzere, uluslararası prosedürlere göre denetlendiğini, denetimin, Türkiye’nin gecikmeli bir şekilde teftiş iznini reddettiğini bildirmesiyle askıya alındığını" bildirdi. EEAS, gemide yasa dışı malzeme olduğuna dair bir kanıt bulunmadığını ve geminin rotasını takip etmesi için izin verildiğini açıkladı.
'SEYRÜSEFER ŞEKLİ MAKUL ŞÜPHE YARATTI'
EEAS, Irini Operasyonu’nun, Akdeniz’de Türkiye bandıralı bir ticari gemiyi teftiş etme sebebini "geminin seyrüsefer şekli göz önüne alındığında, Irini Operasyonu’nun, BM silah ambargosunu ihlal ediyor olabileceğinden şüphelenmek için makul sebepleri vardı" diye açıkladı.
DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: OPERASYON İÇİN İZİN ALINMADI
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Almanya askerlerinin Libya'ya giden geminin durdurularak arama yapılmasına ilişkin, "Kaptan iş birliği göstererek geminin yükü ve seferi hakkında ayrıntılı bilgi paylaşmıştır. Buna rağmen saat 17:45’te Irini Harekâtı silahlı unsurları tarafından gemiye çıkılarak uzun saatler süren bir 'denetleme' yapılmıştır" demişti.
Ne Türkiye'nin ne de kaptanın rızasının olmadığını belirten Aksoy, yetkisiz eylemde güç kullanıldığına dikkat çekerek durumu protesto ettiklerini bildirerek, "Avrupa Birliği, İtalya büyükelçileri ve Almanya Maslahatgüzarı'nın Bakanlığa çağrıldığını ve ilgili ülkelere Nota verildiğini" kaydetmişti. (ANKA)