AB Komisyonu Başkanı, İtalya'nın göçmenleri sığınma başvuruları incelenirken Arnavutluk'a göndermesini model olarak gösterdi

AB liderlerine mektup gönderen Komisyon Başkanı, düzensiz göçmenlerin sınırdışı oranlarını artırmaya dönük teklif hazırladıklarını belirtip İtalya'nın göçmenleri sığınma başvuruları incelenirken Arnavutluk'a göndermesinin örnek alınmasını tavsiye etti.

AB Komisyonu Başkanı, İtalya'nın göçmenleri sığınma başvuruları incelenirken Arnavutluk'a göndermesini model olarak gösterdi

Artı Gerçek - Avrupa'daki seçimlerde "aşırı sağın" yükselişinin gölgesinde Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesi bugün başlarken, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, üye ülkelerin hükümetlerine mektup gönderdi. Von der Leyen, Avrupa'daki en hassas konu haline gelen göçmenlerin sınırdışı edilmesini artırmak için Komisyon'un yeni bir yasa teklifi sunacağını duyurdu.

'DÜZENSİZ GÖÇMENLERİN GERİ DÖNÜŞ ORANI YÜZDE 20'

Komisyon Başkanı olarak ikinci beş yıllık dönemine yeni başlayan von der Leyen, AB ülkelerinden düzensiz göçmenlerin geri dönüş oranının şu anda yalnızca yüzde 20 civarında olduğunu belirtti. Bu da AB üyesi bir ülkeyi terk etme emri alanların büyük çoğunluğunun bir yere gitmediği veya AB üyesi başka bir ülkeye geçtiği anlamına geliyor.

'BİR ÜYE İADE KARARI VERDİYSE DİĞER ÜYELER DE KARARA UYMALI'

Von der Leyen, mektubunda, üye devletlerin, "bir ülkenin hakkında iade kararı verdiği göçmenlerin geri gönderilmekten kaçınmak için sistemdeki çatlakları istismar etmemelerini" garanti altına almak için diğer AB ülkelerinin aldığı kararları tanıması gerektiğini vurguladı.

'AB SINIRLARI DIŞINDA GERİ DÖNÜŞ MERKEZLERİ OLUŞTURUN'

Avrupa'ya düzensiz göçmen varışlarını azaltmak için olası bir model olarak İtalya-Arnavutluk anlaşmasını gösteren Komisyon Başkanı, üye ülkelere "AB sınırları dışında geri dönüş merkezleri" olanaklarını araştırmalarını tavsiye etti.

İTALYA, ARNAVUTLUK'TA KURDUĞU MERKEZLERE GÖNDERMEYE BAŞLADI

Mektup, İtalya'nın Akdeniz'de kurtarılan göçmenlerin bir kısmını sığınma başvurularının değerlendirilmesi süreci için Arnavutluk'a gönderme planını hayata geçirmesiyle eşzamanlı geldi. İtalya'nın Akdeniz'den kurtarılan göçmenleri topladığı Lampedusa Adası'ndaki Bangladeş ve Mısır kökenli 16 erkek, bu haftanın başında sığınma taleplerinin inceleneceği süre boyunca Arnavutluk kıyısındaki özel olarak inşa edilmiş merkezlere gönderildi.

DAHA ÇOK ERKEKLER YOLLANACAK

AB adayı Arnavutluk'ta İtalya hükümeti tarafından ödenen 650 milyon euroya mal olan iki merkez, İtalyan yasalarına göre işletilecek. Yetkililer sığınma taleplerini incelerken, açılması bahardan bu haftaya kalan iki merkez, göçmenlere ev sahipliği yapacak. Hamile kadınlar, çocuklar ve savunmasız kişiler planın dışında tutulacak.

'ACIMASIZ, İŞE YARAMAZ VE PAHALI' ELEŞTİRİSİ

İtalya'da neofaşist geçmişi ve göç ile ekonomiye dair vaatleriyle 2022'de başbakan seçilen Giorgia Meloni'nin siyasi muhalifleri ve bazı STK'ler, Roma-Tiran anlaşmasını eleştirdi. Sol görüşlü +Europa partisi milletvekili Riccardo Magi, Arnavutluk planının "acımasız, işe yaramaz ve pahalı" olduğunu söylerken, Sınır Tanımayan Doktorlar, "daha fazla zarara ve insan hakları ihlaline yol açması muhtemel" dedi.

'İTALYA'NIN İZLENECEK MODEL HALİNE GELMESİNDEN GURUR DUYUYORUM'

Meloni ise önceki gün milletvekillerine hitap ederken, planın "Avrupa ruhunu mükemmel şekilde yansıtan yeni, cesur, benzeri görülmemiş bir yol" olduğunu savundu. Popülist kadın başbakan "Bu açıdan bakıldığında İtalya'nın izlenecek bir model haline gelmesinden gurur duyuyorum" dedi.

AB'DE SERBEST DOLAŞIMDAN SINIR KONTROLLERİNE GERİ DÖNÜŞ

Her halükarda Roma-Tiran anlaşmasının uygulanması ve sonuçlarının, aşırı sağ partilere verilen desteğin artışına, söylemlerini ve göç konusundaki yaklaşımlarını sertleştirerek yanıt vermeye çalışan diğer AB üyesi hükümetler tarafından yakından izleneceği kesin.

Eylül 2025'teki genel seçimlerden önce düzensiz göçe karşı kamuoyu tepkisinden endişe eden Almanya, AB'nin Schengen Bölgesi'nin pasaportsuz dolaşma özgürlüğünü askıya alarak tüm komşularıyla sınır kontrolleri başlattı. Fransa, Danimarka, İsveç, Avusturya, İtalya ve Slovenya da sınır kontrollerine geçti. Fransa, göç mevzuatını sıkılaştırmayı değerlendirmeye aldı. Polonya, sınırı geçen kişiler için sığınma hakkını geçici olarak askıya alma planını duyurdu. 27 üyeli AB'nin 15 üyesi, geçen ay, Avusturya ile Hollanda'nın sınırdışı etme sisteminin "etkinliğini" artırma önerisini imzaladı. (BBC, The Guardian, Dış Haberler)

göçmen İtalya arnavutluk Ursula von der Leyen Giorgia Meloni Avrupa Birliği (AB)