AB liderleri, Brüksel zirvesinde Ukrayna'yı aday olarak destekleyecek
Ukrayna, Avrupa Komisyonu'nun yeşil ışık yakmasının ardından 23 Haziran Perşembe günü yapılacak Brüksel liderler zirvesinde AB adayı olarak onaylanacak.
Ukrayna, Şubat ayındaki Rus işgalinden günler sonra AB üyeliğine başvurdu ve süreç o zamandan beri rekor bir hızla ilerledi.
BBC'nin Bürksel temsilcisi Jessica Parker Ukrayna'nın AB büyükelçisi Vsevolod Chentsov ile Ukrayna'nın adaylığını konuştu. Chentsov, bunun Ukraynalılar için psikolojik bir destek olacağını, "gerçek entegrasyonun" ancak savaş bittiğinde başlayabileceğini kabul etti.
Aday statüsü AB üyeliğine yönelik ilk resmi adımdır. Fransa bu hafta Ukrayna konusunda "tam bir fikir birliği" olduğunu açıkladı. Ancak Ukrayna'nın AB'ye katılması uzun yıllar alabilir ve sürecin başarı garantisi de yok.
BOSNA-HERSEK HÂLÂ BAŞARILI OLAMADI
Batı Balkan ülkeleri Arnavutluk, Kuzey Makedonya, Karadağ ve Sırbistan yıllardır aday satatüsündeki ülkeler. Bosna-Hersek 2016 yılında adaylık için başvurdu ancak hala başarılı olamadı.
AB liderleri Perşembe sabahı ana zirve öncesinde "mevcut yakın ilişkileri geliştirmek" için Batı Balkan mevkidaşlarıyla bir araya gelecekler. Fakat tartışmaların zor olması bekleniyor.
Bazı üye ülkeler Bosna'ya aday statüsü verilmesi için baskı yapıyor olsa da bunun olması beklenmiyor. Fakat Kuzey Makedonya ve Arnavutluk'un ilerleme kaydetmesi yönünde umutlar var.
Ukrayna'nın AB büyükelçisi Vsevolod Chentsov
'BEKLEMEYİ KABUL ETMİYORUZ'
Ukrayna'nın AB büyükelçisi, "Bekleme fikrini kabul etmiyoruz," dedi ve Kiev'in istekliliğinin diğer devletlere örnek olabileceğini savundu. Elçi "Her devletin bir yol haritası var, kendi yolu var. Ve eğer siyasi irade varsa, toplum [ve] iş dünyası reformların ilerlemek için cesur ve hızlı bir şekilde uygulamaya desteği varsa, neden bekleyelim?" dedi.
Moldova'nın başvurusu da şartlı onay için tavsiye edilirken, Avrupa Komisyonu "zamanında" AB'ye ait olabileceğini söylese de, Gürcistan geri çevrilecek. Pazartesi gecesi Gürcistan'ın başkentinde aday statüsü için çağrıda bulunan bir mitinge 100 binden fazla kişi katıldı.
Birçok AB ülkesi Ukrayna'nın adaylığını desteklemeyi kabul etti ancak yargı ve yolsuzlukla mücadele reformlarının yapılmasını katılım müzakerelerinin başlayabilmesi için ön koşul olacak.
AB Ukrayna elçisi Chentsov, ülke savaştayken ve tüm topraklarının kontrolün elinde oolmasa bile bazı reformların gerçekleşebileceği konusunda ısrarlı. AB ve Ukrayna'nın 2014 yılında imzaladığı ortaklık anlaşmasından bu yana yürütülen çalışmalara işaret ederek, sıfırdan başlamıyoruz" dedi. Ancak sahadaki durum daha istikrarlı hale geldiğinde daha büyük reformlar yapmanın "mantıklı" olacağını ekledi.
MACRON, 'UKRAYNA'NIN ÜYELİĞİ ONLARCA YIL SÜREBİLİR' DEMİŞTİ
Bazı AB diplomatları daha önce aday statüsünün verilmesinin Ukrayna'ya yanlış umutlar verebileceği yönündeki endişelerini dile getirmişti.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Mayıs ayında üyelik olasılığının onlarca yıl uzakta olduğunu söyledi ve NATO genel sekreteri de çatışmanın yıllarca sürebileceği konusunda uyardı.
Ancak Chentsov, kimsenin elinde kristal küre olmadığını ve "Ukrayna'nın oraya gitmesine yardım edecek bir irade" olduğunu hissettiğini söyledi.
DAHA GENİŞ AB TOPLULUĞU İÇİN MACRON PLANI
AB liderleri, bu zirvede hangi ülkelere aday statüsü verilmesi gerektiğine karar vermenin yanı sıra, Rusya'nın bu hafta AB'nin dış politika şefi Borell tarafından bir savaş suçu olarak kınadığı Ukrayna limanlarını ablukası etrafında gıda güvenliğini tartışacaklar. Ayrıca AB Dönem Başkanı Macron'un daha geniş bir "Avrupa Siyasi Topluluğu" önerisini değerlendirecekler.
BBC'nin elinde olan taslak zirve sonuçlarına göre, amaç "Avrupa kıtasının güvenliğini, istikrarını ve refahını güçlendirmek için ortak çıkar konularını ele almak, siyasi diyalog ve işbirliğini teşvik etmek" olacak.
Fransa lideri, Avrupa Siyasi Topluluğu'nun Ukrayna ve Batı Balkan ülkeleri gibi AB'ye katılmayı bekleyen ülkeleri veya hatta şu anda yalnızca İngiltere'yi içerecek olan ayrılan ülkeleri içerebileceğini öne sürdü. Ancak, bazı AB diplomatları bu fikri olgunlaşmamış bir fikir olduğu gerekçesiyle reddetti.
Ukrayna büyükelçisi, "Muhtemelen İngiltere'nin katılması AB için bir düşünce olacaktır. AB, Ukrayna ve İngiltere ile aynı masada oturabiliriz" diyerek MAcron'un fikrini reddetmedi.
Ancak İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, G7 ve NATO gibi mevcut yapıların üzerine inşa etmeyi tercih edeceğini söyledi. (HABER MERKEZİ)